Visina stola za kompjuter ?
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Visina stola za kompjuter ?
Da li optimalna visina stola moze da varira u zavisnosti od visine osobe .
Radio bih komsiji ( ide u srednju skolu i visok je 1.90M ) radni sto koji bi on koristio za ucenje , pisanje , crtanje . . . . . . . . i naravno komp .
E sad , da li bi trebalo " malo " da podignem visinu , ili ako vec za stolice vazi neka standardna visina onda je tako isto i za stolove ?
Radio bih komsiji ( ide u srednju skolu i visok je 1.90M ) radni sto koji bi on koristio za ucenje , pisanje , crtanje . . . . . . . . i naravno komp .
E sad , da li bi trebalo " malo " da podignem visinu , ili ako vec za stolice vazi neka standardna visina onda je tako isto i za stolove ?
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
- maricaiivica
- Moderator
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Zaboravi standarde ovde uzmi podmetace i pitaj - odredi koja visina mu je najudobnija.
Svi dobri koje ja znam a imaju podesavanje iste makar preko stopa sa srafom i navojem koji idu u nogu koja ima maticu.
Bitnija je stolica ali je i sto bitan.
Planiraj i jednu pregradu/fijoku kako god da resis gde idu produzni sa svim kablovima i ciglama za napajanje koja je relativno lako dostupna.
Verovao ili ne manipulacija kablovima i ciscenje je jaaaaako bitno.
Super je sto pravis po meri zato ga sto vise pitaj iako ce verovatno prvi odgovor da bude "ma obican sto"
Svi dobri koje ja znam a imaju podesavanje iste makar preko stopa sa srafom i navojem koji idu u nogu koja ima maticu.
Bitnija je stolica ali je i sto bitan.
Planiraj i jednu pregradu/fijoku kako god da resis gde idu produzni sa svim kablovima i ciglama za napajanje koja je relativno lako dostupna.
Verovao ili ne manipulacija kablovima i ciscenje je jaaaaako bitno.
Super je sto pravis po meri zato ga sto vise pitaj iako ce verovatno prvi odgovor da bude "ma obican sto"
Jedva nadjoh bookmark (kad izlapis)
Na zadnje noge obicno kacim nesto sto se zove ball caster ili ball transfer unit.
https://www.bearingboys.co.uk/Ball-Tran ... its-2617-c
(narucujem iz UK jer mi tako najbrze stignu)
U zavisnosti od stola biram tip
Na prednje noge stope sa podesavanjem visine (3cm je sasvim dovoljno)
Tako dobijes da je dovoljno da podignes prednju ivicu za 3-4cm da pomeris sto sa svime na njemu
Bas sad treba da nabucim BTU za moje stolove (obicno odu kad nekom radim i hiiiitno je - kad i kome nije pa budu zamenjeni stopama)
I probacu sa AliExpresa (jeftiniji) jer mi sad nije hitno.
Dobri BTU nisu bas jeftini ali znace (svako ko je stavio se pita kako je ranije bio bez njih)
Na zadnje noge obicno kacim nesto sto se zove ball caster ili ball transfer unit.
https://www.bearingboys.co.uk/Ball-Tran ... its-2617-c
(narucujem iz UK jer mi tako najbrze stignu)
U zavisnosti od stola biram tip
Na prednje noge stope sa podesavanjem visine (3cm je sasvim dovoljno)
Tako dobijes da je dovoljno da podignes prednju ivicu za 3-4cm da pomeris sto sa svime na njemu
Bas sad treba da nabucim BTU za moje stolove (obicno odu kad nekom radim i hiiiitno je - kad i kome nije pa budu zamenjeni stopama)
I probacu sa AliExpresa (jeftiniji) jer mi sad nije hitno.
Dobri BTU nisu bas jeftini ali znace (svako ko je stavio se pita kako je ranije bio bez njih)
Last edited by momirz on 19 Jul 2018 04:17, edited 1 time in total.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Ti ko da gledas u kuglu . . .momirz wrote:......................................................................Planiraj i jednu pregradu/fijoku kako god da resis gde idu produzni sa svim kablovima i ciglama za napajanje koja je relativno lako dostupna.....
Evo kako mu sada izgleda uticnica koja ce biti bas ispod stola

Ovo izgleda zanimljivo https://www.bearingboys.co.uk/Ball-Tran ... its-2617-c jedino me plasi da ne ostavlja tragove po parketu ?
Last edited by LepoJeBitiFin on 19 Jul 2018 13:32, edited 1 time in total.
Ne pomera se to toloko cesto da bi ostavilo tragove samo kad okreces sto da nesto ucukas ili iscupas iz kompa ili iz struje (orvoris zatvoris zadnja vrata ili izvuces i vratis fijoku sa produznim).
Meni je ostavila stolica ovo nije.
Imas ih i sa polietilenskim kuglama i dosta su jeftiniji na ali expressu samo nisam kupovao kod njih jos kao sto rekoh sad planiram.
Meni je ostavila stolica ovo nije.
Imas ih i sa polietilenskim kuglama i dosta su jeftiniji na ali expressu samo nisam kupovao kod njih jos kao sto rekoh sad planiram.
Sto se tice visine, pogotovu za upotrebu sa racunarom, veci problem je stolica nego sto, to jest retko koja stolica moze dovoljno da se podigne za nekoga ko je iole visok.
Za iole dugotrajniji udoban rad, neophodno je da kada sedis i ramena su ti opustena, lakat bude na oko 1cm iznad stola ili tacno na gornjoj povrsini. To mozes da donekle kompenzujes pomeranjem tastature ka zadnjem delu stola.
Stolica OBAVEZNO bez naslona za ruke. Ako ih ima, ne mozes dovoljno da je podignes da ispunis prethodni uslov, a da ona udje ispod stola.
Na mestu gde sedis, s prednje strane ne sme biti nikakvih lajsni, fioka... nicega sto ce spustati donju povrsinu, posto inace ne mozes da zavuces noge a da stolica bude dovoljno podignuta.
Elem... princip bi bio.
1. podignes stolicu tako da ti potkolenice budu u normalnom polozaju (da ne moras da ih zavlacis nazad pod stolicu, ili pruzas mnogo unapred, i da ne "vise" u vazduhu.
2. sada odredis visinu ploce stola prema prvom pravilu to jest da su ti laktovi malo iznad povrsine stola.
Za iole dugotrajniji udoban rad, neophodno je da kada sedis i ramena su ti opustena, lakat bude na oko 1cm iznad stola ili tacno na gornjoj povrsini. To mozes da donekle kompenzujes pomeranjem tastature ka zadnjem delu stola.
Stolica OBAVEZNO bez naslona za ruke. Ako ih ima, ne mozes dovoljno da je podignes da ispunis prethodni uslov, a da ona udje ispod stola.
Na mestu gde sedis, s prednje strane ne sme biti nikakvih lajsni, fioka... nicega sto ce spustati donju povrsinu, posto inace ne mozes da zavuces noge a da stolica bude dovoljno podignuta.
Elem... princip bi bio.
1. podignes stolicu tako da ti potkolenice budu u normalnom polozaju (da ne moras da ih zavlacis nazad pod stolicu, ili pruzas mnogo unapred, i da ne "vise" u vazduhu.
2. sada odredis visinu ploce stola prema prvom pravilu to jest da su ti laktovi malo iznad povrsine stola.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Hvala na detaljnom objasnjenju . :buga:
Znaci , po nekom pravilu trebalo bi prvo da nabave odgovarajucu stolicu kako bi smo uzeli " mere " za visinu stola.
Nemam kad da cekam , stavicu stelijuce stopice pa ce mo kasnije da korigujemo visinu . nesto ovako ?

pa su i komsije predlozile da i nju planiramo a JA bas nisam siguran za sta se koristi ?
Ako na nju spusti tastaturu prilicno je nezgodno za kucanje jer je nestabilna , na tockicima , mrda napred nazad , a ako sluzi samo da se odlozi
tastatura :butter: onda smeta nogama :groota:
Znaci , po nekom pravilu trebalo bi prvo da nabave odgovarajucu stolicu kako bi smo uzeli " mere " za visinu stola.
Nemam kad da cekam , stavicu stelijuce stopice pa ce mo kasnije da korigujemo visinu . nesto ovako ?

E samo ovaj deo me muci , skoro svi kupovni stolovi imaju ovu kliznu policumbole wrote:Na mestu gde sedis, s prednje strane ne sme biti nikakvih lajsni, fioka... nicega sto ce spustati donju povrsinu, posto inace ne mozes da zavuces noge a da stolica bude dovoljno podignuta.

pa su i komsije predlozile da i nju planiramo a JA bas nisam siguran za sta se koristi ?
Ako na nju spusti tastaturu prilicno je nezgodno za kucanje jer je nestabilna , na tockicima , mrda napred nazad , a ako sluzi samo da se odlozi
tastatura :butter: onda smeta nogama :groota:
Last edited by LepoJeBitiFin on 22 Jul 2018 14:29, edited 1 time in total.
Nemoj da gledas kupovne stolove sa tom policom za tastaturu nego ugradi ljudima normalno kupovnu klizecu policu. U principu mora musterija da vidi razliku izmedju kupovnog i zakaznog stola
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... 7c86b.jpeg
Last edited by daleko on 22 Jul 2018 09:19, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
daleko , svaka ti je zlatna . . .daleko wrote:Nemoj da gledas kupovne stolove sa tom policom za tastaturu nego ugradi ljudima normalno kupovnu klizecu policu. U principu mora musterija da vidi razliku izmedju kupovnog i zakaznog stola
maricaiivica , prostor je ogranicen na 1200x600 ( valjda je ova dubina dovoljna ? ) i jedino po visini ima lufta za korekciju
Last edited by LepoJeBitiFin on 22 Jul 2018 14:38, edited 1 time in total.
Dobre stolice uglavnom imaju spomenute naslone za ruke.
Mislim da nasloni za ruke ne bi trebalo da predstavljaju problem. Kod tih stolica uglavnom postoji podešavanje visine tog naslona ili u krajnjem slučaju se nasloni mogu skinuti.
Ja recimo ne bih mogao da koristim stolicu bez naslona za ruke, pošto u periodima pauze u radu spuštam ruke sa strane.
Pod dobrom stolicom, ja podrazumevam dobar mehanizam koji neće tako lako da pukne. Istu stolicu koristim već nekih 23-24 godine, svaki dan u proseku 8-10 sati.
Posle kvaliteta mehanizma, dolaze mogućnosti podešavanja. I na kraju sve to košta bar 350-1000 EUR, pa i više.
Ovi dodaci za tastaturu uglavnom se koriste u uslovima kada je mali prostor i kada mora da se radi uži sto, izbacivanjem tastature se dobija na radnom prostoru.
Na stolu "dubine" 60 cm, sa ovim dodatkom za tastaturu se može dosta komotno koristiti računar, ali dodatno crtanje i pisanje će ići malo teže. 80 cm je neki optimum.
Imaš mogućnost da upotrebiš gotove noge za stolove, a fioke odradiš posebno.
Na slici je jedan od primera izvedbe sa gotovim nogama. U zavisnosti od proizvođača i konstrukcije, postoje modeli sa metalnim vezačima između nogu i ta konstrukcija je dosta čvrsta.

Kod ovih nogu, kod nekih modela se visina može menjati u rasponu do 14-15 cm. Pitanje je samo da li ti je budžet ograničen.
Mislim da nasloni za ruke ne bi trebalo da predstavljaju problem. Kod tih stolica uglavnom postoji podešavanje visine tog naslona ili u krajnjem slučaju se nasloni mogu skinuti.
Ja recimo ne bih mogao da koristim stolicu bez naslona za ruke, pošto u periodima pauze u radu spuštam ruke sa strane.
Pod dobrom stolicom, ja podrazumevam dobar mehanizam koji neće tako lako da pukne. Istu stolicu koristim već nekih 23-24 godine, svaki dan u proseku 8-10 sati.
Posle kvaliteta mehanizma, dolaze mogućnosti podešavanja. I na kraju sve to košta bar 350-1000 EUR, pa i više.

Ovi dodaci za tastaturu uglavnom se koriste u uslovima kada je mali prostor i kada mora da se radi uži sto, izbacivanjem tastature se dobija na radnom prostoru.
Na stolu "dubine" 60 cm, sa ovim dodatkom za tastaturu se može dosta komotno koristiti računar, ali dodatno crtanje i pisanje će ići malo teže. 80 cm je neki optimum.
Imaš mogućnost da upotrebiš gotove noge za stolove, a fioke odradiš posebno.
Na slici je jedan od primera izvedbe sa gotovim nogama. U zavisnosti od proizvođača i konstrukcije, postoje modeli sa metalnim vezačima između nogu i ta konstrukcija je dosta čvrsta.

Kod ovih nogu, kod nekih modela se visina može menjati u rasponu do 14-15 cm. Pitanje je samo da li ti je budžet ograničen.
Last edited by DataS on 23 Jul 2018 10:53, edited 1 time in total.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje