Drveni prozori
Drveni prozori
Da li moze pomoc? Treba da kupim otprilike 20m2 prozora i staklenih vrata za porodicnu kucu u izgradnji. Posto se gradi po zakonu, potrebni su svi potrebni certifikati i ispitivanja.
Posto sam "kupujte domace" fanatik, kojem proizvodjacu, firmi u Srbiji da se obratim? Neka preporuka? PS: probao sam da pretrazim stare teme, ali nije mi nista konkretno izaslo.
Posto sam "kupujte domace" fanatik, kojem proizvodjacu, firmi u Srbiji da se obratim? Neka preporuka? PS: probao sam da pretrazim stare teme, ali nije mi nista konkretno izaslo.
Hm.
Kvalitet- onaj na koji smo naucili u poslednjih nekoliko decenija npr u stambenim zgradama. Znaci kapiram da je to neki osrednji kvalitet, ni neko smece koje ce da se iskrivi i raspadne za godinu dve, ni najvisa klasa.
Materijal- drvo
Dobijao sam iz nekoliko firmi do sad ponude, i to za nekoliko vrsta drveta, ali jos nisam stigao do toga da treba za neki tip da se odlucim. I kad bude doslo do toga, nemam pojma kako c da biram, prema cemu?
Ugradnja- ovo je lako, ona je obavezna
Kvalitet- onaj na koji smo naucili u poslednjih nekoliko decenija npr u stambenim zgradama. Znaci kapiram da je to neki osrednji kvalitet, ni neko smece koje ce da se iskrivi i raspadne za godinu dve, ni najvisa klasa.
Materijal- drvo

Ugradnja- ovo je lako, ona je obavezna

Uneseno hvala, nisam obratio paznju sto se tice lokacije.
Da napomenem. Lokacija proizvodjaca nije vazna mogu da odem gde god treba po dobar proizvod samo ako je zaista dobar.
Inace, do sad sam analizirao (ako smem da kazem) Domis, Giugia, Smaj Produkt, NV Drvo Trade koji otpada jer nema certifikate a steta jer je iz BG, i jos nekoliko drugih.
Svuda su cene tu negde, ali je jako tesko izfiltrirati sta tu valja pogotovo kad ne postoje izlozbeni saloni u Beogradu.
Da napomenem. Lokacija proizvodjaca nije vazna mogu da odem gde god treba po dobar proizvod samo ako je zaista dobar.
Inace, do sad sam analizirao (ako smem da kazem) Domis, Giugia, Smaj Produkt, NV Drvo Trade koji otpada jer nema certifikate a steta jer je iz BG, i jos nekoliko drugih.
Svuda su cene tu negde, ali je jako tesko izfiltrirati sta tu valja pogotovo kad ne postoje izlozbeni saloni u Beogradu.
Upast cu kao padobranac ovdje. O kakvom certifikatu govorimo? Energetska ucinkovitost? Zasto je uvjet certifikat? Mozda ti netko moze preporuciti kvalitetnog majstora po dobrim cijenama a da ti nemoze izdat taj certifikat koji me zanima u ovom slucaju, tj. sta u njemu pise
.
Ti mozes postaviti sve na kucu i zvat firmu koja ce ti odraditi snimanje za energetsku ucinkovitost i izdat certifikat za kucu te u koji razred spadas.

Ti mozes postaviti sve na kucu i zvat firmu koja ce ti odraditi snimanje za energetsku ucinkovitost i izdat certifikat za kucu te u koji razred spadas.
Ako sam dobro rayumeo, firme koje imaju certifikate njima potvrdjuju da je toplotna provodljivost proyora tolika i tolika. Sto veliki broj firmi i radionica u Srbiji nema. Medjutim, ako ja ovo nisam dobro shcatio, molim da me se ispravi i uputi na pravo tumacenje, ja sam uvek voljan da imam veci iybor, nego manji 

90% prozora ti cini staklo, dobijes certifikat od staklara s recimo premazom lowE ili ako je punjen Argonom i na koji nacin je proizvedeno. Za drvo mozes dobit jedino certifikat s cime je bojan, od kojeg je drveta i koliko komora ces dobiti kroz izradu. Tako da bi ti ja preporucio da taj certifikat u ovom slucaju izbacis iz jednadzbe
. Po meni iz dosad videnog je najvaznija montaza, da se dobro ugradi i da ti se uz prozor dobro zabrtvi, na tim pozicijama mozes izgubiti vise nego da kupis najkvalitetnije staklo 
Za drvo ako vec gledas kvalitetno obavezno Ariš

Za drvo ako vec gledas kvalitetno obavezno Ariš
- maricaiivica
- Moderator
A gde da nadjem Arish? Najvise sam nailazio na smreku (camovinu), to bi trebalo da bude ok.borism25 wrote:Za drvo ako vec gledas kvalitetno obavezno Ariš
Hvala, ovo cu sigurno da pogledam. Narocito Drvolik video sam ih ove godine na sajmu gradjevine u Beogradu. Da li neko ima direktna iskustva sa Drvolikom? Jeli ugradjivao kod sebe, koristio njihove drvene prozore?Pogledaj firme Å amarica i Drvolik
- maricaiivica
- Moderator
Ne radi se toliko o kvaliteti prozora koliko o faktoru prolaza topline koji je zadan projektom. Ako, kao što pišeš, radiš po zakonu (usput rečeno to bi se moralo podrazumijevati
), zaključujem da imaš projekt. Ako imaš projekt, negdje u tehničkom opisu piše što prozori moraju zadovoljavati. Ako je projektant napravio i troškovnik, u njemu bi također moralo pisati kakvi/koji su prozori predviđeni pa možda čak i proizvođač. Inspektor koji dođe na tehnički pregled će gledati da li prozori zadovoljavaju uvjete iz projekta ili ne. Danas je to prvenstveno faktor prolaza topline, a da li je plastični, aluminijski ili drveni te koliko će trajati je sporedna stvar. Ti možeš birati ali unutar granica zadanih u projektu na temelju kojeg ti je dana građevna dozvola. Dakle prvo vidi što u projektu piše o prozorima.