molim savet i pomoć oko zastakljivanja knjiga

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
hermeneut
Zarezivač olovaka

molim savet i pomoć oko zastakljivanja knjiga

Post by hermeneut »

dobar dan svima!

molio bih za savet i stručnu pomoć oko sledećeg problema:

imam dosta knjiga koje smrde, pune su prašine i želeo bih da ih zastaklim, jer imam malog sina i čini mi se da mu ta prašina smeta.
na slikama ispod možete videti kako te police izgledaju. moj pokojni otac je laički modifikovao najobičniju garnituru i od nje napravio police za knjige. iverica je u pitanju.

zanima me koliko bi koštalo zastakljivanje te površine. dimenzije jedne police su 90 (širina) x 180 (dužina). na drugoj slici su police znatno niže.

da li je takav posao uopšte isplativ i jeftin? ako nije, jedina solucija mi je da prodam knjige, ali to bih mogao da uradim samo uz suzu, jer je moj posao da čitam i pišem, a takav posao se u srbiji, naravno, ne plaća previše.

molio bih, dakle, za neku okvirnu ocenu koliko bi koštalo zastakljivanje.

hvala unapred

Image

Image

Image

Image
Last edited by hermeneut on 23 Jun 2018 18:44, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zašto zastakljivanje? Svaki staklar ti može izrezati staklena vrata i staviti na njih ručke i baglame. Ne znam koliko je kvadrat stakla u (gdje god da živiš) ali goneralno staklo nije nešto skupo.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moze teoretski da se zastakli obicnim staklom, ali je to jako opasno, pogotovu za kucu u kojoj ima male dece. Zato se koristi kaljeno staklo, a onda to nemoze da uradi obican staklar.

Ako knjige cuvas samo da bi ih cuvao, i ne koristis ih, nemaju nikakvog smisla. Ako se koriste to je druga prica. Imam nekoliko hiljada knjiga u stanu, i upravo se spremam da napravim jos jedan regal-policu za knjige, samo sto nece biti zastakljen, posto mi knjige ne sluze za pokazivanje, a i bolje se cuvaju ako nisu na UV zracenju.
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

sasasasa wrote:Zašto zastakljivanje? Svaki staklar ti može izrezati staklena vrata i staviti na njih ručke i baglame. Ne znam koliko je kvadrat stakla u (gdje god da živiš) ali goneralno staklo nije nešto skupo.
hvala! da, na to sam i mislio, da postavim staklena vrata na svaku policu. super ako to nije skupa varijanta. samo da saznam koliko bi to para iznelo. ja sam u jednom selu pored pančeva
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

BR wrote:Moze teoretski da se zastakli obicnim staklom, ali je to jako opasno, pogotovu za kucu u kojoj ima male dece. Zato se koristi kaljeno staklo, a onda to nemoze da uradi obican staklar.

Ako knjige cuvas samo da bi ih cuvao, i ne koristis ih, nemaju nikakvog smisla. Ako se koriste to je druga prica. Imam nekoliko hiljada knjiga u stanu, i upravo se spremam da napravim jos jedan regal-policu za knjige, samo sto nece biti zastakljen, posto mi knjige ne sluze za pokazivanje, a i bolje se cuvaju ako nisu na UV zracenju.
hvala! ovaj moj je već malo odrastao (11god), i obično staklo ne bi predstavljalo problem

ne služe za pokazivanje. – većinu štampanih knjiga koje imam retko koristim. to su prošla vremena. ko se bavi naukom ne čita prevode na srpski, ali bih voleo da ovaj moj mali dobije i tu mogućnost u svom odrastanju i da se možda upozna i sa nekim drugim načinom upoznavanja sveta osim pc igrica i youtube-a
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Svako ko se bavi namestajem od univera to moze uraditi, pored staklara.
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

maricaiivica wrote:Svako ko se bavi namestajem od univera to moze uraditi, pored staklara.
hvala! ali da li neko zna okvirnu cenu?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pretpostavljam...okvirno 15-20 eur/m2 sa busenjem, obradom ivica, montazom,...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

hermeneut wrote:hvala! ovaj moj je već malo odrastao (11god), i obično staklo ne bi predstavljalo problem
...
Nebitno je dal je odrastao, mali...
Obicno staklo na tolikoj povrsini je ekstremno opasno.
Kada pukne, puca u velikim komadima koji kasepe sve na sta naidju. U sustini imas velike satare koje slobodno padaju.
A kad tad, ce se desiti da neko udari u staklo, zakaci ga necim sto nosi... bio taj neko veliki ili mali... iseci ce ga ko repu.
Ne sali se sa velikim vratima od samog obicnog stakla.

Ako ides na obicno staklo, onda obavezno ram od drveta i to podeljen tako da imas vise komada malih stakala.
Ako ides na vrata koja su samo staklo, obavezno kaljeno.
Em mnogo teze puca (tesko ga je i cekicem slomiti), em kad pukne puca u milion sitnih komadica, koji ne mogu ozbiljno da povrede (kao bocna stakla na kolima).

Usput, ppopuni u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

mbole wrote:
hermeneut wrote:hvala! ovaj moj je već malo odrastao (11god), i obično staklo ne bi predstavljalo problem
...
Nebitno je dal je odrastao, mali...
Obicno staklo na tolikoj povrsini je ekstremno opasno.
Kada pukne, puca u velikim komadima koji kasepe sve na sta naidju. U sustini imas velike satare koje slobodno padaju.
A kad tad, ce se desiti da neko udari u staklo, zakaci ga necim sto nosi... bio taj neko veliki ili mali... iseci ce ga ko repu.
Ne sali se sa velikim vratima od samog obicnog stakla.

Ako ides na obicno staklo, onda obavezno ram od drveta i to podeljen tako da imas vise komada malih stakala.
Ako ides na vrata koja su samo staklo, obavezno kaljeno.
Em mnogo teze puca (tesko ga je i cekicem slomiti), em kad pukne puca u milion sitnih komadica, koji ne mogu ozbiljno da povrede (kao bocna stakla na kolima).

Usput, ppopuni u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).
da, hvala, razumem. pametno zboriš
moraću onda da pronađem nekog staklara u pančevu da konkretnije razmotrim mogućnosti
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

maricaiivica wrote:Pretpostavljam...okvirno 15-20 eur/m2 sa busenjem, obradom ivica, montazom,...
hvala, to onda i nije tako loše
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mozes i obicno staklo 6 mm a na poledjini se zalepi auto folija(sigurnosti od loma) a mozes i da je istoniras po zelji ili u bojama po zelji :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To je za obicno staklo. Kaljeno je stotinak eura m2.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

singer wrote:mozes i obicno staklo 6 mm a na poledjini se zalepi auto folija(sigurnosti od loma) a mozes i da je istoniras po zelji ili u bojama po zelji :)
Meni pre par godina pukne na tus kabini kaljeno i raznese se u milion delova, kad sam se raspitivao kod staklara sta mi je ciniti upravo to su mi predlozili s tim da je folija bila sa obe strane ako se dobro secam, a kaljeno je bilo ekstremno skupo. Narucio sam to sa folijom i nikakvih problema nije bilo a predpostavljam da je slucajno i puklo ne bi bilo prevelikog rizika bas zbog folije. Bar su me oni tako uveravali.
Last edited by winston1989 on 24 Jun 2018 13:59, edited 1 time in total.
hermeneut
Zarezivač olovaka

Post by hermeneut »

kaljeno onda nikako, to je previše. fora sa folijom nije loša.
našao sam staklorezačku radnju u blizini i ovo sam im napisao u mejlu:

"meni je potrebno najosnovnije zastakljivanje. kakvo zastakljivanje predlažete?
– sa običnim staklom od 6mm, a da se na poleđini zalepi auto folija zbog sigurnosti od lomljenja?
– obično staklo sa ramom od drveta, tako da ima više malih stakala?
– cela vrata od kaljenog stakla?

ili nešto sasvim drugo?"

javljam njihovu ponudu
Post Reply