Stolar početnik - potrebni alati

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
marek1002
Dodavač alata

Stolar početnik - potrebni alati

Post by marek1002 »

Poštovanje društvo. Novi sam na ovom forumu pa postoji mogućnost da sam promašio temu ili ju krivo postavio na forumu na čemu se unaprijed ispričavam.

Imam nekoliko godina iskustva u radu kao stolar.Odlučio sam se baviti stolarijom u slobodno vrijeme, više kao hobi. Od radova radio bih košnice za pčele, kutije za vina, razne sanduke,kućice za pse, a i pokoju klupu ili manji stol.
Å to bi mi preporučili od alata (cirkular, debljača, blanja). Gledao sam stolne cirkulare tipa bosch gts10, metabo i sl. ali na kraju to mi ne djeluje nekako "čvrsto i precizno", a cijena je poveća, od debljača za oko mi zapela METABO DH 330. Naviknut na masivne strojeve ;).
Å to bi mi preporučili od alata, a da bi zadovoljavalo potrebe. Cirkular mi je jedna od najbitnijih stavaka. Hvala
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Ja radim samo sa iveralom jer nemam mogućnosti ni prostora raditi sa punim drvetom, iako mi je to puno ljepše i zamljivije. Zato ti ne mogu ništa konkretno reći šta uzeti ali mislim da i ovdje vrijedi koliko para toliko muzike. mislim da košnice i možeš raditi sa tim malim stolnim cirkularima, dok klupe i stolove, baš i ne, ipak su tu puno duži rezovi koji moraju biti skroz precizni. tako da sam moraš odlučiti šta ćeš raditi i koji ti je minimalni alat da bi to odradio. ja se obično držim one "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino". ako se misliš time baviti na duže vrijeme, ako će ti ići i imat ćeš posla, isplati se uložiti u bolji i kvalitetniji alat.
marek1002
Dodavač alata

Post by marek1002 »

Ma sve to stoji toga sam i svijestan. Najveći problem predstavlja mi zapravo cirkular. Ne znam gdje bih nabavio neki solidni cirkular s pomičnom pilom, a da nije kombinirka. Gledajući oglase, sve što se prodaje je više manje kombinirka, a to mi ne odgovara zbog prostora i povremenog premještaja alata. Gdje je moguće nabaviti cirkular s pomičnom pilom osim oglas!? Ima li itko iskustva s Mio Standard cirkularom recimo da se oni znaju pojaviti na oglasima!?
Last edited by marek1002 on 26 Mar 2018 12:52, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Mio Standard je nužno zlo. oš nisam naletio na neki koji je dovoljno precizan za spojeve.

Å ta god da kupiš, biće ti poteško naučiti se raditi. Na velikim strojevima radiš kako ti hoćeš. Na malim, kako oni hoće...
Post Reply