Svaki komentar, prijedlog je dobro dosao

Ne znam cime raspolazes od alata, ali dve sipke i dve caure koje klize preko njih, uopste nije jednostavno napraviti bez ozbiljnijeg masinskog alata.borism25 wrote:...
Jos uvijek mi se nekako svida opcija s 2 sipke i jedna navojna koja preko cahura podize glodalicu prema gore, to mi nije tesko napraviti ...
moja je ideja bila da se kupi linearni klizac + sipka u H6 toleranciji ima ih vec od 16mm po prihvatljivim cijenama. Nakon toga jedna poprecna letva i u njoj bi bila rupa kroz koju prolazi navojna sipka i s gornje strane samo podizem...nesto vrlo slicno ovom gore rijesenju koje BR ponudio. znaci klizaci i orginal glodalica sve ostaje ovo bi samo sluzilo za podizanje, i tu onda nema lufta.mbole wrote:Ne znam cime raspolazes od alata, ali dve sipke i dve caure koje klize preko njih, uopste nije jednostavno napraviti bez ozbiljnijeg masinskog alata.borism25 wrote:...
Jos uvijek mi se nekako svida opcija s 2 sipke i jedna navojna koja preko cahura podize glodalicu prema gore, to mi nije tesko napraviti ...
Da bi caure lepo klizile i ne bi imale osetnog lufta, zazor izmedju njih i sipki treba da bude reda 3-5 stotih (bilo bi bolje i manje, al onda je jos zaguljenije). To samo po sebi nije problem, kupi se gotova brusena sipka, caura obradi rajberom...
Ono sto jeste problem je da te sipke i caure sada budu montirane tako da se rastojanja osa sipki i caura, kao i paralelnost osa poklapaju. Sad ti tolerancija za razliku rastojanja osa sipki i caura mora biti manja od polovine zazora, to ce reci ispod 1.5-2.5 stote.
Inace glavi.
Jedno od resenja je da se rupe za caure naprave sa nekim vecim zazorom (recimo oko 1 desete), pa da se montiraju loctite-om 648 ili slicnim. Al i to nije bas tako jednostavno za izvodjenje kao sto zvuci. I dalje razlika rastojanja osa sipki i rupa za cauru mora da ti bude manja od pla zazora koji imas izmedju caure i njene rupe, to ce reci u ovom slucaju oko 5 stotih. Plus sto paralelnost osa sipki i dalje mora da bude u toleranciji pola zazora izmedju caure i sipke.
Bolje resenje je da se rupe za montazu sipki i caura buse istovremeno u jednom zahvatu, opet sa tesnim tolerancijama i na nepohabanoj masini, sto je obicno lakse izvesti nego prethodno pod uslovom da imas odgovarajucu masinu (glodalicu, ili eventualno linijsko busenje na strugu, uz pravljenje nekog sablona koji drzi ploce).