Dimljeni hrast??

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nebman
Precizni šegrt

Dimljeni hrast??

Post by nebman »

Postovane kolege,

Da li neko ima informacije o dimljenom hrastu?
Interesuje me :
Kakva tehnologija/proces je u pitanju?
Kako se izvodi? Koji su uslovi? Vreme trajanja?
Kakav efekat ostavlja na drvetu? Kakvo je drvo posle tretmana za rad?
Da li znate nekog da prodaje hrastove daske dimljene.

Hvala unapred!
Last edited by nebman on 21 Dec 2017 14:01, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja znam da se meso dimi i o tome smo pisali na forumu :)
O dimnjenom hrastu nemam informacija.
Da li ti mozda mislis na termo tretiranje?
nebman
Precizni šegrt

Post by nebman »

Postovani,

Isto sam reagovao kada sam prvi put cuo za dimljenje. Ali prica je bas ozbiljna i to je proces koji se vec dugo i ozbiljno radi napolju. https://www.google.rs/search?q=smoked+o ... e&ie=UTF-8
Last edited by nebman on 21 Dec 2017 14:44, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Zanimljivo
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To je radjeno nekada i kod nas, i to u prirucnim radionicama. Ne pari se samo hrast, nego i sve druge vrste drveta koje imaju puno tanina. Ja sam nekada davno pario neki orah za kundak, dobro da nisam dobio batine kao odrastao od oca.

Metoda je mnogo starija od Amerikanaca, koristila se nekih 200-300 godina, tako sto se drvo za kundake drzalo u stalama da potamni.

Moze da se radi i sa vodenim, tj kucnim amonijakom, i sa industriskim, koliko se secam zvanim "bezvodni" koji je u sutini isto sto i vodeni, samo u vecoj koncentraciji. Jedina razlika je u brzini rada.

Moj otac je to radio u satoru, podignutom oko finisiranog komada, sa lepljenim ivicama tako da bude hermeticki. Postavis plitke posude sa kucnim amonijakom u taj sator, u kome vec stoji komad namestaja. koliko se secam, tako stoji 2-3 dana, sa menjanjem amonijaka u posudama. I smrdi za sve pare.

E sada, ako nemas firmu koja ima sve sertifikate za rad sa opasnim materijama najbolje bi bilo da zaboravis na celu pricu. Nisam siguran da bilo gde moze da se kupi i kucni amonijak, kamoli onaj industriski, posto je u celij Evropi stavljen na spisak opasnih materija. Da bi ga kupio, moras da budes registrovan. A to kosta debelo, pa je skuplja dara nego mera.

Slican efekat se postize savremenijim metodama, koje su ekoloski mnogo ispravnije, i sto je jos bolje, ne zavise od kolicine tanina u drvetu. Termotretirano drvo je jedan od metoda. Na manjim komadima je dostupno i u kucnim uslovima, lakse se kontrolise, a pored prtomene boje, ima i druge prednosti.

E sad, ko ima pristup stali, koja se jos uvek koristi kao nekada, ima sanse da dobije prirodno dimljeno drvo, tako sto ga ostavi nekoliko meseci u stali.
nebman
Precizni šegrt

Post by nebman »

Hvala na odgovorima. Termotretirano drvo nije resenje. Dobije se slican efekat sto se tice boje, ali je termotretirano drvo uzasno za rad. Postane krto, lako se krzaju ivice, smirgle upropasti neuporedivo brze . Koje su jos "savremenijim metodama, koje su ekoloski mnogo ispravnije" ?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoje druge metode koje nisu dostupne u kucnoj radinosti. Slicne su dimljenju amonijakom, samo sto ti treba vakum komora, a sta je od hemije nemam pojma. Video sam tako pripremljene daske preko bare.

Probleme koje imas sa termotretiranim drvetom nisam primetio. Ponasa se drugacije, jeste manje elasticno, ali nisam primetio da se ostecuju ivice. Naprotiv, manje se zacepljuje, a obradjene povrsine izgledaju bolje. I ne trosi vise alate, cak je suprotno tacno, no ja ne koristim smirglu.

Jos bolje, mozes da kontrolises efekat, pa biras koliko ce drvo biti tamno.

Jos uvekl se zezam oko testiranja, ali mi grubi pokusaji ne pokazuju smanjenje snage drveta. Ni na bukvi, ni na bagremu.

E sad, po izgledu, nije blizu, ali ulje sa korenom alkaneta je meni najlepsa boja koju drvo moze da dobije. No opet, to nije za masovnu proizvodnju, dok postignes sta treba, rodis mecku.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ubih se trazeci ko prodaje Amonijum Hidroksid po netu, ali ne nalazim nista pametno za civile. Probaj u nekoj apoteci, ako ih umolis.

I spremi zastitnu opremu.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

stajnjak, drzalja za alat ,vakum, manijak :spyfoordig: ....to sam cuo
Last edited by art of wood on 21 Dec 2017 19:21, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nego sada mi nesto pade na pamet, cini mi se da je pominjao Momir da se zezao sa hrastom i amonijakom. Pretpostavljam da ce odgovoriti kada vidi post.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uz sve ovo... nije amonijak dzabe stavljen na "crne liste".
Nije ni malo bezopasan, cas posla se otrujes od njega, sjebe ti pluca...

Seti se kako izgleda kad prsnes sredstvo za ciscenje prozora preblizu nosu, pa udahnes. A to je jako mala koncentracija.

O tome da dospe u oko, usta... ne treba ni pricati.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Znači u štalu, najsigurnije je. :)

Å alu na stranu, jednom mi je dopalo par takvih dasaka i stvarno su dobro ispale. Plus, očuvane su bolje od većine koje sam vidio bez obzira kako su složene
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja se ne bih zezao sa stalom, to je proveren metod. Samo sto je danas jako tesko naci starinsku stalu.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pa i ne zezam se. Plus što štala i ne mora biti starinska, dovoljno je da ispunjava neke uslove - dobar odvod, recimo
Post Reply