Zaštitne mere na cirkularu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Ružica
Dodavač alata

Zaštitne mere na cirkularu

Post by Ružica »

Dobro veče.

Studiram bezbednost i zdravlje na radu, i kao temu seminarskog rada treba da analiziram stonu kružnu testeru-cirkular sa aspekta zaštite. Potrebne su mi sve moguće informacije vezane za sam način rada cirkulara, opasnosti i moguće povrede prilikom rada na cirkularu i mere zaštite. Ako iko može da mi pomogne, bila bih mu veoooma zahvalna jer nemam cirkular, niti ga bilo ko ima u mom okruženju, a šta god da ukucam na internetu izlaze mi samo oglasi kupujem - prodajem. Svaka pomoć je dobrodošla, knjige, časopisi ili bilo lakve informacije. Unapred hvala svakom mo želi i može da pomogne! :)
Ružica
Dodavač alata

Post by Ružica »

:)
Last edited by Ružica on 07 Dec 2017 02:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre, ispostujes pravila foruma i upises u profilu odakle si (polje lokacija).

A sto se tice trazenja informacija na netu za cirkular... Ne trazi dzabe po nasim terminima, posto mi bas i nismo poznati kao neko ko mari za bezbednost, to jest u 90% slucajeva cim kupe cirkular, brusilicu... prvo sto urade je da skinu stitnik, posto im "smeta".
Kreni recimo od "table saw safety" ili "circular saw safety" pretraga na googletu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ružica wrote:... a šta god da ukucam na internetu izlaze mi samo oglasi kupujem - prodajem.
Dobro dosla na forum.

Nisi se bas snasla na guglu, treba razmisliti koje reci ukucati, a rezultata svakako ima:

https://www.google.rs/search?q=rad+na+c ... iGU9uQqIgN

https://www.google.rs/search?client=fir ... 14&dpr=1.2

https://www.google.rs/search?q=opasnost ... POa4u3qogH

I temu treba na pocetku podeliti u vise poglavlja, opis i namena, uopstene zastitne mere i norme za sve masine u preradi drveta, standardi zastite (euro 3,4,5,6...), vrste opasnosti (od mehanicke povrede, zvuka, prasine, el.stuje), zastitna oprema i td.
Last edited by Pezzo on 07 Dec 2017 10:09, edited 1 time in total.
Ružica
Dodavač alata

Post by Ružica »

mbole hvala, od sad ću tako tražiti, mada ne znam engleski pa nisam ni pokušavala do sad da pretražujem na engleskom, ali snaći ću se pomoću prevodioca.

Pezzo, pretraživala sam dosta na internetu, pronašla sam dosta uputstava za bezbedan rad sa cirkularima, od metabo imam uputstvo za rad sa cirkularom, koje mi je dosta pomoglo u jednom semimarskom koji sam već radila. Inače konkretan tip cirkulara za koji tražim sve ovo je TKH 315 C, ali u obzir dolaze i drugi stoni cirkulari jer su opasnosti i zaštitne mere slične ili iste. Å to se tiče uopštenih zaštitnih mera i normi za mašine u obradi drveta, pregledala sam sve moguće pravilnike i sl. ali mi ni to ne pomaže puno jer mašina za obradu drveta ima dosta i sve su različite tako da malo šta ili ništa ne mogu naći vezano za cirkular.
E sad što se tiče opasnosti, njih ću podeliti kao što si rekao, mada sam tražila već mehaničke opasnosti i opasnosti od el. struje, ali i tu mi izlazi sve uopšteno. Lična zaštitna sredstva već znam napamet, a o zaštitnim napravama takođe nisam ništa konkretno našla, jer mi izlaze oglasi kupujem- prodajem. Standarde jedino nisam pretraživala, znam da mogu da ih dobijem na uvid samo u standardoteci (ili možda grešim), tako da sam itekako tražila dosta na guglu ( tražim već mesec dana), a tako sam došla i do ovog foruma, pa pomislih ako stolari ne mogu da mi pomognu, onda niko ne može.
Ali hvala ti na svim sugestijama, svakako ću pokušavati još puno puta na sve moguće načine.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pogledaj u manualu za taj cirkular, ima dosta toga u tacki 4: https://www.metabo-service.com/manuals/ ... %201v4.pdf
To je inace gradjevinski cirkular, prenosni, za tesare.
U sredstva i opremu u vezi zastite spadaju i zastitne sklopke u strujnoj instalaciji, zastitni limovi, poklopci i kapa iznad lista cirkulara, pomagala za guranje predmeta uz vodjicu (ne prilazi se rukama blizu lista cirkulara), pa otprasivaci (prasina uz neku varnicu moze biti eksplozivna, kao u mlinovima), kutija za prvu pomoc, vatrogasni aparati (i koji, nije sve jedno), radni kombinezon, zatim sta se radi ako se predmet zaglavi i sl. Ovo pisem s'brda s'dola, ali mora se napraviti raspored sadrzaja pocev od uopstenog uvoda.
Euro norme su poput onih za automobile, uglavnom se odnose na zastitu, kao na primer da svaki zastitni poklopac za pristup motoru i mehanizmu u pokretu mora imati mikro prekidac koji iskljucuje masinu u slucaju otvaranja. Ne znam tacno koje se euro norme na sta odnose, stalno dodaju nove (i zato je kod nas poplava starih masina sa zapada, jer se tamo ne mogu vise koristiti po zakonu). Ali moze se sigurno i o tome izguglati.
Ružica
Dodavač alata

Post by Ružica »

Hoću, hvala ti već si mi dosta pomogao, guglaću o tome na netu pa ću sigurno svašta naći.
Post Reply