čime ispuniti prostor?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Gillette
Precizni šegrt

čime ispuniti prostor?

Post by Gillette »

Najpre da pozdravim sve stolare sa foruma,

problem je sledeći.

Na skici (koju sam grubo napravio) pokušao sam da predstavim o čemu se radi.

Naime, da bih jedan prostor u zidu (idealan za manju ostavu, plakar isl) zatvorio vratima, uradio sam "ram" od štafni 2x4 cm.

Ram sam morao da napravim kako vrata ne bih kačio direktno na zid, a i da bih upravio ivice zida koje su krive.

E sad, u prostor između rama i zida, uglavio sam male komade drveta, kako bih to što bolje fiksirao, a sam ram sam zašrafio u zid (šrafovi, tiplovi )

Sada mi ostaje da taj prostor ispunim nečim, ali nemam ideju čime.

Pala mi je na pamet pur-pena, ali se bojim da je ona previše jaka za ove lajsne, te da bi ih iskrivila.

Da ređam još komade drveta, nekako mi je veliki posao.

Da li neko od forumaša ima ideju kojom ispunom najbolje da popunim ovaj deo, a da bude i kompaktno i čvrsto, da se ne osipa (kao npr gips)?

Video sam da u radnjama postoje neki silikoni za te stvari, ali bih to svakako na kraju trebao da "ujednačim" sa zidom, okrečim isl, a nisam siguran da li ti silikoni mogu da prime tu farbu..

Svaki predlog je dobrodošao i hvala unapred!

evo i slike

(braon bojom je označen ram, crnom šrafovi, crvenom prazan prostor koji treba popuniti itd..)

Image
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Колико сам разумео, дубина је 4 цм. Мислим да пурпен не би искривио рам јер има тих 10 шарафа, али ако хоћеш да будеш сигуран, можеш рам изнутра поткајлати са летвама и клиновима. Међутим, пурпен би ти цурио са обе стране јер је 4цм плитко, а и зна да "засмрди" затворен простор. Ја бих то ипак затворио гипсом.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

meni je gips isto na umu, ali se bojim da ne puca i da ne počne da se kruni, jer će to ipak dosta da se upotrebljava, da se vrata stalno otvaraju i zatvaraju isl..

kako bi išao onaj lepak za keramičke pločice?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Definitivno pur pena. Sve ostalo sto si pominjao je isuvise krto za tako malu sirinu i pucalo bi i krunilo se, a i pena je daleko laksa za rad.
Cak ti ni srafovi nisu bili potrebni al kad su vec tu...
Uzmi nekoliko cvrscih letvi (najmanje 3, pozeljno jedno 5), odrezi ih na duzinu malo manju od sirine rama, postavi ih na mesta gde ti se izmedju rama i zida nalaze komadi drveta koje si vec postavio, i zakajluj tako da cvrsto drze. Kad ovo uradis ram bi morao i dalje da bude potpuno prav. Ako nije podesavaj letve i komade izmedju rama i zida dok se ram ne ispravi (jednom kad pena veze ram ce ostati u tacno takvom polozaju)
Ubrizgaj penu, sacekaj da se lepo osusi pa visak iseci skalpelom. Ne preteruj sa kolicinom pene, jako se siri (da ti ne bi curela pa da posle moras da cistis). Obavezno na patos postavi neke novine, pozeljno zalepi lakirerskom trakom tik do rama. Pena se jako tesko cisti.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

mbole, moram da priznam da mi tvoj savet nije baš potpuno jasan, naročito to da ih odrežem na dužinuu malo manju od širine rama..

Da li si u stvari mislio naonu dubinu od 4cm, ili kako..?

Mislim, glavna bojazan mi je da ako ubrizgam penu ona ne iskrivi ram ka "unutra", pa si verovatno mislio da ram poduprem letvama (kao da pravim npr merdvine), tako da mu ne dam da se krivi?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E kolega upravo tako kao da praviš merdevine.Baš je tako i mbole mislio.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bas tako kao merdevine. Rezes ih na malo manju meru nego sto je sirina vrata, posto ne postoji nikakva sansa da ih odrezes na tacnu meru, a ovako kad su malo krace, onda izmedju njih i rama ubacis kajlice i postignes tacnu meru.
Ove letve upravo sluze da pur pena prilikom sirenja ne bi potisnula ram "ka unutra". Pri tom je jako vazno da na mestima gde su te letve sa spoljasnje strane (znaci izmedju zida i rama) imas odgovarajucu "kontru", kako ne bi sada letvama iskrivio ram "ka spolja". Letve na kraju kada su zakajlovane treba da stoje bas cvrsto, toliko da ne mozes rukom da ih pomeris.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Pur pena definitivno ne pije vodu kao resenje jer dosta posla oko nje i posle nje i opet traži završnu obradu ali iskustvo mi govori da HOCE da zatalasa ram bez obzira na letve.Dakle pena je jaka, prljava i rizicna, postoji sredstvo koje ti je po meni najbolje resenje a to je LEPAK ZA RIGIPS PLOCE.
Ne glet masa vec lepak za spojeve.
Nanesi špklom pripremljenu masu u otvore ali ne potpuno vec ostavi RECIMO OKO JEDNE TRECINE.
On brzo povlaci ali mu nedaj da potpuno osuši vec da stegne a bude vlažan
Kada povuče nanesi ostatak opet ne potpuno već preko nanesene mase postavi BANDAŽ TRAKU za spojeve, širine 5cm i zaravnjaj masom da se traka nevidi.
Naravno krajnji sloj mora biti ravan sa zidom..
Ako si dobro uradio a nije nikakva tehnika kada potpuno osuši malo prešmirglaj, ako negde imaš POMARANDŽINU KORU zaravnjaj istom masom i to je to.
Posle toga krecenje.........
Prednost ovoga je:
Nikada ne puca
Vezuje za zid kao ludo
I najbitnije ne odvaja od drvene letvice jer nema osobinu skupljanja prilikom sušenja kako ga naneseš tako ostane i čvrst je kao kamen.
Moj savet uzmi CERESITOVO PAKOVANJE od 5kg. Nema manje a mislim da ga ne refuziraju.
Možda poznajes nekoga ko je radio rigips table da mu je ostalo.

Kada radis masu ona mora biti takva da kada je podigneš na spaklu ne curi već pada u komadu tada se lako nanosi i OBAVEZNO KADA JE SPREMIS OSTAVI MALO DA NABUBRI OKO POLA SATA.Pa tek onda radi.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E moj Sareni, bice da si ti negde nadrljao ugradjujuci vrata pur penom :)
Pur pena ima nekoliko prednosti:
Sama ekspandira, tako da sigurno popunjava sve rupe.
Dobar je i zvucni i toplotni izolator.
Elasticna je tako da ne puca nikada (sleganje zgrade, udaranje vrata...)
Kad uhvati, ne pusta.
Jednostavno je skinuti vrata, opseces penu skalpelom i gotovo.
Brza je za rad, vrata postavis za max 30min, mogu da se koriste kroz sat vremena (doduse ovo zavisi i od pene koju koristis)

Daklem da malkice uporedimo gips za ploce i pur penu. Inace taj rigipsov (rigips super) ili knaufov (fugenfiller), uvek imam i koristim umesto obicnog gipsa jer su jaci i imaju duze otvoreno vreme rada.

Sto se tice strokavosti, nije ni gips bas cist (recimo brusenje gipsa sigurno ne spada u ciste poslove). Sa druge strane, ako ne preterujes sa pur penom pa da ti procuri dok je jos zitka, sve sto imas od otpada se jednostavno uklanja (odseces i bacis u kantu).
Elasticnost kod gipsa ne postoji. Zato moras da koristis bandaz traku.
Usled toga sto je krut, vremenom gips uvek popusti na spoju sa drvetom (razlicito se sire i skupljaju usled vlage i temperature).
Ako jednog dana zelis da skines ta vrata, stemajz pa ... znas dalje.
Utroseno vreme rada kod gipsa je vece.

Zavrsna obrada kod oba tipa bi trebalo da bude pervajz, znaci tanke letvice sirine oko 5cm koje pokrivaju pur penu ili gips.

Ono iskustva sto imam sa ugradjivanjem vrata i prozora pur penom (nije mnogo mozda 5-6 komada) kaze:
kad god je doslo do krivljenja stoka to je bilo posledica ili prevelike kolicine pene, ili lose postavljenih letvi za ukrucenje.
Gilete tesko da ce imati problem sa prevelikom kolicinom posto mu je stok veoma uzan (4cm) tako da ce tesko moci da nagura unutra dovoljno da ona pokrivi stok. E sad ako ne postavi letve kako treba tu mu nema pomoci. Ostaje mu opasnost od prljanja. Neko moje iskustvo je da dok spricam penu popunim otprilike trecinu prostora, pena sirenjem taman popuni ostalo, i malkice predje napolje koliko da moze lepo da se odsece.

Sad ako covek bas nema nikakvog iskustva, a ume da se druzi sa spahlom, onda je verovatno bolje da koristi gips, po sistemu sigurno je sigurno, mada je mene uvek vuklo da probam ono sto nisam radio ranije. U krajnjoj liniji 99% danasnjih vrata i prozora se ugradjuje pur penom, a nisu krivi.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nešto mi nije jasno :rolleyes: :
Zavrsna obrada kod oba tipa bi trebalo da bude pervajz, znaci tanke letvice sirine oko 5cm koje pokrivaju pur penu ili gips.
Čovek je rekao da "sređuje" prostor u zidu za manju ostavu i da je letve već utiplovao za zid. Znači, a) ram je već fiksiran i b) nema potrebe za termo-zvučnom izolacijom.

Pitanje: Ako je završna obrada sa tankim letvicama, čemu onda uopšte potreba da se taj tanak prostor između rama i zida popunjava sa nečim?
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

hvala svima na odgovorima.
evo kako stoje stvari.

Metabo je dobro primetio, ram jeste već fiksiran (ostaje da dodam još po neki komad drveta ili možda čak neki gušći stiropor, da između rama i zida što stabilnije popunim taj prostor)

Pur pena, mislim da je dobro rešenje, ali da nije za mene, jer nemam iskustva sa njom, a ne bih da eksperimentišem u ovom slučaju.
Sa fugenfilerom sam već radio, pa možda on bude rešenje (imam i nešto mrežice)..u svakom slučaju, mislim da sam blizu rešenja. Možda danas nastavim sa radom pa javim kako je ispalo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije reko koliki je taj prostor, 0.5cm, 1cm, 2cm... E sad sto sam ja automatski zamislio da je to nesto reda 1-2cm, ne znam ni sam. Valjda zato sto mi je ovo crveno na slici delovalo dosta siroko i pri dnu i vrhu deblje od letvi rama.
Ako je u pitanju nesto usko tipa 0.5cm, onda je verovatno najbolji akrilni kit ("silikon" koji to nije, vec samo ima isto pakovanje). Kreci se bez problema, a najjednostavniji je za rad.

Posto je napisao da je u pitanju ostava, to moze da bude i spajiz kome treba toplotna izolacija (sad vec teram mak na konac, al u sustini termoizolaciona svojstva pur pene su tu pomenuta kao opsta stvar nevezano za konkretan slucaj).

Sto se tice zvucne izolacije, paradajz iz spajiza mu sigurno nece praviti buku, a ne verujem ni da ce tursija da se ukvari ako malo jace odvrne muziku, ali ako je oko rama "suplje" tada "zveci" kad zatvaras vrata. Sto je ta rupa lepse popunjena, zvuk je priguseniji.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Važi se ;)
mbole wrote:akrilni kit ("silikon" koji to nije, vec samo ima isto pakovanje). Kreci se bez problema, a najjednostavniji je za rad.
Kad si već pomenuo akrilni kit, koliko je on zgodan za krpež odvaljenog rasušenog maltera (ne krateri, deformacije tipa 2-3 kubna cm) po "ispupčenim" ćoškovima sobe?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tjah, nije nemoguce, ali mi nekako ne ide. Rekao bih da je problem sto kit nema za sta da "uhvati", odnosno ono za sta ubude uhvatio ce isto tako da se odvali uskoro.
Ako sam dobro skontao na sta mislis, tu bi vec pravo i trajno resenje bio fugenfiler, ali u kombinaciji sa ivicnom lajsnom za gipskarton. Te lajsne nisu skupe, zadnji put kad sam gledao bilo je nesto tipa 300 din, za 2.7m. Ima ih "obicnih", i onih koje vec imaju mrezastu bandaz traku na sebi.
Princip rada je manje vise jednostavan.
Naneses sloj umesanog fugenfilera na cosak (ne znam domaci termin pa koristim ovaj da ga ne bi mesali sa obicnim gipsom, a "gipsana masa za popunjavanje zazora" je ipak previse rogobatno).
U njega utisnes lajsnu tako da masa procuri kroz nju, i da lajsna bude sto je moguce ravnija (dosta je tanka), i visak skines spahlom ili gletericom. Dok je jos vlazno utisnes spahlom mrezastu bandaz traku u svez fugenfiler (obavezno mrezastu a ne onu papirnu).
Kad se prosusi, malo presmirglas da uklonis krupna ispupcenja i prevuces, ko da gletujes, jos jedan sloj fugenfilera tako da prekrije traku.
Kad se osusi, presmirglas, pregletujes, okrecis, gotovo.
Cosak se vise nece kruniti cak ni kod ozbiljnijeg udaranja (stiti ga metalna ivica, provereno, tukao sam pet godina stolicom u jedan takav i nije ni mrdnuo), a bandaz traka drzi dosta sirok deo "na okupu" tako da ne otpada vise samo.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Borise :) , hvala na iscrpnom odgovoru. Više posla, ali radikalno rešenje problema. To mi se više sviđa nego krpež koji moram da re-krpim posle dve godine.
Post Reply