CENA RADA

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
BokiBGD
Dodavač alata

CENA RADA

Post by BokiBGD »

Postavane buduce kolege.
Zanimaju me cene rada u nasoj zemlji.SRBIJI.Dakle kolike su dnevnice i plate za pomocnog radnika i majstora stolara naravno?Ako neko ima info bio bih mu zahvalan ako ih prosledi .
HVALA UNAPRED
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Popuni u profilu odakle si (polje lokacija).
Pravila foruma, a i pise na vrhu strane.
borisa
Šegrt

Post by borisa »

u firmi gde ja radim, NK radnik ima 1.2e po satu, plus dorucak 150 din, malo bolji radnik 1.5e dok majstori imaju 1.8 do 2.2 sve zavisi... prekovremeni rad je 20% na sate sto predju 200h i to je u principu to :D
BokiBGD
Dodavač alata

Post by BokiBGD »

Hvala na odgovoru samo mi nije jasno da li su drugi stidljivi ili jednostavno nece da podele iskustvo ali hvala jos jednom
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

U Beogradu dobar majstor ima 700-800, pomocni radnik 300-400. Ovi izmedju su promasaj, ili po umecu rada ili odabiru poslodavca :)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BokiBGD wrote:Hvala na odgovoru samo mi nije jasno da li su drugi stidljivi ili jednostavno nece da podele iskustvo ali hvala jos jednom
Nije da smo stidljivi, već se ne bavimo tim poslom profesionalno. Mogao bih ti napisati koliko ja zarađujem, ali šta bi imao od toga kad sam ja ekonomista a ne stolar?
BokiBGD
Dodavač alata

Post by BokiBGD »

Ok jasno i zaista hvala svima,ja pocinjem uskoro sa kursom iz ljubavi prema stolariji ali me interesuje kako se krecu cene rada pa zato smaram heheh ali hvala svima puno.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Bila je ta tema na tapeti, mozda se i moze naci...
Ali, sve jedno, to je vrlo relativno koliko ce ko izracunati da vredi njegov rad i sta ce koja musterija pristati da plati.
Uglavnom cena zavisi od mnogih faktora, a na trzistu se moze videti svasta. Cena je ona za koju uspes da naplatis svoj rad. Cena mora da se rasclani na vrste poslova, a kao orijentiri mogu posluziti i cene drugih majstora, mada to nije pravilo jer smo svi razliciti i po kvalitetu i po kvantitetu i vremenu. A tu su zatim i dizajn i nabavne cene materijala i troskovi poslovanja i ostalo. Pa i plate zaposlenih su dosta relativne jer je pitanje ko koliko i kome doprinosi. Zavisi i kako posluje poslodavac i koliko je sposoban da obezbedi dobre poslove. Znaci, od mnogo cega zavisi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezo, covek je pitao za plate radnika, ne za to koliko se naplacuje musterijama.

A plata radnika ne sme da zavisi od toga kako posluje poslodavac.
Radnik nije suvlasnik u firmi, pa da ga interesuje dal poslodavac zaradjuje ili gubi.

To uopste nije isto kao i rad po ucinku, kod koga isto tako radnik nema nista sa time dal poslodavac zaradjuje ili gubi.
Tipicno je to neki deo fiksne plate i onda recimo toliko od vrednosti posla (sto i dalje nema veze sa zaradom poslodavca).

Postoji sistem u kome moze da se primeni i vezanost za profit, samo sto retko koji poslodavac to zeli, posto onda radnici moraju da imaju uvid u kompletno poslovanje firme, to jest sve prihode, sve troskove...
Interesantno, ali par firmi za koje znam da su tako radile su bile izuzetno uspesne. Radnici su sami terali one koji su nesposobni, svi su imali izuzetan motiv da firma posluje uspesno...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Onaj poslodavac koji nema dovoljno posla i ne drzi radnike na duze, a ako ne vodi racuna da i radnik treba da zaradi, taj ce ga radnik brzo pozdraviti. I to se cuje medju ljudima, ko ima posla a ko nema, ko placa na vreme a ko kasni sa platama i zakida. Zato nisu ni svi poslodavci isti, nije sve jedno da li ce stalno menjati radnike, a ni radniku da li ce stalno biti u neizvesnosti i da li ce mu se isplatiti da radi i prekovremeno i subotom i za koju cenu. Kod nas se cesto desavaju i ispale, ali to su jako neozbiljna ponasanja i kratkog daha, to rade drcni tipovi koji nisu u stanju da zarade na znanje i trud. Od slucaja do slucaja su velike razlike jer sve zavisi od okolnosti i volje obe strane, nema tu mnogo filozofije.
Данијел
Zarezivač olovaka

Post by Данијел »

У Н.Саду, за профи мајсторе цена сатнице се креће између 2.5 до 3 евра, за теренце нешто бољи услови .јначе је мањак профи столара. Они који су профи или раде искључиво приватно или раде у фирмама у којима имају малу плату,а ништа не раде у истој, да би имали неку сигурицу, а потом раде приватно повремено..Знам само да скоро све фирме треже профи мајсторе, а долазе на оглас само они који су то умислили.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Resenje za nalazenje majstora je prosto i poznato... dignes platu.
Al nekako to je problematicno :)
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

lepo je moj pokojni deda pričao,"sistem je pokvario narod"

Majstor je nekada bila titula,danas je sprdnja(na žalost),a cena rada kao što premijerka kaže.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A sta je rekla? Nisam u toku
Post Reply