Stepeniste, gazista

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
jiva
Majstor

Stepeniste, gazista

Post by jiva »

Ajd ljudi pomagajte
Doveo sam kucu kraju i ostala su mi bukova gazista 4 cm na betonsko stepeniste
Problem je u betonu, tipla jednostavno ne drzi, beton je raden sa dovoljnim omjerom svega a i cement je bio koliko sam vidio svjeź
Kada stavim tiplu seraf do jedne mjere drźi dok ne okrene tiplu u mjestu i beton se jednostavno runi i tipla ga smrvi
Probao sam najskuplje tiple ali isto
Imao sam namjeru dovesti svako gaziste u vagu i na mjeru sa dvije, tri poprecne letvice a izmedu njih sa pur pjenom i potiplati sa nekoliko tipli i serafa. Kako sada stvari stoje morat cu koristiti samo slaboekspanzirajucu pjenu
Pitanje? Koliko je to postojano i dovoljno čvrsto te kako ce se ponasati sa vremenom

Beton je star cca 8-9 mjeseci
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pena je sasvim dovoljna. Na toj povrsini moze tone da nosi.
Sto se postojanosti tice, njoj su uv zraci glavni neprijatelj. Kako ih tu nema, nemas problema.
Kupi guzvajuce fisher-ove tiplove 😎
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imas problema sa betonom, opcije su da je bilo previse sitnog zrna, tj peska u smesi, sto zahteva vise cementa, ili da je pregoreo jer le liven dok je bilo toplo, ili da je u njemu bilo previse vode.

Od prostih metoda, mozes da probas da u rupu ulijes epoksid, da pokrije zidove, kada pocne da se steze obrises visak, i postavis tipl. Kasnije samo uvijes sraf.
jiva
Majstor

Post by jiva »

Momci hvala
Probat cu sa epoksidom, gužvajuce sam probao ali niti to ne pomaže
Bonus pitanje ☺
Da li moram i sa donje strane lakirati gazista da ne vuku vlagu iz betona?
Moj je trenutni plan namontirati gazišta, bajcati, impregnirati, te lakirati sa onim dvokomponentnim setom laka za parkete
Ako moram donju stranu lakirati da li mogu sa lakom za čamce jer njega imam a konplet laka za parkete mi nije dovoljan da izvucem sva gazista sa donjom stranom gazista
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Gužvajući se valjda tako zove jer se zgužva u šupljini. Kako će se zgužvati u ravnoj rupi u betonu?

Ili je, kao što BR kaže loš beton premda tvrdiš da je beton ok (međutim kako znaš da je kako kažeš odgovarajući omjer svih sastava međusobno - gledao si ili su ti rekli da je tako).
Ili možda bušiš malo veću rupu nego bi trebao :). Pogledaj što piše na tiplu, pa ga nađi na stranici proizvođača. Vidi koliki točno promjer rupe moraš bušiti kao i koliki promjer vijka mora biti.
Malo je čudno da u betonu neće držati. Da je žbuka u pitanju, siporeks ili sl. to bi bilo puno vjerojatnije, al beton...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam bas sa guzvajucim resavao problem koji podseca na njegov.
http://www.fischer-hrvatska.hr/proizvod.php?id=103
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I dalje ne kapiram zasto insistiras na tiplovima?
Ko sto marica napisa, pena je vise nego dovoljna.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pokušaj ovako: zalijepi komad drveta na komad betona super ljepkom. Ne moraju biti veliki komadi, samo nek su ravni. Pokušaj ih razdvojiti čupajući. Sad kad znaš kolika sila je potrebna da se razvoje ta dva komada, pogotovo što sila na gazišta dolazi sa druge strane razmisli o tome što ti govore ljudi i samo ih zalijepi pjenom...
jiva
Majstor

Post by jiva »

Slušam i zalijepit cu pjenom
Ionako mi je tako i manje komplicirano
Kada se ohrabrim javim rezultaze
Gužvajuci tiplove izguzva van zajedno sa sutnim pijeskom, meni se tipla toliko okrene u rupi da smelhe pijesak , koristim borere dobrog promjera ali eto beton je problem, sada kada razmislim moze biti da je ponestalo gruboga pijeska pa su majstori mihesali sa finijim pijeskom od 0-4 ako je to razlog
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Vjerovatno su stavili i malo cementa, ili nisu dobro izmiješali. Slično se zna desiti kada pomiješaju zemlju sa pijeskom - cement se puno slabije veže na organske materije
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pre ce biti da tu ima manjka cementa.
U takvim slucajevima, probas sa tiplom za meke materijale tipa siporex, recimo fiserov UX.

U svakom slucaju, ne bi skodilo da prvo probas sa nekom daskom na nekom potpuno nebitnom mestu (gde daska moze da ostane zalepljena, ili gde je nebitno ako ostanu tragovi pene), da bi video kako se sve zajedno ponasa.
Nije problem cvrstoca spoja, drzace to sve da japaner teras preko stepenista, vec da isprobas tehniku rada, kako da podglavis i nivelises, koliko ce pena da podize, koliko moras da opteretis...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nego, kvasite li beton pre pur pene? :forvonad:
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

A kako bez kvasenja?
jiva
Majstor

Post by jiva »

Ne bi škodilo
Lijepio sam vec pjenom ali uvijek volim prije pravoga posla se malo "uhodati" napraviti probnu turu.
Da li je ok od 1-2 cm da ima gaziste lufta za pjenu?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

daleko, u 90% slucajeva ce drzati i bez kvasenja, bolje sa kvasenjem. Mene zanimaju razlicita iskustva. Znam vise ljudi koji preskoce fajtalicu.
Post Reply