Obnova starih drvenih frontova

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Kole-Stolar
Majstor majstora

Obnova starih drvenih frontova

Post by Kole-Stolar »

Potrebno je obnoviti jednu kuhinju, frontovi su od punog drveta i treba ih zadrzati a izraditi nove korpuse i ostalo.
Na slici dole se vidi kako sada izgledau frontovi, znaci potrebno ih je ponovo doterati i lakirati.
Posao ne trazi preteranu perfekciju pa sam mislio da sve frontove predem scotch briteom a posle toga da ih prelakiram poliuretanskim lakom.
Ima li neko ima neka iskustva sa ovim ?

Image
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pitanje je samo dal ce stari lak (ili sta je vec) odreagovati sa PU.
Moz da bidne, al ne mora da znaci. Moze da se desi da u startu sve bude OK, al kroz nedelju, mesec, dva... sve ispuca, izmatira ili neki treci problem.
Sigurna varijanta je izolant izmedju.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Prvo doobro pranje i odmascivanje sta god da ces da radis posle. Moje iskustvo sa svim stvarima koje stoje u kuginji je da pokupe mast koju moras da skines. Nikad nisam radio celu kuhinju ali jesam kredence - police i slicno.

Samo smirglanje nece ovde da pomogne - samo ces da uteras mast u pore koju pravi smirgla

Ja koristim Sapun/Uljani razredjivac/sapun. Ako je zavrseno Nitroceluloznim lakom sapun/NC razredjivac/Sapun Ovako skinem i prethodni lak. Ovo ce najcesce da skine i boju- toniranje ako je ima.

Pazi ako koristis odmascivace - cesto skidaju i lak ali posto imaju NaOH ili amonijaka u sebi hrast ce da reaguje i sa jednim i drugim i promeni boju na tamno (ok ako se radi kontrolisano alo nekontrolisano obicno dobijes fleke).

Nikad nisam radio refinish bez potpunog skidanja starog, ali za pranje sam skoro 100% siguran.
Last edited by momirz on 28 Jul 2017 17:52, edited 1 time in total.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Peskiranje...
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Sto ne napisete coveku najprostije resenje, izmatiraj ih malo I akrilni lak (on na bilo koju podlogu lezi bez problema)
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

daleko wrote:Sto ne napisete coveku najprostije resenje, izmatiraj ih malo I akrilni lak (on na bilo koju podlogu lezi bez problema)
Na masno ne leze nista da ja znam (sem voska). (Nikotin spada u istu grupu)

Pogotovu alko se samo malo matira.

Na kraju zavisi koliko dobro i trajno to hoces da ispadne. Posto ja radim relativno male stvari pranje mi je mnogo manja muka nego kasnije popravke zbog ne pranja.

PS

Akril takodje toplo preporucujem, uz paznju. Ako je prethodni premaz bio nitro celulozni a koristis akril koji nije na vodenoj bazi (acetobski razredjivan aj tako da nazovem) moze da dodje do rastvaranja prethodnog premaza do te mere da se napravi bas svinjac.

No posto zelis PU to nije vazno.
Last edited by momirz on 28 Jul 2017 23:37, edited 1 time in total.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Masnocu mora da skine to se podrazumeva. Zato nisam napisao. Samo mi nije jasno zasto komplikovati, valjda je cilj brzo zavrsiti, ne muciti se, dobro naplatili I preci na Drugi posao
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

daleko wrote:Sto ne napisete coveku najprostije resenje....
... pa ne mogu da mu napisu zato sto ne znaju.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ili takodhe prosto sa PU lakom skune masnocu matira pa predje selakom bez voska kao izolantom i preko PU. Selak pravi cuda cak i ako podloga nije idealna.

Najbolja varijanta je uvek uraditi kakp treba no to cesto ispadne preskupo za narucioca.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ovo ne moze niko da zna dok ne pocne da radi i kad mislis da si sve video i znas ipak se iznenadis da moze gore :D

cinio sam uslugu prijatelju .....vrata su toliko bila masna da sam prvo morao da ih ogulim u profilima kao plastelin da ne poverujes.....

tako da svaki savet mu je dobro dosao ali zavisi s cim ima posla

ako se smirgla odmah zaprlja prilikom brusenja(matirtanja )onda znas da imas posla sa jako masnim i prljavim vratima, ako nakon toga cak i uspes da naneses na njih bilo koji od lakova i da to pristojno izgleda kasnije ce se ljustiti
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ne znam sad ni sam sta da radim :D
Kolko sam se informisao o toj kuhinji u pitanju je nitro celulozni lak....
Sta bi se desilo ako bi odmascivanje odradio nitro razredivacem ? pa posle da sve lepo predem scotch briteom pa lakiram ?

Pokusacu nesto prvo da odradim na nekom od cela fioka koje se ne vidi pa da vidim kako ce se ponasati....
Last edited by Kole-Stolar on 29 Jul 2017 15:39, edited 1 time in total.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kole-Stolar wrote:Ne znam sad ni sam sta da radim :D
Kolko sam se informisao o toj kuhinji u pitanju je nitro celulozni lak...
Pa onako kako si i sam napisao u prvom postu. Skoc brajt treba da je mekan ili omeksan od upotrebe, da ne bi grebao. Mozes koristiti i celicnu vunu 0000 za profilisane delove, zatim popravis ostecenja i boju gde je oguljena, dobro uklonis prasinu i prelakiras. Mozes i prvo jednu ruku osnovnog, ali i ne moras. Za nitro se PU dobro hvata, pa ti verovatno nece biti potrebni ni aditivi, bice bolje nego sto je bilo.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Probaj negde gde se ne vidi sa stapicem za usi i NC razredjivacem ako pocne da se lepi NC je.

NC Razredjivac ce da ti skine NC lak. Isto vazi i za aceton. (na zalost da skines sav lak na celoj kuhinji trebace ti ga podosta).

Odmasti sapunom, ako nije premasno - dovolan je sapun, ako jeste - probaj uljani razredjivac pa sapun. Odmascivace za kucu samo probaj na nekom slabo dostupnom mestu ako drvo menja boju preskoci ih.

Posle toga "matiraj" pa opet NC ili akril. Akril ide super u vise jako tankih slojeva ako nije na vodenoj bazi.(debeo nanos ce da pravi brljotine sa prethodnim NC)

Za PU ili vodeni akril, neko drugi ce da kaze ja ga nisam koristio.

PS. Sapun za pranje sudova :)
Last edited by momirz on 29 Jul 2017 17:52, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moj savet je da ocistis masnocu (mehanicki sto vise) zatim sa nitro i krpom istrljas(ne natapati) onda matirati sa smirglom(skocom) zatim izolant obavezno pa temeljni i tek zavrsni(sve u PU varijanti.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Evo ja se danas zezao

Image
Post Reply