Detektor struje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
exclusive
Precizni šegrt

Detektor struje

Post by exclusive »

Dali netko koristi detektor za pronalazak struje i vode kod bušenja zida?Interesira me nešto kvalitetnije.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ovaj zaobidji u sirokom luku, bacene pare.

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

AEG model takodje.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Ja uglavnom pitam musteriju gde su kablovi i naznacim da busim na njihovu odgovornost...ako to icemu vredi....a zatim,kad nisam siguran,lagano busim,po nekoliko mm dok ne prodjem malter....ma koliko vremena trebalo....
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Samo jedna opaska...
Kabl koji vodi do uticnice na koju nije zakacen potrosac nije moguce detektovati sa uredjajima poput prikazanih u prethodnim postovima i cenovno ekvivalentnim.
Nisam rekao da su uredjaji valjani ili ne, nemam iskustva sa njima ali je princip rada identican sa onima kone sam koristio, potraga za elektromagnetnim poljem.
Sto je struja mala (mali/slab potrosac), teze je detektovati kabl.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo sto je sasa postavio, i ovaj moj bi trebalo da detektuju celik u zidu do dubine od 50mm, a bakar (isla kroz njega struja ili ne) do dubine 30. (lako je moguce da je u pitanju isti uredjaj, samo u drugom pakovanju, funkcije su identicne).
Sto se naravno desava - nikad. Ustvari, mnogo cesce poblesavi pa pisti/trepce i kad nema nigde nicega (bar ovaj moj AEG).

U sustini sam uredjaj bi trebalo da emiruje em polje i da onda meri poremecaj u njemu, a ne da prima em polje generisano od strane provodnika.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bole, probaj da "detektujes" kabl kroz koji tece par ampera. Tada ce da radi :)
A jeste, zamisljen da radi kako si i napisao.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja imam ovaj bosch. Nekad dobro radi nekad ne. U svakom slucaju nije pouzdan.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Nijedan od tih uređaja ne pokazuje tačno u mm gde je struja, a to je jako bitno prilikom busenja rupa za tiplove. Tačno je da će bolje detektovati ako kroz kabl protiče neka struja, tj ako traženi kabl napaja neki uređaj, ali ni tad nije sjajan. Elem, postoje tragači kablova u zidu, PRAVI tragači kablova, ali oni prilično koštaju! Sve ostalo je bože pomozi...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ovo je jedan od pravih tragača:

http://www.metroteh.rs/fluke-2042

a ovo je čisto bacanje para:

http://www.metroteh.rs/amprobe-ecb-50
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Fluke... naravno da je "pravi" :)

@Marica... ma ovaj detektuje ceo zid :) Nije da nece da prikaze postojeci, vec prikazuje "nesto" i kad nigde nicega nema (a znam da nema, posto sam ja pravio zid, i prvi kabl je reda metar levo-desno, a armatura po 2 metra levo desno).
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Image

Ja imam ovaj i mogu vam reći da nije loša stvarčica, daleko od toga da uvek savršeno radi, npr, ako je zid prepun armature ili kablova, onda se poludi, što kaže Bole :), ali je dobar da reši nedoumicu npr ;).

Detektuje armature, kablove pod naponom i kada nisu pod naponom, drvene grede i sl.. mislim da čak detektuje i plastične cevi, nisam siguran, ali ima 3 moda za rad...
U svakom slučaju u zavisnosti od vrste materijala, razlikuje se i dubina detektovanja, najmanje je za kablove pod naponom...
Last edited by -NIKOLA- on 22 Feb 2017 07:55, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

-NIKOLA- wrote:... mislim da čak detektuje i plastične cevi, nisam siguran, ali ima 3 moda za rad...
vazno je misliti :fuckyou:
ja o tome i ne mislim, busim na nivoima gde standardno ne treba da se nalaze instalacije, kako strujna tako i vodovodna i taj uredjaj mi do sada i nije trebao.
Last edited by Pezzo on 22 Feb 2017 09:45, edited 1 time in total.
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Jedini jeftin a pouzdan detektor kkablova je BURGIJA. Ako je kabal u zidu, nađe ga svaki put pošto radi po principu Marfijevog zakona.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

Pezzo wrote:busim na nivoima gde standardno ne treba da se nalaze instalacije
Ooodavno sam se uverio da to nije tačno i prestao da verujem u standarde :fuckyou:, a često se desi da mušterijin željeni komad nameštaja baš treba da se ušrafi na tom mestu...
Last edited by -NIKOLA- on 23 Feb 2017 07:18, edited 1 time in total.
Post Reply