Ako hoces da vratis prvobitni izgled i nije ti tesko slikaj iz bliza deo koji je u najocivanijem stanju da probam da vidim koja tehnika je koriscena originalno.
U svakom slucaju moras da skines ama bas sve dok ne dodjes do cistog zdravog drveta i dovedes komad u stanje da moze da se nanese zavrsni premaz (recimo nitro ili ulje - navodim samo kao primer ne kao predlog sta da se koristi).
Peskarenje ni pod tackom razno.
Fen - moguce ali ako si spreman da se komad raspadne pa da ga sastavljas - velika je verovarnoca da je koriscen Kozni lepak (Hide Glue) ne znam nas termin, a on ce da popisti na fenu. To nekad i nije lose jer manje komade lakse radis nego velike ali dalji rad traje podosta i svaki od komada moze da pocne da radi za sebe pa sastavljanje moze da bude jako zaguljeno.
Shidanje stare farbe moze da bude tesko posto na trzistu kod nas vise nema dobrih skidaca. Probaj na nekom mestu koje nije mnogo bitno neki od hemijskih skidaca. Ako pise elokoski skoro sigurno nece da radi. Treba jaka hemija ona gde na kanti imas gomilu upozorenja.
Desi se da skidac skine jedan sloj ali da na onom ispod stane. Probaj vruce vinsko sirce jer ako je prefarbavano moze da se desi da je prva farba bila Milk Paint i nju ostalo nece ni da pipne.
NaOH takodje radi ali to je baza a one ostavljaju takve rane ako nesto krene nopako da ne mogu da opisem.
Iole komplikovanije tehnike farbanja koje izgledaju dobro nisu jednostavne pogotovu za velike komade, traju relativo dugo i hemija je poskupa ako je uopste ima.
Ja sam recimo postrosio sav uljanj "Glaze" koji imam i sad ne znam kako da ga nadjem ovde a ni prevod da pitam imaju li ga u radnj

. AKO NEKO ZNA POMOC BI MI MNOGO ZNACILA.
Za vise informacija daj malo detaljnije sta bi zeleo koliko si spreman vremena i novca da potrosis pa da mogu nesto blize da kazem.
Pozdrav
PS
Imas li mozda neku predstavu o vremenu kada je napravljen. Ako nije prefarbavan to bi pomoglo da se eliminise veliki broj tehnika koje su eventualno koriscene