restauracija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
art of wood
Vrhunski majstor

restauracija

Post by art of wood »

kako ovo odraditi a ne ogesiti se o prvobitni izgled ?
na samom komadu namestaja se bas ne vidi predjasnje stanje
Image
Image
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Sta te buni?
Fen ili peskiranje....?
Last edited by nikola28 on 04 Dec 2016 21:26, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Je li ovo furniran panel u vratima? Ako jeste, koliko duboko je ostecenje na lijevom panelu? Ako je preduboko neces ga moci vratiti u prvobitni izgled nikako.
Onda imas dvije opcije, bar koje meni padaju na pamet. Da zamijenis panele drugim (sličnim) furnirom ili da ga ofarbas u bijelo. I tako izgleda kao shabby chick
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nista od toga me ne buni ni fem ni furnir ....
ovo je ko se razume radjeno nekom tehnikom farbanja (efekt.. ) nisam strucan za to pokrivna farba je u pitanju nije furnir intarzija i slicno...farba je ispucala , goglam ne mogu da nadjem nesto slicno tome negde sam video a neznam gde
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Krekl?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ja sam kriv ne izrazavam se kako treba .
sad je ispucala farba pa se ne vidi sta je bilo ,inace nije bila ispucala kada je namestaj bio u dobrom stanju
ako si mislio na krakl lak nikola nije to u pitanju ,novije tehnike farbanja su mi poznate ovo je star namestaj oko sto godina
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

A ti bi da bude ispucalo ili ne? :)
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

zezaj zezaj :D
ja bih da je vratim u predjasnje stanje pa me zanima jel ima neko strucniji da me uputi u tehnike farbanja od presto godina :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim stvaaaarno...
Nije valjda da bi stvarno udarili fenom i peskarom po ovome, omalali PU lakom i rekli vidi kako sad dobro izgleda?

Ako dobro vidim, ovde je na panelima bila nekakva cvetna sara (cini mi se da nazirem listove i grozdje)?
Meni lici da je ovo bila mlecna boja.
E sad... kako je izvodjeno crtanje... nemam pojma. Dal nekim sablonom ili moras da juris nekog ko lepo crta. Verovatnije mi je ovo drugo.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ako hoces da vratis prvobitni izgled i nije ti tesko slikaj iz bliza deo koji je u najocivanijem stanju da probam da vidim koja tehnika je koriscena originalno.

U svakom slucaju moras da skines ama bas sve dok ne dodjes do cistog zdravog drveta i dovedes komad u stanje da moze da se nanese zavrsni premaz (recimo nitro ili ulje - navodim samo kao primer ne kao predlog sta da se koristi).

Peskarenje ni pod tackom razno.

Fen - moguce ali ako si spreman da se komad raspadne pa da ga sastavljas - velika je verovarnoca da je koriscen Kozni lepak (Hide Glue) ne znam nas termin, a on ce da popisti na fenu. To nekad i nije lose jer manje komade lakse radis nego velike ali dalji rad traje podosta i svaki od komada moze da pocne da radi za sebe pa sastavljanje moze da bude jako zaguljeno.

Shidanje stare farbe moze da bude tesko posto na trzistu kod nas vise nema dobrih skidaca. Probaj na nekom mestu koje nije mnogo bitno neki od hemijskih skidaca. Ako pise elokoski skoro sigurno nece da radi. Treba jaka hemija ona gde na kanti imas gomilu upozorenja.

Desi se da skidac skine jedan sloj ali da na onom ispod stane. Probaj vruce vinsko sirce jer ako je prefarbavano moze da se desi da je prva farba bila Milk Paint i nju ostalo nece ni da pipne.

NaOH takodje radi ali to je baza a one ostavljaju takve rane ako nesto krene nopako da ne mogu da opisem.

Iole komplikovanije tehnike farbanja koje izgledaju dobro nisu jednostavne pogotovu za velike komade, traju relativo dugo i hemija je poskupa ako je uopste ima.

Ja sam recimo postrosio sav uljanj "Glaze" koji imam i sad ne znam kako da ga nadjem ovde a ni prevod da pitam imaju li ga u radnj :). AKO NEKO ZNA POMOC BI MI MNOGO ZNACILA.

Za vise informacija daj malo detaljnije sta bi zeleo koliko si spreman vremena i novca da potrosis pa da mogu nesto blize da kazem.

Pozdrav

PS

Imas li mozda neku predstavu o vremenu kada je napravljen. Ako nije prefarbavan to bi pomoglo da se eliminise veliki broj tehnika koje su eventualno koriscene
Last edited by momirz on 05 Dec 2016 08:07, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

momirz wrote:... velika je verovarnoca da je koriscen Kozni lepak (Hide Glue) ne znam nas termin...
Tutkalo
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Malo sam probrljao po onome sto imam i sto se tice starih tehnika farbanja mislim da ces najlakse da dodjes do ovoga:

Fine Furniture Finishing with David Sorg - 2 DVD-a

http://www.finefurniturefinishing.com/

Ima novih tehnika ima i onih koje nisu farba ali ima i starih sa uljem i pigmentima (slikarske boje).

U delu sajta "Artcles" ima dosta toga za dzabe i moze da znaci ako ti vec nije poznato.

Ostalo, ono sto ja znam, je razbacano i sad nisam u mogucnosti da nadjem sve sto imam (uglavnom stampano i nije kod mene trenutno).

U svakom slucaju - ako nadjes nesto na DVD sto ti lici na tvoje prvo probaj na test komadu od istog drveta i to ne maleckom nego recimo velicine makar A4 papira.
Last edited by momirz on 05 Dec 2016 09:32, edited 1 time in total.
IvanR
Majstor početnik

Post by IvanR »

momirz wrote:Ja sam recimo postrosio sav uljanj "Glaze" koji imam i sad ne znam kako da ga nadjem ovde a ni prevod da pitam imaju li ga u radnj :). AKO NEKO ZNA POMOC BI MI MNOGO ZNACILA.
Jel se ne prave "Glaze" premazi od slikarskih mediuma? Imaš akrilni i uljani, dodavanjem pigmenta biraš boju, imaš retardere za regulaciju sušenja...
Nemoj silom,uzmi veci cekic.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ne znam kako da opisem to je jedna mutna supstanca kojoj dodajem slikarske boje za toniranje. Na uljanoj bazi je daje dovoljno vremena da radis sa mesavinom a da se ne stvrdne skroz.

Moze da se koristi i kao medjusloj da da laznu patinu kod providnih zavrsnica.

Bitna osobina je Thixotropy - ne znam prevod

https://en.wikipedia.org/wiki/Thixotropy

Naime to sprecava curenje naneses i boja sotoji kao gel cak i na vertikalnim povrsinama ali cim pocnes da radis cetkom sundjerom perom pretvara se opet u tecnost i to samo na delu koji radis.

Kad se radi (Faux-Marble ili Faux Granite , Faux-Tortoiseshell i sl) odnosno imitacija mermera, granita, kornjacevine, slonove kosti, sedefa koristi se glaze i razne vrste pigmenata (slikarske boje su samo jedna opcija).

Eto toga imam jos vrlo malo a ne znam kako ni da pitam prodavce sta trazim.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Post Reply