Prepravka unutrasnjih vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Prepravka unutrasnjih vrata

Post by micha56 »

Imam "puna" vrata izmedju malog hodnika i stepenista. Kad kazem "puna" milsim da nemaju stakleni deo, a zeleo bih da od njih napravirti da imaju deo sa staklom, zbog vidljivosti, jer je stepeniste osvetljeno dnevnom svetloscu, a hodnik ima slabo to dnevno osvetljenje.
Vrata su sirine 80 cm i pretpostavljam da su od lesonita, sa onim sacem od kartona unutra izmedju dve stranice.

E sad, moja zamisao je da po sredini zamisljene rupe za staklo izbusim jednu rupu u koju bih gurnuo neku jacu zicu i kroz ono sace od kartona pronasao dubinu daske u sva 4 pravca da bih dobio cistu rupu bez daske. Pretpostavljam da je svuda okolo neka daska koja drzi geometriju vrata i koja treba i kod te rupe da ostane, a samo treba onaj lesonit ukoniti i umesto njega postaviti staklo sa odgovarajucim profilnim drvenim lajsnama koje ce drzati staklo.
To bi od prilike izgledalo ovako:

Image

Sta mislite da li je ovo moguce i da li time necu da oslabim vrata isuvise, odnosno da li je eventualno potrebno dodatno ojacanje unutar izmedju lesonita?
Sve, sve, ali miris tek obradjenog drveta je nezamenjiv ...
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Lesonita? Da nije od furnira?
Tahva vrata najčešće imaju samo drveni ram koji ih drži, eventualno koju poprečnu. Reži slobodno, pogotovo ako će ozgledati baš kao na slici. Bilo bi poželjno da u vrata ugradiš ram oko rupe, pa tek onda staviš staklo.
Možda bi bilo pametno staviti ram koji drži staklo ali i pokriva rez na vratima. Ne znam čim si mislio rezati vrata, a nekad je teško izvući ravne rezove unutar ploče
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pogledaj vrata odozdo. Najcesce se vidi kolika je sirina vertikalne letve.
E sad... dal postoji i jos po neka poprecna... zavisi iz koje su godine vrata. Ako su starija, moze da se desi, ako su mladja, 99% da nema ni jedne.

No, ne moras ti da ides do postojecih letvi. Iseci rupu kolika tebi odgovara, iskopaj malo saca, pa ubaci i ulepi letve odgovarajuce debljine da ukrute taj deo. Letve pozicioniraj gde treba sa par eksercica (ionako ces farbati posle), pa onda stegni. Jedino ih treba obraditi na bas tacnu meru. Da bi lakse manipulisao njima, privijes do pola po dva srafa sa strane koja ce biti ka staklu.
ne moraju da budu perfektne duzine, uvek mozes da ih postavis tako da po jedna strana prelazi preko susedne.
Posto ce posle doci lajsnice koje drze staklo i pokrivaju ivice otvora, nece se videti.

@sasasasa
Ne furnir, bas lesonit. Sobna vrata, namenjena za farbanje. Ram od camovine, kartonsko sace zaliveno smolom i dve table lesonita.

Ravan rez unutar ploce? Glodalica i vodjica :)
Ili potapajuci cirkular, al cini mi se da ga misa nema.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Pa bas potapajuci cirkular i imam. Onaj Scheer za koji sam pitao da li da ga kupim (na listu ima one dve rupice sa strane).
Ali ne bih ja sa njim, jer nisam bas vican u radu sa njim. Pre bih se odlucio za frezer sa vodjicom.

Inace vrata su vec farbana u belo i ja tu nista ne b' dir'o.
Samo precizan rez, a onda ucvrscivanje pomocu letvica unutar lesonita (lepljenje i ako je moguce vijak iz pravca stakla) i plus profilisane letvice, koje ce sluziti kao drzaci za staklo i da malo i nalegnu preko lesonita i farbe i pokriju ako je negde pukla farba tokom rezanja.
Posto je stok (nosac vrata, ram) zatvoreno braon boje u istu boju bih ofarbao i ove letvice sto se vide, a staklo ornament (ne ravno), mozda u nekoj laganoj dim boji i to je to.

Nego nisam siguran kolika je ta daska kao ram unutar vrata i da li eventualno necu da oslabim vrata sa ovom intervencijom.

A sto se tice starosti - kuca, pa predpostavljam i vrata su iz 70-ih godina proslog veka (ja sam kucu kupio), znaci 30 i kusur godina i sto rece @mbole - moze da se desi da ima i neku poprecnu dasku. A ako je ima u delu gde rezem, ja moram da prerezem i nju, jel da ?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Napravi jedan poduzni rez po sred tog dela koji planiras da izvadis da ce ti taj rez pokazati sta je unutra pa prema tome planiraj dalje radove...kreni da seces odozgo na dole pa dok ne stignes do eventualne poprecne...ili izvadis kocku na sredini pa vidi sta ima unutra :)
Last edited by nikola28 on 23 Oct 2016 08:48, edited 1 time in total.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Ja stvarno moram da vrsim "dubinsko" ispitivanje sta ima unutar ovih lesonita i zbog toga sam i rekao da imam nameru da prvo izbusim jednu rupu na sredini, pa onda. A moze i rez kako kaze @nikola28, onda cu mozda bolje ispitati unutrasnjost vrata.

Dalje od daske koja je okvir vrata ne bih isao levo, desno i gore, ali ne znam na dole sta me ocekuje. Ako je ima po sredini vrata - super, idem do nje, ali ako ima jos neka izmedju - e nju moram da rezem. Bar ja mislim tako.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nemaš ih čim oslabiti, ram je vjerovatno 2*4cm, ili 3*4 cm. Sama vrata je teško oslabiti, budući da nisu dio konstrukcije prave se dosta "opušteno". I ako moraš isjeći dio rama (mada sumnjam) opet ćeš ih učvrstiti sa ramom o kome smo pisali.

Uvijek sam mislio da su vrata od lesonita jedan od ovih "novih" proizvoda kad ono...
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Auuuuuu, sad sam se razocarao u ova vrata koja ja treba da secem.
Po savetu boleta skinuo sam vrata i pogledao sa donje strane da bih video kolika je ta "daska" kako sam je ja nazvao i zamisljao da je sirine najmanje 10 - 15 cm.
Ma kakvi - to je jedna najobicnija stafna ili letva dimenzija 3 x 3,5, koja je dodatno "ujedena" onim delom kod vrata koji svojim sirim delom ide preko stoka (tu je 3 cm), a uzim delom ulazi u stok - e tu je nesto vise od 1 cm.

Pa ako je po ovome - ja mogu slobodno da secem bukvalnbo gde hocu i koliko hocu i nista nece da se desi. Jedino moram da napravim ram koji cu ubaciti u lesonit i tako dodatno ucvrstiti ono eventualno oslabljeno, ma da sumnjam da ce i biti oslabljeno.

E sad, posto nemam ogranicavajuce faktore, imam pitanje za iskusne stolare - da li postoji neki standard oko dimenzija stakla na vratima, odnosno koliko da ostavim od vrata levo, desno i gore i dokle da idem na dole da bi to bilo kako treba?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takva "sperovana" vrata (posto ne zavuci bas zgodno "lesonitovana" :)) su namenjena za unutrasnju upotrebu, i nemaju potrebu da budu ekstremno jaka kao recimo ulazna.

Kada je sace odradjeno kako treba, dobija se sasvim dovoljno kruta tabla. Ram koji ide unaokolo je u sustini tu da bi imao na sta da okacis sarke i bravu, i da zastiti ivice.

Kao hi-tech sacasti materijali. Imam negde parce aluminijuma koje je spolja lim mozda 0.6 ili 0.8mm, u sredini sace od alu lima mozda 0.5 debelog. Sve zajedno, debelo reda 10-12mm. Lagano da ne verujes. Kad sa svojih 0.1T stanem na parce sirine 20-tak cm, ni da mrdne. Ko da je celicna tabla iste debljine.

Koliku rupu ces da napravis zavisi samo od tvojih zelja i estetike. Dobro... nemoj bas da ostavis po 5cm sa svake strane :)
U krajnjoj liniji, premeri neka vrata koja su istih dimenzija i "fabricki" imaju otvor za stalklo.
To bi trebalo da je reda 10-15cm sa svake strane (sad sam premerio moja kuhinjska :)).

Ako imas potapajuci cirkular, napravi mu sinu.
Ima negde i crtez na forumu, samo ne uspevam da ga pronadjem.
Treba ti:
Lepo ravna letva ili alu pravougaoni profil. Debljine 20-takmm i sirine 10-tak-15cm. Duzina... kreni sa 1.5m pa ako ti se pokaze da treba duza lako je napraviti.
Komad lesonita dugacak koliko i letva i sirine koliko je letva plus sirina stope cirkulara plus par cm.
Prisrafis letvu da bude poravnata sa jednom ivicom lesonita, oslonis sve na neku otpadnu dasku.
Postavis cirkular da ide uz letvu, spustis ga da tek malo prodje kroz lesonit i odseces visak lesonita.

Dobio si svoju sinu :)
Rez ce biti tacno tamo gde stavis ivicu lesonita (posto je tako odrezana), plus taj lesonit stiti jednu stranu od krzanja.

Stavis sinu na vrata pritegnes stegama (zato je zgodno da letva bude malo sira), tako da ti sina bude na strani reza koja ostaje na vratima (ta strana manje krza), uronis cirkular i proseces koliko vec treba.
micha56
Pred-majstorsko zvanje

Post by micha56 »

Ma Bole, stao sam malko sa radom u radionici dok ne resim ovaj prst. Evo nedelju dana od kako sam ga tucnuo, ide na bolje, ali jos nemam neki pritisak sa njim i osecaj. Uglavnom je utrnut, ali, vazno je da ne boli vise onako djavolski.

Za sad samo prikupljam informacije o buducim projektima i lecim se.

Ja imam ovaj rucni cirkular. Mislim da je on potapajuci.

Image

Znam za ovu sinu i napravicu je, ali sam razmisljao o vecoj duzini (mozda 2 - 2.5 m) i nemam aluminijum (znam da treba, ali ...), nego cu raditi sa letvom i lesonitom ili sperom, a mozda cak i laminatom (sto je mozda i najbolje, jer ga imam). Treba da bude tanji materijal, jer on za svoju debljinu smanjuje dubinu reza.

A sto se tice stakla u vratima, ja sam tako i planirao, ako pogledas na slici na pocetku - 15 cm (umanjeno za debljinu lajsne) sa sve 3 strane, tako da je staklo dimenzija 50x70 cm cisto i mislim da je to sasvim dovoljno dnevno osvetljenje u malom hodniku.
Last edited by micha56 on 23 Oct 2016 15:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Alu nije neophodan. Samo je bitno da je ravno.
Pojma nemam cega imas "po dvoristu", nekome je lakse da dodje do alu profila nego do daske :)

Veca duzina je zgodna za velike stvari, al je isto tako nezgodna za baratanje pa i upotrebu na malim. Ja imam originalne festove sine, jednu od 1.4 i jednu o 0.8m, pa mogu da se lepo nastave i da mi pokriju i male i srednje i podugacke stvari.
Nezgodno je na manjim stvarima baratati i sa onom od 1.4m a kamoli sa duzom.

A posto je cela prica sa lesonitom, laminatom... sta vec imas zgodno prosta i jeftina, nije problem napraviti recimo tri komada (tipa 80-100, 140-160 i 200-250cm)

Koilio vidim sa slike, cirkular bi trebalo da je potapajuci.
Post Reply