Zanimljiva masina

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
milos_nis
Majstor početnik

Zanimljiva masina

Post by milos_nis »

Da li neko kod nas uvozi nesto ovako ili da li je neko video slicno???
https://www.youtube.com/watch?v=_5Su4eOSTKk
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Onolika masina samo za smirglanje kantova????
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

ovo mnogo dobro izgleda,a da se napravi jedna?
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Nema onde vise od 3m.Mislim da bi moglo da se napravi od neke stare kanterice???
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Dule wrote:ovo mnogo dobro izgleda,a da se napravi jedna?
Dule pa ti si inzinjer,tebi ne bi trebalo da predstavlja problem? :D
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Vec je vidim sa naljepnicom WISH na sebi! :P
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ovo je bas korisna masina samo mi nije jasno cemu oni klipovi koji guraju papucu, potpuno su nepotrebni.
A sistem za vracanje elemenata je cudo tehnike. :smejanje:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ta je mala, ja sam povremeno radio na ovakvoj (jer mi je bila blizu i trebala povremeno), a ima i vecih: http://www.macchine-legno.com/pl/141621 ... -2009.html To nije masina za male radionice vec za velike serije, a treba i vremena da se nasteluje za neki profil.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Meni se ne svidja jer je iskljucivo za ravan kant, a kao takvoj joj je sve jedno da li papuca stoji stalno pritisnuta ili je guraju klipovi u trenutku prolaza komada.

Ova koju si ti Pezzo prikazao je univerzalna za profilisane kantove zato joj treba toliko stelovanja kad promijenis profil.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jeftinije je da zaposlis nekoga za to umesto masine(npr. sa biroa invalida),dvostruko zadovoljstvo(dobijes para za njega od drzave,on dobija dobija platu,vidi da je clan tima a ujedno cinis humano delo :prsgore:

sto neko rece : tolika masina za smirglanje samo kantova :part::sjuk:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sasa wrote:Meni se ne svidja jer je iskljucivo za ravan kant, a kao takvoj joj je sve jedno da li papuca stoji stalno pritisnuta ili je guraju klipovi u trenutku prolaza komada.

Ova koju si ti Pezzo prikazao je univerzalna za profilisane kantove zato joj treba toliko stelovanja kad promijenis profil.
Nije tako. Te masine su prevashodno za smirglanje osnovnog laka, ali i za presmirglavanje masiva posle frezera ukoliko su ostali tragovi od udaraca frezerskih nozeva. A mogu se smirglati i ravni i zaobljeni profili. Za komplikovanije profile od masiva se koriste specijalno profilisane rotacione glave sa nalepljenom smirglom, imas ovde na linku kako izgledaju: http://nuke.tecnolev.com/Default.aspx?tabid=55
Sto se tice ovog gore videa, to je cista reklama za kineske masine, ali oni to sto rade ne rade kako treba, ja bih sam to uradio rucno pre njih sa tom masinom :) Prvo se rade kantovi, pa posle stranice na liniji, takav je industrijski redosled sa velikim kolicinama.
Taj tampon (papuca, kako ga ti zoves) je profilisani komad tvrdjeg drveta i preko njega je pricvrscen komad grafitnog platna i preko tog platna prelazi abrazivna traka/smirgla, inace bi se to zapalilo od prevelikog trenja. Ako ona ne bi nalegala tek kada dodje komad, onda bi udarala u sam cosak/pocetak kanta i on bi bio svaki put ogoljen do drveta, a tu ima i bajca i osnovnog laka... Inace te masine se steluju u mikrone i po vertikali i po uglovima i po naleganju, rade i na struju i na komprimovani vazduh/pneumatika i sto se dobro ne vidi na snimcima, imaju i dosta fleksibilnih creva za otprasivanje.
U principu, sve to moze dosta i rucno da se uradi kada je u pitanju osnovni lak, ali kad se radi o nekoliko slepera robe, onda to ta masina "proguta" za jedno radno vreme. Sto se tice smirglanja profila golog masiva, onda bi rucno smirglanje bilo utopija, tu je stvarno neophodna.
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

Zamisao je bila da se nadje stara kanterica(naso sam bio HOLZ HER koja je imala samo za radius r3)
U sustini mislio sam da komad naidje na grubu smirgli zatim na frezer i da ostane samo da se sa 240-320 uradi r i kant za podlogu
Opet se postavlja pitanje da li neko moze da napravi slicno ili ne???cisto bar za podlogu za sjaj znam da je u mikronima stelovanje i nema bolje od pegle ili rucno :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pezzo wrote:ali oni to sto rade ne rade kako treba, ja bih sam to uradio rucno pre njih sa tom masinom :) Prvo se rade kantovi, pa posle stranice na liniji, takav je industrijski redosled sa velikim kolicinama.
:pljesk::pljesk::pljesk:
Pricaj koliku platu trazis da mi ubrzas proizvodnju.:smejanje:
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Ova vel'ka sa Pezzovog linka ima u Zomontu, kao i ona za obradu povrsina.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sasa wrote:Pricaj koliku platu trazis da mi ubrzas proizvodnju.:smejanje:
vidim da nemaš para ni za hosting, sajt ti ne radi već nekoliko godina... Nije problem ubrzati proizvodnju, vec prodaju.
Post Reply