Produzenje tavanskih stepenica/merdevina

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zega
Brzi dodavač alata

Produzenje tavanskih stepenica/merdevina

Post by zega »

Kupio sam tavanske stepenice, ali nije postojala odgovarajuca visina (3,2) vec samo 2,8. Stepenice su ugradjene i sada bi trebalo da se produze za oko 0,5m pa me zanima da li mozete da mi preporucite nekoga ko ovo moze da uradi.

U pitanju su ove stepenice/merdevine

Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Djuro iz Kulpina to radi :prsgore:

p.s. procitaj sta pise VELIKIM slovima ispod Forum stolarske radionice :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
zega
Brzi dodavač alata

Post by zega »

Pročitah :D

Da li može neki Đurin kontakt ili možda neko zna nekoga iz Beograda
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno... nisam siguran da je to uopste moguce uraditi (sto ne znaci da sam u pravu, samo mi ne pada napamet kako).

Da bi ovo produzio, vidim dve varijante:

1. da se produzi svaki od tri segmenta, sto se u sustini svodi na pravljenje celih merdevina iz pocetka. A i pitanje je dal je moguce, to jest dal duzi segmenti mogu da stanu u ram (sa slike lici da bi mogao svaki da se produzi za desetak cm, sto ukupno dodje oko 30, al tesko je proceniti).

2. da se doda jos jedan zglob, ali taj zglob bi isao na "pogresnu" stranu, to jest ne bi se oslanjao kako treba, pa ta varijanta ne igra.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Nema tu neke pomoći. Ove su ljestve strogo odmjerene po dužini i visini kad su sklopljene Iskustveno savladaj tih pola metra prilikom silaska.. Za penjanje to nije problem.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Huh... ako im donji kraj "visi" u vazduhu a nije oslonjen na pod, nisam siguran da ce dugo preziveti. Prevelika je poluga da se sve osloni samo na gornjie zglobove.

Kao glupava ideja, pada mi napamet da napravis neki sanduk koji ces moci da poturis ispod njh, a da u medjuvremenu sluzi nekoj drugoj svrsi.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

postoji resenje ,ali nazalost nepoznajem djuru iz bg ;),kao vatrogasne merdevine , donji deo merdevina se izvlaci iz zadnjeg segmenta a posto on kad je sklopljen ulazi u tavan nesmeta pri sklapanu merdevina .ali ako je situacija ovakva a mislim da jeste po broju stepenika Image mislim da onda nema nikakvih problema da se nastave za pola metara
zega
Brzi dodavač alata

Post by zega »

@mbole Tako nešto je i meni palo na pamet ali na primer sa nekim stepenicima/malim merdevinama.

Zapalo mi je ovo za oko Image

Da li mislite da ovo moze da radi posao, posto ce imati oslonac, nece visiti u vazduhu, kada mi ne trebaju sklopim ih i pomerim u stranu ... ili ima nesto sto sam mozda prevideo?
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

to je resenje dok nepadnes sa merdevina suvise je klimavo .
nisi nam odgovorio da li su merdevine kao sa slike koju sam okacio?
ako jesu onda ti produzetak moze odraditi bilo koji stolar iz tvog kraja ,i verovatno za mnogo manje para nego sto kostaju te merdevine na slici
Image
zega
Brzi dodavač alata

Post by zega »

Hvala za crtez

Jeste to su te merdevine sa slike (http://edachfenster.de/produkt/bodentreppe-optistep-olk). Ukoliko sam dobro shvatio ovaj dodatak bi bio fiksan, tada bi imao problem sto se ne moze sklopiti nazad u okvir.

Inicijalna ideja je bila da se napravi neki preklop. Trazio sam slican okov po Beogradu i to ispade najveci problem, nigde nisam uspeo da nadjem nesto slicno. Nesto najpribliznije je ovo Image ali oni rade samo veleprodaju pa su me uputili u neku gvozdjaru, pa cu videti ovo da nabavim, jos samo majstora da nadjem :)
zega
Brzi dodavač alata

Post by zega »

Ovako izgleda trenutno stanje

Image
Last edited by zega on 11 Aug 2016 13:07, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nevidi se slika trenutnog stanja .
na slici koju sam ja okacio zadnji segment merdevina je kraci i cini mi se da bi moglo da stane u okvir kada se sklope merdevine , cak i da je fiksan produzetak
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Image

takodje i pomeranjem makaza u nazad (tih velikih gore ) mozes da smanjis raspon B i tako dobijes jos koji santimetar na duzini merdevina
Last edited by art of wood on 11 Aug 2016 11:03, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne moze tako na preklop.
Ako bi se preklapalo "na gore", onda opet nemas oslonac na pod.
A ako je "na dole", onda ne mozes da ih sklopis.

Jedino sto kaze art, da se napravi segment koji je klizni, ili da se produzi zadnji segment ako za to ima dovoljno mesta.
zega
Brzi dodavač alata

Post by zega »

Azurirao sam sliku trenutnog stanja, pa se sada vidi. Jasno mi je da ne moze novi segment zbog problema sa osloncem.

Nesto sam razmisljao, da li bi moglo da se na kraju merdevina u nogarima naprave neke rupe, i da se napravi novi segment koji bi na vrhu imao nekakve metalne "klinove" koji bi ulazili u te rupe na kraju merdevine pa da se tako spajaju. Na taj nacin bih ovaj donji segment samo sklanjao kada mi ne treba, t.j. kada podizem merdevine.... Evo pokusao sam da skiciram ideju:

Image
Post Reply