Ploca trpezarijskog stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sasasasa
Velemajstor

Ploca trpezarijskog stola

Post by sasasasa »

I naravno, opet pitanja o stolu.
Da uputim one koji nisu procitali prethodne poruke:
Stol ce biti od kruske sa intarzijom od sto svijetlijeg drveta.
Sto se tice same ploce stola, hocu da je napravim tako da sto vise pokaze teksturu drveta. Zato sve i pravim od kruske. Kruska je prelijepo drvo i zelim da napravim plocu koja ce sto je vise moguce pokazati svu njenu teksturu (godove, boje, eventualne deformacije i sl). To je jedan od razloga zasto cu stol praviti najjednostavnije moguce. Zelim da drvo prica samo za sebe, a ne da bude zanimljivo zbog interesantnog dizajna. Drugi razlog je taj sto mi je kuhinja malena i jednostavno uradjena, pa se stol ne bi uklopio da izvodim nesto komplikovano ili masivno.
E sad nastupa problem. Daska je tagencijalno rezana i prirodno susena, sto je, po meni, recept za brzu i kvalitetnu deformaciju. Ako par dasaka samo slijepim, bacace se garant i ubrzo stol nece liciti ni na sta. Ako je izrezem na tanje letvice i njih spojim, mogu sprijeciti bacanje daske, ali onda nece izgledati kako hocu. Razmisljam da sa donje strane ufalcam precke (kušake) ali nemam bas puno iskustva sa tim, pa sebi komplikujem zivot bez potrebe. Znate li neki laksi nacin?
Ili bolji, kad smo vec kod toga?
Usput, kušak je
Image
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

uf.
radio bi intarziju a nemas neko iskustvo s pravljenjem drvene ploce stola.svaka cast
upotrebi krusku za noge stola i sargove .plocu uradi od neceg furniranog (vec radis intarziju)ako nemas iskustva .napraviti drvenu plocu stola a da traje godinama nije lak posao ni za iskusne stolare.
to na slici ti je nacin spajanja vezaca stola ,tako neces umiriti plocu .
moje iskustvo mi govori sto manje sirine daske koju lepis sto idealnije sljubnice sto kvalitenije drvo i sto bolje slozene daske po godovima,jake stege koje ne korite materijal koji stezes ,i mnogo muke dok se ploca ne doradi da bude idealno ravna ,(mozda pomogne uduplavanje ploce )jer ipak ces raditi intarziju a to traje da se ne ukoriti ploca dok ne zavrsis :smejanje:
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Nisi me razumio, ulijepiti plocu mi nije neki problem, kao ni uraditi intarziju (ne mislim praviti posljednju veceru, vec par svijetlih linija. Toliko je jednostavno da ih mogu usjeci cirkularom). Problem mi je ustabiliti plocu, jer planiram stavljati sto sire daske mogu, kako bih postigao bolji vizuelni efekat.
Uze daske zasada nisu u opciji, tako da...
Neki drugi savjet?
Mozda ova slika bolje pokaze sta mislim.
Image
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Uraditi tu intarziju bas i nije tako lako kao sto ti se cini (ako mislis raditi furnirom). Obrati paznju na to da je furnir debljine 0.6-0.7mm i da ga treba dubinski dosta precizno poloziti a posle i dosta voditi racuna oko smirglanja da ga ne probijes. Vidi ako rade u toj fabrici i blind furnir (deblji - 1.5 / 2mm) pa njime probati. Kako ce to da izgleda i sta ce se izdesava kad masiv pocne da radi...ne znadem. Za to ti je i AoW predlozio furniranu plocevinu.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Fotografija je u stvari slika kušaka, tj ucvrscivaca ploce. Bar ovde kod nas. Malo me cudi da to niko ne raspoznaje, ovde je to dosta rasprostranjeno. Mogu se staviti i metalni flahajzi poprijeko i pricvrstiti vijcima, s tim da se sredisnji vijak uvrne cvrsto, a oni sa strane prolaze kroz prosirenu rupu u metalu, kako bi drvo moglo disati u sirinu, a sprijecava uvijenje ploce na gore i dole.
Furnir koji mislim ili izrezati ili kupiti bi bio sirine 6mm a debljine 3mm tako da finisiranje ne bi trebalo predstavljati problem, pogotovo sto ce biti ravan sa plocom. Sad, sto se tice disanja ploce, to mi i jeste malo problem. Daska je prirodno susena, a imam centralno grijanje u kuci, pa se malo bojim kako ce se uskladiti kad se ploca krene skupljati. Zato sam i mislio staviti jelovinu (ili topolu, mozda) posto je dosta meksa od kruske. Meka drva su, koliko razumijem elasticnija od tvrdih, pa se nadam da ce se, pod pritiskom skupljanja tvrdjeg drveta i ona skupiti, a sa vecom vlaznosti vratiti na staro bez nekih deformacija. Medjutim, koliko vidim svi su protiv toga, pa cu odustati. Dvije (tri, cetiri) glave su pametnije od jedne pa...
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

to ja zovem duplung ,uduplavanje ploce ,i bas na toj slici daske nisu siroke iz razloga sto nista nemoze da spreci drvo da se iskoriti ako to zeli na ploci stola je dovoljno malo pa da casa stoji ukrivo :skool: ko pijana ( i kusasak prati plocu savija se po njoj)
mozda ja gresim :D to su moja iskustva sa drvenim plocama ,(jednostavnija za odzavanje i manje osetljive su furnirane ploce ).
uza daska mane sirenja i skupljana manje pucanja spojeva i same daske
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ajoj, "drveni umjetnice" :), razumijem ja tebe, ali sam bas navro na krusku, a jadva sam i dasku nasao, a kamoli furnir of kruske. Doduse, i ja sam se nadao nekom lakom odgovoru tipa: ma to je lako, pospes plocu sa sodom bikarbonom i prebacis macku preko kuce u pravcu sjeverozapada na pun mjesec pjevajuci najnovije hitove Seke Aleksic i ploca se nece kriviti. Izgleda da nema lakog rjesenja. Jedino da pustim da se ploca pokrivi i govorim ljudima da sam htio da izgleda tako, "tako se pravi u Njemackoj" :)
Da imam viska daske, napravio bih plocu , pricvrstio bih je flahajzom (debeli zeljezni lim) sa donje strane i ostavio napolju mjesec-dva, da vidim moze li zeljezo zaustaviti bacanje.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne mora da se iskrivi.

Prvi nacin je da izaberes materijal kako treba, tj tangencijalno secenu dasku, i samo takvu koristis za p;locu stola, iz sto manje komada. Daska mora da bude bas tangencijana, dakle godovi upravi na povrsinu daske, i nema problema. Skoro sam crtao jednom prijatelju zasto godovi moraju da budu ravni, pa mozda nsto skiciram i ovde bice jasnije.

Duga varijanta je da namazes noge od stola majonezom, i prvih 6 meseci od kako ga uneses u kucu pustas glasno Rajmstajn, barem 4 sata dnevno, do daske. Sto glasnije to bolje. Posle samo nekoliko dana, necse rimetiti sve i da se daska savije kao kifla ;)

Generalno, nekada su se daske stola pravile od jdnog jedinog komada, i on se uglavnom nihe uvijao. Postoje samo dva trika vezana za to. Pravilno isecena i osusna daksa i kusaci.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nista od tih ucvrscivaca ti nece trebati ako sve daske koje cine plocu imaju isti pravac godova.
A najbolje je (sto rece BR) da su sve tangencijalno rezane.
I obavezno prilikom zavrsne obrade obje strane premazi istim brojem nanosa.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pa, tu grijesim sve vrijeme!!!!!! Ja sam do sada mazao senfom i pustao Iron Maiden i to samo album The Number of the beast, a tako se prave plakari!!!!!!! Kakva pocetnicka greska :D
Aj sad ozbiljno, zar radijalno sjecena daska nije bolje rjesenje?????
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

http://www.stolarskaradionica.com/recni ... alni%20rez

Cisto da vidim pricamo li o istom? Na ovoj slici cu oba reza
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Skica bi mnogo znacila i neko detaljno objasnjenje kako izbeci da se siroka tangencijalno secena daska iskrivi u ploci stola bez kusaca.

Inace ako sam i ja dobro shvatio ovakvi su godovi kod tangencijalne daske Image, a kod radijalne su skroz ravni.

A ovo je tendencija krivljenja tangencijalno secene daske Image .
Last edited by ivanob1 on 14 Jul 2016 23:22, edited 1 time in total.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Image
Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Napisah li ja tangencijalna. Ocigledno mi je vec kasno, pa sam prolupao.. I Sasa se upecao na isto.. Nismo mi ko bole, pa da vampirisemo..
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Mada evo ovaj bas radi sa tangencijalnom, jos zeznuti godovi i od istog debla. https://www.youtube.com/watch?v=K00Tg7IdaJI
Post Reply