Избор греда за галерију у соби

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
janko
Šegrt

Избор греда за галерију у соби

Post by janko »

Поздрав свима.

Планирам да направим галерију изнад дела просторије. Висина плафона је 3 метра. висина галерије би била 1,70 од пода. Галерија би била површине 2,5м х 2м. Са слика би требало да буде јасније. јдеја је да користим греде 10х10 дужине по 2 метра, на међусобном растојању од отприлике 70 cm.
Преко греда бих онда ставио фосне. Ова конструкције треба да поднесе терет дечијих кревета и наравно децу претшколског узраста. Релативно мала висина галерије до плафона (око 130 цм) пружа могућност да се користи наредних неколико година док деци не постане исувише ниско. Због тога не бих улазио у неку претерану инвестицију, већ бих да најпре буде безбедно (да ми се не сруши када они горе скачу, или када се ми матори увучемо горе да поспремимо или интервенишемо у сукобу....), а не бих ни да буде прескупо јер ће релативно брзо да се прерасте (неких пар година).

Моје прво питање се односи на избор пресека греда, тјда ли је довољно да буду 10х10 греде на које ће ићи фосне?
Највише ме брине главна носећа греда која би била 2,5 метра дугачка, пресека 15х15 и на коју би се ослањале попречне греде 10х10 од по 2 метра и степениште.
Дакле, да ли је довољно да та главна носећа греда од 2,5 метра буде 15х15?

Моје друго питање се односи на начин међусобног повезивања греда- да ли је довољно да користим готове металне носаче греда какве сам видео рецимо у Уради сам, или бисте ипак препоручили неки други начин?

Image

Image

Image
Last edited by janko on 06 Jul 2016 10:23, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Moze to sto pricas, ali ja mislim da je mnogo bolje i jeftinije, tj. isplativije ici na trajnije resenje i na neku kombinaciju kreveta na sprat, evo pogledaj na linku, ima ilepih resenja: http://alturl.com/w6rqr To sa limovima moze ako se dobro usrafi srafovima dovoljne velicine i kvaliteta, ali kvari estetiku, ta spajanja bi trebalo da se rade na cafnu i za to postoje specijalni alati. Greda 15x15 je prevelika, to moze da nosi ceo krov na kuci.
p.s.
zaboravih da napomenem, takve konstrukcije su dosta rizicne jer dete moze i da padne niz te stepenice i zato to objektivno i nije za bas malu decu.
Last edited by Pezzo on 06 Jul 2016 11:18, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jasno mi je da ljudi "cvikaju" kada su klinci u pitanju, al greda 10X10 na rasponu od 2.5 metra, moze stravicno mnogo da izdrzi.

Pogledas racunicu koju je BR dao za sper (matematika je identicna): viewtopic.php?pid=89270#p89270

Mene je mrzelo da racunam po formuli, pa sam na brzinu ubacio u SolidWorks i dobio da je za smrekovu gredu koja ima modul elasticnosti oko 9GPa duz godova, kada je opteretis sa 200 kila, uvijanje na sredini 1 mm. I to samo jedna greda, a tebi se opterecenje deli na dve glavne.

E sad, ono sto mi bas nije jasno je sto su ti grede ovako "cudno" rasporedjene, odnosno sto je ova pozadi izmedju stubova a ova napred preko stubova?
I zasto poprecne grede nisu na jednakim razmacima, vec je razmak na desnoj strani veci?
janko
Šegrt

Post by janko »

Пре свега, хвала вам на овако брзим одговорима.

Најпре @Pezzo: Нисам расположен за кревете на спрат јер ми је идеја да им ослободим што више простора за игру, а у сваком случају нећемо остајати у стану коме смо тренутно дуже од неколико наредних година. Ђто се тиче ризика од пада низ степенице- управо из тог разлога планирам са изведем право стпениште са гелендером, а не мердевине. јмам места за то и мислим да лако може да се изведе а да буде сигурно. Тј. сигурније него мердевине.
У сваком случају, најбитнија ми је потврда да је довољан пресек главне носеће греде.

Ево и прерађене скице:

Image

@mbole: Хвала на прорачуну. Ђто се тиче скица које сам поставио, на брзину сам их склепао, па нису сасвим прецизне. Сада сам поставио право стање.
Размак између уздужних греда је неједнак због врата. сада сам исправио скицу па је јасније.

Ако сам добро разумео, за главну греду (ову од 2,5м ) поставим 15х12 рецимо и миран сам? То ми сасвим одговара.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da, vise nego dovoljno (i 10X10 bi radila sasvim dobro). S tim da 15 ide po vertikali.

Samo opet se "igras" sa oslanjanjem :)
Napred na jedan nacin, pozadi na drugi. Pa pozadi greda sa leve strane oslonjena na jedan nacin a sa desne na drugi

Ako hoces sto jednostavniji, a maksimalno cvrst spoj, postavi stubove, preko njih postavis prednju i zadnju gredu, i preko prednje i zadnje postavis uzduzne grede.
Na taj nacin, konstrukcija sama sebe nosi, a srafovi ili sta vec koristis su tu samo da ne daju da grede mrdaju levo desno.
Mana je sto tako zauzima najvise mesta po visini.

U svim ostalim varijantama, cvrstoca spojeva zavisi od toga kakve spojnice kroistis.
janko
Šegrt

Post by janko »

@mbole
Греде се на различите начине ослањају спреда и позади управо из разлога да што мање висине изгубим, јер ће и овако бити тесно.

Хвала на помоћи, веома је драгоцена!

Можда неки савет по питању набавке квалитетне грађе?
Живим у Београду.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ja bih voleo savet po pitanju kvalitetne gradje :)
Posto ono sto ja podrazumevam pod kvalitetnom, nisam bas nasao.

Ok, jasno mi je za visinu, al sto ti je ova zadnja na levoj strani oslonjena na jedan a na desnoj na drugi nacin? Tu nema nikakve razlike u visini ako ih obe oslonis isto.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

greda nikad nije kvalitetna jer je iz srca trupca i sluzi za grube konstrukcije i 99% ima tendenciju da se uvrce u propeler i puca.:part:

ako treba za enterijer onda se radi laminiranjem :prsgore:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

A ako treba za eksterijer (npr pergola)?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

i za to je pozeljno osim ako se ne zeli klasican rustik fazon
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Jel dovoljan D3? Vidim da ima ljudi sa foruma koji su koristili ovaj tip lepka za bastenski namestaj.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Za kraci vremenski rok je dovolja, na duze staze nije. Osim vlage, toplota i suncevi zraci su mu takodje neprijatelj.
Za to se koriste specificni PU lepkovi.
Post Reply