Moze li ovo na evropski cirkular

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
momirz
Majstor majstora

Moze li ovo na evropski cirkular

Post by momirz »

Ovu stvar sam bi meni zavrsavala mnogo:
Image

Problem je sto je otvor za montiranje na osovinu 5/8 inca (15.9mm).
Ja nemam stoni cirkular (planiram da kupim) da pogledam sistem montaze ali znam da je otvor lista testere 30mm.
Sad znam i da osovina na koji se montira verovatno nije 30 mm vec da ide preko flansi ali ne znam kako to izgleda.

Probao sam da nadjem podatke na netu ali nisam uspeo.

Zna li neko da mi kaze jel moze ovaj brusni disk da se namontira na tipicne prenosne cirkulare (Makita 2704, Metabo TS 254, Bosch i slicno)

Hvala unapred i pozdrav iz KG.
Last edited by momirz on 17 Feb 2016 08:54, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nabavi, ako nemas, neku staru testeru od cirkulara, sto deblju sa odgovarajucom rupom za osovinu.
Ponesi kod strugara da je obradi na odgovarajuci spoljasnji precnik.
Zalijepi smirglu sa bocne strane i mozda bude radilo...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo ce strugar da ti napravi od aluminijuma, bez neke preterane pameti.
Njemu lakse za obradu nego da drlja po tvrdom listu testere, rupu ti napravi koliku god zelis...

CMT pravi i verziju sa rupom fi 30 u precnicima 200 i 250mm. Samo prvo na njihovom sajtu prebaci market arrea na EUR pa onda pod industirial circular saw blades, na dnu strane imas Calibration & sanding disks
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

mbole wrote:Ovo ce strugar da ti napravi od aluminijuma, bez neke preterane pameti.
Njemu lakse za obradu nego da drlja po tvrdom listu testere, rupu ti napravi koliku god zelis...

CMT pravi i verziju sa rupom fi 30 u precnicima 200 i 250mm. Samo prvo na njihovom sajtu prebaci market arrea na EUR pa onda pod industirial circular saw blades, na dnu strane imas Calibration & sanding disks
CMT disk je ravan i tanak kao testera, ovaj ima nagib 3 stepena sa jedne strane i u tome i jeste smisao. Osovina se nagne 3 stepena i ne smirgla ceo disk nego samo uzak pojas na njemu.

Strugare sam pitao i mogu da mi naprave disk ali debljina bi bila minimum 10-15 mm. Sad ja ne znam moze li na pomenute testere da se montira nesto te debljine.

I makitinog uputstva sam nasao da je osovina na 2704 5/8 incha sto je ok:

Image

Iz dela koji opisuje promenu lista vidi se da se on postavlja na flanse:

Image

Ono sto ja ne znam:
Ima li dovoljno mesta na osovini
Moram li da pravim nove flanse
Moze li disk direktno na osovinu ili mora i on na 30mm.

Hvala i pozdrav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako moze da stane dado od 21mm, moze i ploca od 15.
Mada, ne kapiram sto bi debljina morala da bude minimum 10-15mm? Ako je disk precnika 250mm, na vrhu debeo 3mm, sa uglom 3 stepena, i ravnim delom na sredini precnika 60mm, debljina izadje na 8mm. Ako je ravan deo fi 40 debljina izadje na 8.5mm

Za precnik diska 200mm i ostale mere identicne debljina izadje na malo manje od 7mm (6.67)

Ako ti strugar pravi disk, moze da ga napravi tako da pasu postojece flanse, to jest da rupa bude fi 30.

To ti je jednostavnije resenje nego da pravis nove flanse a da rupa na disku bude 5/8
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

mbole wrote:Ako moze da stane dado od 21mm, moze i ploca od 15.
Mada, ne kapiram sto bi debljina morala da bude minimum 10-15mm? Ako je disk precnika 250mm, na vrhu debeo 3mm, sa uglom 3 stepena, i ravnim delom na sredini precnika 60mm, debljina izadje na 8mm. Ako je ravan deo fi 40 debljina izadje na 8.5mm
E super i hvala puno.

Zasto 10-15mm pravo da ti kazem ne znam, to mi je rekao strugar a verujem da je i on rekao odokativno.
Ova zezalica bi mi mnogo znacila jer znam ljude koji su potpuno izbacili abrihter sa ovim (ne diht naravno)
a znam da rade ploce za stolove.

Oni su mi i predlozili ovaj disk, problem je sto su oni u USA pa nisu upuceni u nas alat - razlike u odnosu na njihov.

Trenutno kupujem neophodan alat a prostor mi je jako bitan, tako da mi pomoc sa foruma mnogo znaci.
Pogotovu imajuci u vidu da sto sta god da pitam trgovce sem malog broja izuzetaka nemaju predstave sta pitam.

Pozdrav i hvala jos jednom.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Neznam dali mozes da regulises brzinu na masini jer smirgla nije predvidjena za brzine preko 5000obrtaja,koliko se secam najvise do 3000 obrtaja odgovara za kvalitetno smirglanje i da se smirgla brzo nebi izhabala...Raspitaj se malo oko predvidjene brzine,sigurno neko od kolega koristi ovaj nacin smirglanja i zna iz iskustva...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

zvecanac wrote:Neznam dali mozes da regulises brzinu na masini jer smirgla nije predvidjena za brzine preko 5000obrtaja,koliko se secam najvise do 3000 obrtaja odgovara za kvalitetno smirglanje i da se smirgla brzo nebi izhabala...Raspitaj se malo oko predvidjene brzine,sigurno neko od kolega koristi ovaj nacin smirglanja i zna iz iskustva...
Sad mi je rano da pitam ali ako broj obrtaja kod njih nije dramaticno razlicit ne bi trebalo da bude problema.
Naime ne idu bas obicni diskovi na ovo (Probali su da ih prave od obicnih PSA i letelo je na sve strane).
Nisu ni jeftini ali kazu da traju dosta duze nego obicni. U krajnjoj liniji pitacu veceras pa cu da postavim ovde kad dobijem odgovor.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Stigao odgovor:

4000 obrtaja max.

Posto ja razmisljam o necemu kao Bernardo tk 250s:

http://www.bernardo.at/shop/en/wood/woo ... 50-rs.html

ovo bi mi pilo vodu.

Kad vec pomenuh ovaj cirkular ima li neko iskustva sa njim.

Pitao sam Axminster ali oni nece da izvoze u Srbiju tako da mi je od stonih ostao samo ovaj a da neko hoce da ga uveze.

Gledao sam i polovne ali za ono sto valja nemem mesta a Makitu/Metabo/Bosch racunam kao varijantu ako nista drugo ne prodje.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Hoce li mi neko objasniti sta je prednost tog ugla od 3 stepena sa zadnje strane u odnosu na ravan disk?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sad vidim da kad koristi tu stranu za obradu i gura obradak uz firung dobija efekat kao na abrihteru, tj. ne smirgla cijela povrsina diska vec samo u jednoj liniji.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Stoj, ocaj stani sinak. Nemoj da trosis ni minut na ovaj disk, on posao koji ti hoces da uradis ne moze da obavi kako treba. Takvo resenje je tipicno za tupavog americkog hil;bilija, koji se ni u sta ne razume, al je najpamtniji.

Ovo resenje ne moze da se koristi umesto abrihtera za poravnavanje ivice. Problem je u tome sto vodeca povrsina nije uz rezni alat, nego na suprotnoj strani, i ne postoji nista sto bi te sprecilo da komad koji obradjujes gurnes prema radnom disku, i da on zasce materijal dublje nego sto treba. Pri tome, cak i ako napravis gresku u guranju obratka, on ne moze da da pravu ivicu, posto je vodjenje samo paralelno onoj strani koja se oslanja na firung. Potpuno jednako kao sto na abihteru ne mozes da izravnjas prvu stranu daske, vec samo da je napravis paralelnom suprotnoj strani.

Postoji resenje za zaobilazenje ovog, sa nekakvim kolicima koja bi se vodila na miter slotu, ali je tek to besmislica, mnogo je pametnije to uraditi platnom rip testere za liniju lepljenja.

Pri tome je ovaj sistem opasan, posto imas pogonski tocak sa velikim tenjem koji se okrece prema tebi, a obradak zaglavljujes izmedju njega i firunga. Idealni uslovi da ti daska zavsi u glavi, ili da ti u najboljm slucaju slomi koji prst.

Za ovo je mnogo pametnije napraviti sto za glodalicu sa firungom za avnanje ivica, to j posao o sat dva, i imas dalko ozbiljnije i bezbednije resenje. Takodje bi ti pomogla i odogovaajuca vodjica za glodalicu ako hoces da radis iz ruke elektricnim alatom.

Klasicno rucno rende je jos pametnije resenje, kvalitet spojeva dasaka koji mozes da postignes sa njim ne moze da se dobije ni jednom elektricnom masinom, bez ulaganja od desetak hiljada eura.

Sto se tice Bernarda, njega uvozi Dijako, ali bi se ja drzao podalje od te masine. To nije testera, nego krs,. koji ima ozbiljnih problema sa geometrijom, koji ne kogu da se isprave. Najveci problem je sto ne mozes da doteras testeru da bude paralelna sa miter slotom, a samim tim i kolicima, u sviim polozajima visine. Kada pocnes da spstas i podizes testeru za razlicite rezove, pomera se i ugao, pa je testera u sredini nastelovaa, kada je sustis zadnji kraj testere prilazi firungu, a kada j podizes rastojanje od firunga se opet smanjuje. To je delo dokonog kineza sa aparatom za zavarivanje, i besmisleno ju je kupiti za bilo kakve pare.

Dakle, izbor za testeru ti se svodi na Axeminister, koji je nesto bolji, i koji bez obzira sta kaze Axeminsiter moze ovde da se nabavi, na neki od polovnih cirkulara kojih ima po trzistu, ili na verziju u samogradnji. Da mi u ovom trenutku treba cirkular, odlucio bi se za ovo trece, posto tacno znam sta hocu od testere, a svakako mogu da napravim bol;ju testeru o bilo cega sto je pravio kinez, a sto mogu da priustim.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

BR wrote:Takvo resenje je tipicno za tupavog americkog hil;bilija, koji se ni u sta ne razume, al je najpamtniji.
Savet sam dobio od suvih profesionalaca daleko od toga da ne znaju sta pricaju. No to i nije bitno, nece me kostati nista da probam (ako uzmem americki i dam strugaru da prepravlja). Ako pravim ovde kostace me samo materijal.
BR wrote:Za ovo je mnogo pametnije napraviti sto za glodalicu sa firungom za avnanje ivica, to j posao o sat dva, i imas dalko ozbiljnije i bezbednije resenje. Takodje bi ti pomogla i odogovaajuca vodjica za glodalicu ako hoces da radis iz ruke elektricnim alatom.
Ovo je resenje koje je u opticaju ali sam u vezi toga hteo da postavim posebno pitanje na forumu kad sklopim sve kockice oko moguceg izbora glodalice.
BR wrote:Dakle, izbor za testeru ti se svodi na Axeminister, koji je nesto bolji, i koji bez obzira sta kaze Axeminsiter moze ovde da se nabavi
Hvala za Bernardo, kao sto rekoh nemam ni trunke iskustva sa ovim masinama, zato i pitam.
Za uvoz Axminster-a, kako ako smem da pitam ja jesam raspolozen da uzmem nesto njihovo ali nisam mogao da nadjem nacin?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Profesionalac koji na testeri sa tom igrackom ravnja dasku za spojeve je prevarant, a ne profesionalac. No takvih je Amerika puna, samo se vrlo brzo cuje za njih. Oni su jako skloni pravljenju glupih alata, i dokazivanju da su najpametniji, ali takvi se posle cude sto im sat kosta upola manje nego kod ozbiljnih majstora. Nemoj da padas na njihove lagarije.

Nije sustina u tome da li je to profesionalan alat ili ne, nego sto je sa tim alatom fizicki nemoguce dobiti precizno obradjenu ivicu. Malo se skoncentrisi, razmisli sta vodi dasku uz alat, pa ce ti sve biti jasno.

Axminster salje robu i do Hrvatske, i do Madjarske, koje su u EU, a ti odatle treba samo da preuzmes. Ili da se snadjes sa Palom, ne Pay, nego Sandorom, tj nekim od ovih nasih donosaca robe.

Sa axminsterom se dogovoris za povracaj poreza, kada im dostavis potvrdu da si izneo masinu iz EU. TS 250 u osnovnoj varijanti bez VAT-a kosta 450 eura. Ono sto srecu kvari je transpot, koji je do Hrvatske zadnji put kada sam pitao bio 230 eura, za paket te velicine i tezine. I naravno nasa carina. A slali su i za Srbiju, samo treba pricati sa nekim iz logistike, i sve se da srediti.

Sa druge strane, za maltene iste pare, sednes u kola i doneses je. To je od Beograda 2000 km, trajekt Kale Dover je 50 eura, a ako se dobro secam, Axminster ima radnju u Kentu, na recimo 50 kilometara od Dovera, u jednom idilicnom seocetu, izmedju Kentenberija i Rochestera. Sve u svemu, maltene iste pare kao i postaina. Meni se to desavalo, sednes u petak popodne u kola, skoknem do Dictuma u Metenu, i vratim se u subotu uvece. Samo zavisi sta ti i koliko brzo treba.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da ne bude posle da nisam rekao, a treba i o tome da razmislis. Axminsterove TS 200 i TS 250 su cisti kinezi, vrlo slicni onome sto drzi Bernardo, no Axminster vazi za kompaniju koja drzi do toga da ono sto proda dovede na upotrebljiv nivo. Za razliku od Bernarda, a pogotovu o Bernada u Srbiji, u kojoj njihov uvoznik n moze da isporuci ni rezervni kajs za belt u garantnom roku. No, i Axminster u Srbiji, bez mogucnosti da ga namontiras, testiras i resis probleme dok ti je prodavnica pored je samo malo manja macka u dzaku.

Taj problem kupovine na daljinu se ne resava sve dok ne uzmes proizvod vrlo ozbiljnog proizvodjaca, koji nema skart, a to debelo kosta.

Moje iskustvo je da i od daleko ozbiljnijih firmi mozes sve da ocekujes, od glupih gresaka pa nadalje, i svako sredjivanje problema je samo nerviranje i gubitak vremena. Zato sam kao najbolju opciju pomenuo pavljenje masine, ili kupovinu nekog ozbiljnog polovnog cirkulara.
Post Reply