Klizna vrata i zvucna izolacija
Klizna vrata i zvucna izolacija
Planiram ugradnju kliznih vrata u stan,a dosta mi je bitno da prostorija koju cu tim pregradjivanjem dobiti bude koliko-toliko zvucno izolovana od dogadjaja sa druge strane vrata.
Sad,ja znam da klizna vrata u principu ne sluze za zvucnu izolaciju vec vise da vizuelno odvoje dve celine,ali vas ipak molim da mi kazete koja su klizna vrata najkvalitetnija po pitanju zvucne zastite,i jesu li bolja PVC ili aluminijumska.Neki mi kazu da treba da ugradim PVC,sa vakuum staklima.Na zalost,nisam nasla nijednog proizvodjaca takvih vrata.Znate li vi nekog?
Dakle,znam da ne mogu da ocekujem zastitu kao kod klasicnih vrata,ali me zanima koji je maksimum koji mogu da postignem kada su klizna vrata u pitanju,i koju vrstu da ugradim i od kog proizvodjaca.
Receno mi je i da postoje klizna PVC vrata sa nekim specijalnim,dodatnim gumenim dihtungom,ali osoba koja mi je preporucila ne zna gde mogu da ih nabavim,pa ako neko slucajno zna...
Imam jos jedno pitanje:gledala sam seme kliznih vrata,i aluminijumskih i PVC,i sa slika mi izgleda da se krila tih vrata nikad ne dodiruju.Naime,koliko vidim,fiksno krilo je u jednoj liniji,a pokretno kliza ispred njega u drugoj liniji.Nije kao kod obicnih vrata,gde se krilo ''uklapa'' u okvir.Pretpostavljam da je to problem po pitanju zvuka?
Sad,ja znam da klizna vrata u principu ne sluze za zvucnu izolaciju vec vise da vizuelno odvoje dve celine,ali vas ipak molim da mi kazete koja su klizna vrata najkvalitetnija po pitanju zvucne zastite,i jesu li bolja PVC ili aluminijumska.Neki mi kazu da treba da ugradim PVC,sa vakuum staklima.Na zalost,nisam nasla nijednog proizvodjaca takvih vrata.Znate li vi nekog?
Dakle,znam da ne mogu da ocekujem zastitu kao kod klasicnih vrata,ali me zanima koji je maksimum koji mogu da postignem kada su klizna vrata u pitanju,i koju vrstu da ugradim i od kog proizvodjaca.
Receno mi je i da postoje klizna PVC vrata sa nekim specijalnim,dodatnim gumenim dihtungom,ali osoba koja mi je preporucila ne zna gde mogu da ih nabavim,pa ako neko slucajno zna...
Imam jos jedno pitanje:gledala sam seme kliznih vrata,i aluminijumskih i PVC,i sa slika mi izgleda da se krila tih vrata nikad ne dodiruju.Naime,koliko vidim,fiksno krilo je u jednoj liniji,a pokretno kliza ispred njega u drugoj liniji.Nije kao kod obicnih vrata,gde se krilo ''uklapa'' u okvir.Pretpostavljam da je to problem po pitanju zvuka?
Za pocetak...Kelah wrote:Planiram ugradnju kliznih vrata u stan,a dosta mi je bitno da prostorija koju cu tim pregradjivanjem dobiti bude koliko-toliko zvucno izolovana od dogadjaja sa druge strane vrata.
Bez obzira da li su stakla vakuum ili ne... zatim... bez obzira da li su vrata pvc, drvena ili aluminijumska, ispunjena necim ili ne, teska ili ne... osnova svake zvucne izolacije je sprecavanje prolaska vazduha iz prostorije u prostoriju... znaci spojevi i preklopi moraju biti zaptiveni ... kvalitetnija balkonska vrata su dobar primer...
S obzirom na to,... obicna klizna vrata ne odgovaraju za tu namenu bez obzira od cega su napravljena, i koliko su kvalitetna, AKO spojevi ne zaptivaju (dihtuju) kada su zatvorena.
Sledeca "stavka" u zvucnoj izolaciji je masa odnosno tezina vrata... sto teza to bolje...
posle toga dolazi ispuna vrata... da li se koristi stiropor (samo termo izolacija, i skoro nikakva zvucna) ili staklena vuna... (odlicna i termo i zvucna izolacija)
dakle...Kelah wrote:Dakle,znam da ne mogu da ocekujem zastitu kao kod klasicnih vrata,ali me zanima koji je maksimum koji mogu da postignem kada su klizna vrata u pitanju,i koju vrstu da ugradim i od kog proizvodjaca.

ne znam gde se mogu nabaviti... i bitno je da "dodatni gumeni dihtung" bude skroz po obimu... samo "cetka" sa donje strane nije dovoljna.Kelah wrote:Receno mi je i da postoje klizna PVC vrata sa nekim specijalnim,dodatnim gumenim dihtungom,ali osoba koja mi je preporucila ne zna gde mogu da ih nabavim,pa ako neko slucajno zna...
Jeste, to je osnovni problem...Kelah wrote:Imam jos jedno pitanje:gledala sam seme kliznih vrata,i aluminijumskih i PVC,i sa slika mi izgleda da se krila tih vrata nikad ne dodiruju.Naime,koliko vidim,fiksno krilo je u jednoj liniji,a pokretno kliza ispred njega u drugoj liniji.Nije kao kod obicnih vrata,gde se krilo ''uklapa'' u okvir.Pretpostavljam da je to problem po pitanju zvuka?
prakticno bi trebala vrata slicna kao na ven i kombi automobilima... otvaraju se "na klizanje" ali prilikom zatvaranja lezu cvrsto u svoj okvir sa dihtungom i uredno se regulise zaptivanje.
Last edited by boggy on 03 Sep 2008 17:03, edited 1 time in total.
Da,znam na sta mislite,to sa kombijem.Znate li slucajno postoje li takva klizna vrata na trzistu?Ili , ne mora bas takav mehanizam,ali da dihtuju?Znate li nekog proizvodjaca?
Last edited by Kelah on 03 Sep 2008 17:19, edited 1 time in total.
Digresija:boggy wrote:Sledeca "stavka" u zvucnoj izolaciji je masa odnosno tezina vrata... sto teza to bolje...
posle toga dolazi ispuna vrata... da li se koristi stiropor (samo termo izolacija, i skoro nikakva zvucna) ili staklena vuna... (odlicna i termo i zvucna izolacija)
Verovatno si mislio na mineralnu (ili kamenu) vunu. Ona ima nabrojane karakteristike, a stakleba vuna se
odavno izbacuje iz upotrebe zbog svojih loših osobina (opasnih po zdravlje pluća, kože i očiju). Kod
nas je najpoznatija vuna bila Vunizol iz Surdulice dok ih nije kupio Knauf i doneo svoju tehnologiju i
ceo posao podigao na viši nivo.
da,... moze i kamena...metabo wrote:Digresija:boggy wrote:Sledeca "stavka" u zvucnoj izolaciji je masa odnosno tezina vrata... sto teza to bolje...
Verovatno si mislio na mineralnu (ili kamenu) vunu. Ona ima nabrojane karakteristike, a stakleba vuna se
odavno izbacuje iz upotrebe zbog svojih loših osobina (opasnih po zdravlje pluća, kože i očiju). Kod
nas je najpoznatija vuna bila Vunizol iz Surdulice dok ih nije kupio Knauf i doneo svoju tehnologiju i
ceo posao podigao na viši nivo.
Staklena se ne izbacuje iz upotrebe... barem ako je suditi po novoizgradjenim salonima automobila... sve se "zutelo" i "rozelo" od doticne...
Mislim... ni jedna ni druga vuna nisu "lekovite"... naprotiv... ali ako je poenta zaptivanje sto se vazduha tice... onda to vazi i za ispunu unutar vratnog krila... tako da nema bojazni.
bitno je samo ne stavljati stiropor ili pur pen... i nadati se nekoj zvucnoj izolaciji

Cak je i pun medijapan bolji od toga... zbog tezine! Ali je nepraktican upravo zbog tezine, a i nije neka termo-izolacija...
Last edited by boggy on 03 Sep 2008 17:37, edited 1 time in total.
Ja sam ih video i divio karakteristikama(lakoci klizanja i stepenu zaptivenosti),bila su aluminijumska "kao na kombiju" a kazu da mogu biti i kao harmonika,znam da im je cena okova bezobrazno skupa
a pravi ih http://www.toplicadrvo.co.yu/?lang=cyr,
nadam se da je to odgovor na pitanje

nadam se da je to odgovor na pitanje
To mislim i ja! Radilo se o digresiji gde se nisam najbolje odrazio: i staklena i kamena vuna su meneralne. Osnovni sastojakboggy wrote:Mislim... ni jedna ni druga vuna nisu "lekovite"... naprotiv... ali ako je poenta zaptivanje sto se vazduha tice... onda to vazi i za ispunu unutar vratnog krila... tako da nema bojazni.
staklene su stakleni opiljci, a kamene vulkansko kamenje. Ova prva je mnogo opsanija u unutrašnjoj upotrebi i u te
svrhe se izbacuje (npr izolacija šporeta ili frižidera). U rastersitom stanju je za čitavu klasu opasnija od kamene vune.
Za spoljnu upotrebu, ukoliko se dobro zašuška, i dalje pije vodu. I tu si 100% u pravu.
Ali to nije bila tema ovog posta pa da više ne dužimo u okviru njega nego da pomognemo, ako možemo, oko tih
kliznih vrata.
Hmmmm.
Sto se dihtovanja tice, postoji dobar broj balkonskih kliznih vrata. Ona "po definiciji" moraju da dihtuju, inace ih niko nikada ne bi kupio. Drugar ima veeeelika klizna na balkonu (4 krila), i nema nikakvih problema sa dihtovanjem. Koliko se secam uzeo ih je u Madjarskoj pre nekih 4-5 godina. E sad kako izvode sam sistem dihtovanja vec nemam pojma. Pri tom vrata su "skoro obicna" odnosno unutrasnja dva krila se sudaraju "celo u celo", ali su smaknuta u odnosu na spoljasnja krila.
Letos na moru smo u apartmanu imali klizna vrata (2 krila), i kad ih zatvorimo primecivala se ozbiljna razlika u zvuku. Mogao sam u sobi na metar od njih da normalno zaspim, a da drustvo na terasi igra karte (nisu bas najtisi
).
Video sam i ta po "kombi" sistemu, pre godinu dve na sajmu, al se secam da su kostala ko leva ruka i desna noga plus bubreg.
E sad gde ima da se kupi... sory, ne znam.
Sto se dihtovanja tice, postoji dobar broj balkonskih kliznih vrata. Ona "po definiciji" moraju da dihtuju, inace ih niko nikada ne bi kupio. Drugar ima veeeelika klizna na balkonu (4 krila), i nema nikakvih problema sa dihtovanjem. Koliko se secam uzeo ih je u Madjarskoj pre nekih 4-5 godina. E sad kako izvode sam sistem dihtovanja vec nemam pojma. Pri tom vrata su "skoro obicna" odnosno unutrasnja dva krila se sudaraju "celo u celo", ali su smaknuta u odnosu na spoljasnja krila.
Letos na moru smo u apartmanu imali klizna vrata (2 krila), i kad ih zatvorimo primecivala se ozbiljna razlika u zvuku. Mogao sam u sobi na metar od njih da normalno zaspim, a da drustvo na terasi igra karte (nisu bas najtisi

Video sam i ta po "kombi" sistemu, pre godinu dve na sajmu, al se secam da su kostala ko leva ruka i desna noga plus bubreg.
E sad gde ima da se kupi... sory, ne znam.
Hvala za informaciju o tim balkonskim vratima,dali ste mi dobru ideju.Pogledacu kakve su cene pa cu da uporedim sa onim sto su kao kod kombija (za njih sam na jednom drugom forumu upravo saznala da kostaju oko 750 EUR).Tako da,videcu imaju li balkonska u manjim dimenzijama,i moze li to da se ugradi unutar stana (mada ne vidim sto ne bi moglo).
mogu se odraditi u PVC, cena varira od dimenzijeboggy wrote:Jesi li saznala mozda gde se mogu kupiti ta vrata od 750EUR?Kelah wrote:....a cu da uporedim sa onim sto su kao kod kombija (za njih sam na jednom drugom forumu upravo saznala da kostaju oko 750 EUR).....
ova tema je aktivna na vise foruma, tako da je lako pronaci ( krstarica)
poz stolarima
bravar

Last edited by veljko on 05 Sep 2008 21:16, edited 1 time in total.