Ciklon ...dodatak za odstranjivanje vecih...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zvecanac
Majstor majstora

Ciklon ...dodatak za odstranjivanje vecih...

Post by zvecanac »

Interesuje me dali je neko pravio dodatak kao pred komoru ciklonu koji bi zadrzao vece komade (odlomljen deo drveta cvor i td) a piljevinu, strugotinu propustao kroz turbinu ciklona i na taj nacin zastitio peraja od turbine...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

To jedino neke resetke da stavis na usisnom crevu .I druga opcija je da na nekim masinama imas nozeve koji odsecaju i ujedno drobe komad.Mi smo upravo zavrsili kompletnu ventilaciju i imamo slican problem na ceparici.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moze itekako da se napravi ciklon separator, i to relativno jednostavno i jeftino. Potrebno ti je bure i nesto malo veznih elemenata za precnik cevi koji koristis. Kako mi se cini po internetu, resenja sa thien pregradom su sve popularnija, posto ne zahtevaju komlikovani levkasti oblik, vec je separator sama posuda za skupljanje grube strugotine.

Meni je u planu da za novi odstranjivac pasine napravim thien sepataor najverovatnije od bureta od 60 litara, ako ne i veceg.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Probaj ovako nešto. Materijal košta ko malo bolja pljeskavica :)

https://www.youtube.com/watch?v=EOKUBxk ... 15&list=WL
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Meni kao separator služi kartonska bačva zapremine cca 70 litara. Radi solidno iako je motor Kity radioničkog usisavača slab (375 W). Ako se sjetim, sutra poslikam pa postavim slike. Korisna je to spravica, jedno vrijeme smo je koristili u paru s Einhellovim ShopVac-om, jer je Kity bio van uporabe (popucala plastična pera ventilatora) i postigli smo relativno zadovoljavajuće rezultate kod piljenja i tankog blanjanja. Kod debljeg blanjanja nije bilo neke koristi. Sada gledam video iz prethodnog posta, to je isto, samo je kod mene veća kanta (bačva), veći promjer i veći protok zraka i nemam ovaj narančasti segmentni "filter".
Last edited by BILJEŽNIK on 15 Jan 2016 21:14, edited 1 time in total.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

radmit wrote:To jedino neke resetke da stavis na usisnom crevu .I druga opcija je da na nekim masinama imas nozeve koji odsecaju i ujedno drobe komad.Mi smo upravo zavrsili kompletnu ventilaciju i imamo slican problem na ceparici.
Resetka je brzo zaglavljivala od suske sa abrihtera ili dihta,bila je fabricki ugradjena pa sam morao da je uklonim...Sto se tice neketakozvane drobilice to do sada nisam video i sigurno bi trebalo neko vece ulaganje...
Posto ja vec imam solidan ciklon ova ostala resenja su visak ,sem ako ima neko resenje koje bi zadrzalo samo krupnije teze komade a propustalo piljevinu kao laksu da prolazi kroz ciklon i skladisti se u namenski prostor...
Neznam dali ste me razumeli ali hvala svima za trud...
I ovo ce da prodje.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Isti sam problem imao bez separatora: rešetka se zapunjavala pa sam je maknuo. Nedugo nakon toga veći usisani komad (prilokom blanjanja) je oštetio pera ventilatora usisivača. Napravili smo novi ventilator od špera i umetnuli opisani separator i sve pet!
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Resio sam problem sa buretom od 200 litara,na njega sam stavio levkastu kofu sa cevima ,od ciklona po vertikali za strugotinu bocno kao na vecini klipova.Bure sam stavio napolje na postolje .DNO BURETA SAM ODSEKAO I NA NJEGA USRAFIO DVE IVERICE SA OTVOROM KAO NA BURETU,izmedju iverica postavio sam sper plocu kao siber kada se bure napuni izvuce se sper ploca i napuni dzak...Dobro funkcionise...
I ovo ce da prodje.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

daj slike celog aparata :forvonad:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Evo slika...Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kofu na buretu uradio sam u stilu ovog Rusa...

https://www.youtube.com/watch?v=rfjZ-T0uQ-k
I ovo ce da prodje.
Post Reply