nekvalitetan lesonit (HDF)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
mirisdrveta
Šegrt

nekvalitetan lesonit (HDF)

Post by mirisdrveta »

Po mojoj proceni, lesonit od koga traba da pravim nekakve zupcanike nije dovoljno kvalitetan. Radi se o tabli dimenzija 2800x2070 mm, po cemu bi se mozda mogao da odredi valda i proizvodjac. Ranije su imali table manje sirine koje su mozda bolje, ne znam, nisam toliko upucen u trziste...

2 pitanja:

- zna li se ko proizvodi kvalitetan, tvrd HDF debljine 3 ili 3,2 mm, tj. moze li se prema velicini table on odrediti?

- iseceni lesonit treba da trpi klizanje/abraziju po svojoj debljini, dakle ne po svojoj povrsini. Bojim se da to ovaj nece dugo da izdrzi, suvise se lako sece, pa bih pitao ima li kakav nacin da se ta debljina od 3 mm nekako ojaca, slicno kaljenju povrsina kod celika? Ako bi izlakirao nekim lakom te povrsine, pretpostavljam da bih imao lepljenje za njega, a treba mi glatko klizanje. Pada mi na pamet da svaku tu povrsinu premazem tankim slojem lepka za drvo koji bi siguno pojacao i malo produzio vek izrezanog oblika izlozenog klizanju, abraziju (od drvenog tipla koji je sigurno tvrdji).
gresiti je ljudski, al' je osecaj bozanski
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

mirisdrveta wrote:Po mojoj proceni, lesonit od koga traba da pravim nekakve zupcanike nije dovoljno kvalitetan. Radi se o tabli dimenzija 2800x2070 mm, po cemu bi se mozda mogao da odredi valda i proizvodjac. Ranije su imali table manje sirine koje su mozda bolje, ne znam, nisam toliko upucen u trziste...

2 pitanja:

- zna li se ko proizvodi kvalitetan, tvrd HDF debljine 3 ili 3,2 mm, tj. moze li se prema velicini table on odrediti?

- iseceni lesonit treba da trpi klizanje/abraziju po svojoj debljini, dakle ne po svojoj povrsini. Bojim se da to ovaj nece dugo da izdrzi, suvise se lako sece, pa bih pitao ima li kakav nacin da se ta debljina od 3 mm nekako ojaca, slicno kaljenju povrsina kod celika? Ako bi izlakirao nekim lakom te povrsine, pretpostavljam da bih imao lepljenje za njega, a treba mi glatko klizanje. Pada mi na pamet da svaku tu povrsinu premazem tankim slojem lepka za drvo koji bi siguno pojacao i malo produzio vek izrezanog oblika izlozenog klizanju, abraziju (od drvenog tipla koji je sigurno tvrdji).
tesko da ces tim nesto dobiti moj ti je savet da uzmes sper jeste malo skuplji ali mnogo tvrdji i da ce da ti uradi posao
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Kod zupčanika ako su zupci pravilno oblikovani nema trenja klizanja već samo kotrljanja mada se slažem sa je lesonit kilav materijal za datu namjenu. Možda je parče laminata bolji izbor. Naj bolje šper ploča
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis, mene su ucili da to jeste idealna varijanta, al da dotle nismo uspeli da dobacimo (ili da je barem strasno neisplativo)
I to pravljeno sa mnogo ozbiljnijom masinerijom nego sto je testerica za drvo.

Pocevsi od ravnih zupcanika, preko kosih, do helikoidnih, uvek postoji zona klizanja. Negde je to pravougaonik negde elipsa, al uvek je tu.

Ne znam sta ce ti zupcanici da rade (koliki moment treba da prenesu, kojom brzinom treba da se vrte, i koliki zazor smeju da imaju), al lesonit siguno nije materijal za to.
Ako ne mora da bude drvo, a lesonit samo jako uslovno moze da ima i d od drveta, moj predlog bi ti bio tekstolit, pertinaks, pa cak i pleksiglas.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

Sasvim se slazem sa svima da lesonit/HDF nije materijal koji mnogo obecava za mehanicku ulogu, on je za 'ledja' raznih ormara i ormarcica i to mu je maksimum.

Ali...

Prvo - jeftin je, a drugo nece da trpi velika opterecenja po pitanju uzubljanja. Ima i trece - nije namenjen za digovecan rad, vise je izabran da dokaze projektovano, makar radio i samo sat vremena.

Sve su to razlozi koji su ga favorizovali. Zupcanike sam vec izrezao, nisu nimalo klasicni vec su ideja i oblik prilagodjeni maloj preciznosti izrade, tek da se vrte. Ostaje sada da ih formiram jer su svi dvoslojni, iz dve povrsine lesonita. Ipak cu malo da im "pomognem" sa premazom od lepka za drvo... :)
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Ako nisu mnogo veliki mogu malo da se ojacaju i premazom CA ljepila ( super lepak). Premaze se povrsina, obrusi i to je to.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

Drvorad wrote:Ako nisu mnogo veliki mogu malo da se ojacaju i premazom CA ljepila ( super lepak). Premaze se povrsina, obrusi i to je to.
To je i meni padalo na pamet - umesto lepka za drvo taj "super-lepak", samo mi nije jasno zasto da se brusi...?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bude dosta "cupav" kad otvrdne. Inace moze da se ispolira i jako je tvrd.
Post Reply