Izrada sobnih uzidnih kliznih vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
NemanjaK
Brzi dodavač alata

Izrada sobnih uzidnih kliznih vrata

Post by NemanjaK »

Ljudi pomagajte :)

Ovih dana renoviram kupatilo i mislio sam da umesto klasicnih vrata koje ga dele se predsobljem uradim klizna. Planiram da šinu nakačim na postojeci zid, a "kasetu" napravim koristeci CW i UW profile i na kraju prekrijem gips plocama. Elem, problem koji imam je sledeci: Ne znam koji je materijal najpogodniji da sam napravim krila vrata i koje debljine bi trebao da bude. Isao sam u par firmi koje prodaju plocaste materijale i ljudi me gledaju kao da sam pao sa marsa kad ih pitam to pitanje. Neki su mi preporucili da uzmem univer od 25mm sto mislim da je previse tanko. Takodje posto mi treba i bravica za zakljucavanje ona bi trebala da ide na vrata debljine 38-40mm, bar ona koju sam ja nasao. Takodje niko ne želi da ugradi tu bravu kako ne bi ostetio materijal ili šta ja znam pa ću i to verovatno morati sam. Ne znam da li je možda furnirani medijapan od 40mm moguće rešenje i koja mu je težina zbog nosivosti mehanizma ili ima neka bolja opcija. Vrata bi bila dimenzije 70x210.

Ako neko ima neki savet koji materijal da tražim bio bih mu veoma zahvalan.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za pocetak upisi u profiu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).
Da te ne posaljemo po materijal u drugu drzavu.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Univer sa Al profilima kao kod kliznih ormara.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Moze ovo sto je napisao Bg Aca,samo da ne ukopavas za bravicu,nego da stavis bravicu na vrata,potrazi po gvozdjarama,ima raznih....
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Mislim da pored nekoliko vrsta gotovih plotova za vrata -šperovanih, master-kraft ravnih ili profilisanih, sa najobičnijim lesonitom i sl. obzirom na njihovu cenu (od 3500 do 4500 din.) nije potrebno praviti od MDF-a, univera i slično,sve je to skuplje a ništa nije bolje, sem naravno ako se pravi drveno krilo!
Last edited by komazo on 08 Mar 2015 13:29, edited 1 time in total.
ништа није дугачко што може да се скрати!
NemanjaK
Brzi dodavač alata

Post by NemanjaK »

Cilj mi je da vrata izgledaju slicno kao na slikama:

Image
Image

i da imaju ovakvu bravicu da mogu iz kupatila da se zakljucaju
Image

Tako da ne bih isao sa tom opcijom da se radi aluminijumski profil. Poenta je takodje da budu sto laksa zbog klizaca. Pretpostavljam da je gotov plot dosta laksi nego da se cela rade u MDF. Ne znam ako bi se nabavio gotov plot da li bi na njega mogla da se ugradi bravica. Nije mi uopste palo na pamet da bi mogao gotov plot da se uzme, mada i ne znam gde bih to u BG-u mogao da nadjem. Furnirani MDF mi je palo na pamet posto sam video na jednom sajtu da je on debljine 40mm (koja bi treba zbog bravice). Tu kvadrat izadje 3-4,500 din u zavisnosti od dezena. Stvarno se slabo razumem u ovakve stvari pa je svaka pomoc dobrodosla.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Furnirani MFD ili sper postoje u takvim debljinama, ali ce biti teski ko djavo, i zanemario si da to jos treba i ofarbati ili lakirati. a 3 kvadrata lepog farbanja kvalitetnim lakom ili bojom ce te izaci jos jedno 10000.

Ubedljivo je najisplativije i najjednostavnije ovo sto ti je predlozio komazio, to jest da kupis celo novo krilo, samo se dogovoris sa onima sto isporucuju da ti izbuse rupe za tvoju bravu, ili da je oni ugrade u krilo.
Toga ima gde god se okrenes, odguglaj "sperovana vrata", ili "master-kraft vrata" i dobices gomilu firmi koje to nude.

PS
Malo sam sredio slike.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Siguran sam da i u BG ima gotovih krila za klizna vrata. Ako je dovoljno da se zaključavaju sam s jedne strane, možeš staviti običan zasun. Najvažnije je da prilikom izrade zida koristiš širi CW profil, 75 ili 100 mm.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mislim da su ti najbolje one ploce sa sacem, mislim da ih pravi Eger i zovu se valjda Eusolight, a nek me ispravi neko od kolega ako grijesim oko imena.
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Jeste,Sasa,Eurolight...mada mi mozda najbolje bilo da se uzme gotov plot...?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Kod Eurolighta: obavezna ugradnja letvica na rubove pa kantiranje, dodaš li tome ostatak koji će ti uvaliti, ispasti će skuplje.
NemanjaK
Brzi dodavač alata

Post by NemanjaK »

E da, gledao sam za taj Eurolight pošto je lagan materijal, al mislim da u njega ni bravica ne bi mogla da se ugradi. Mislim da je onda ipak najbolja opcija da nabavim negde gotov plot. Samo jos da vidim gde :)
Guglao sam nesto i naleteo na dva mesta gde bi mozda mogli to da rade. Ako neko zna za neko mesto u BG gde to rade i želi da podeli informaciju bio bih mu veoma zahvalan.
Å to se tiče UW profila svakako sam mislio taj širi od 75 da ne bi slucajno negde kacilo. Naravno biće postavljena i vođica.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Firma ENOM moze da ti izradi plot po meri, Vinogradska ulica neznam napamet koji broj.
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Verujem da mnogo članova zna za firmu, pa neće delovati kao reklama:

http://www.drvoprometkula.rs/vratna-krila.html
ништа није дугачко што може да се скрати!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze da se ugradi bravica u Eurolight, ali ne "direkt".
Ko sto biljeznik napisa, eurolight u svakom slucaju mora da prvo dobije letvice na ivicama. Na mestu gde je brava, ta "letvica" treba da bude dovoljno duboka da u nju moze da se ugradi brava.
U sustini isto ko kod klasicnih sperovanih vrata. I tamo imas ram od letvi, dodatnu dasku na mestu gde dodje brava...
Post Reply