poliranje nameštaja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stopanjac23
Zarezivač olovaka

poliranje nameštaja

Post by stopanjac23 »

Izvršio sam restauriranje francuskog ležaja i velikog ormara od orahovine (orahovina i orahov furnir), pod restauriranjem podrazumevam da sam sitnom šmirglom (granulacija 150 i 220, mašinski i ručno) skinuo stari lak, sanirao oštećenja i dvokomponentnim lakom za drvo, tj. pločasti nameštaj (komponenta A i komponenta B) izlakirao nameštaj, kompresorom.
Pošto nisam najzadovoljniji postignutim sjajem i glatkoćom sad hoću da isti ispoliram, ali nisam baš upoznat sa tim procesom. Po prodavnicama u gradu upućuju me na polir paste koje su predviđene za automobile, a po internetu nisam uspeo da nađem neke savete po pitanju materijala i samog poliranja. Ima li neko od vas nekih iskustava sa poliranjem i sa tim koju polir pastu da uzmem, čime da je nanosim (čojom, sunđerom ili čime već)?
Da li postoji polir pasta za drvene površine ili se polira polir pastom za automobile?
Dvokomponentni lak koji sam koristio proizvodi Nevena kolor Leskovac, ukoliko je to važan faktor.
Bilo kakav savet bio bi od velike koristi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ti ne poliras drvo, poliras lak.
Sta se nalazi ispod laka, drvo, metal, plastika... potpuno je nebitno sve dok ne probijes boju (a to ne bi smelo da se desi).

Daklem trazis polir pastu koja odgovara laku koji si koristio.
"Dvokomponentni lak za drvo" ne znaci puno. Koja je vrsta laka u pitanju? Poliuretan najverovatnije, ali pise na kantici.
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Poliuretanski je
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Dakle bilo koja polir pasta koja odgovara laku
Kako ja da znam koja odgovara, je l' to dato u specifikacijama polir paste ili kako?
I čime da je nanosim, šta je najbolje?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

vidi u tehnickom upustvu od tog laka dali moze da se polira nemogu svi lakovi da se poliraju?
smirglaj nikad dosta
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

hvala, pogledaću
Last edited by stopanjac23 on 05 Mar 2015 21:00, edited 1 time in total.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

bolje stavi neku sliku da vidimo kako je ispalo sumnjam da ces taj problem uspetida resis jer poliranje nije ni malo jednostavan proces mnogo zavisi i kako si pripremio materijala stavi neku slicicu pa da vidimo
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Image

Ne znam koliko ćete išta moći da vidite sa ove slike, ali to je jedina koju trenutno imam
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

pa vidi se, mrsava podloga i slabo ismirglana.
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Na slici je uznožje ležaja
Drvo je pripremljeno dobro, moj otac je stolar, time se bavi celog života, imamo svoju radionicu, pa je to odrađeno maksimalno, kako treba. Za lakiranje smo platili majstora koji se time bavi, jer se ni otac ni ja ne razumemo previše u taj segment. Ali smo se obojica složili oko toga da nije baš ponajbolje ispalo. Pa bismo zato hteli da ispoliramo elemente da bi elementi dobili još malo veći sjaj, a i da bi bilo još više ravnije, ovako je malkice hrapavo.
Inače su krevet i ormar naši i radimo ih za nas, u radionici zasad ne proizvodimo ni krevete ni ormare, tako da nije za prodaju.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

nije to za poliranje, mora se dobro osmirglati papirom 400 na tamponu i ponoviti zavrsni lak. Vrati to lakireru jer ti nije dobro uradio.
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Lakireru smo dali lak na nitro bazi i lak na poliuretanskoj bazi, ali mislim da je lakirer koristio samo dvokomponentni lak na poliuretanskoj bazi i sad je ispalo tako kako je ispalo
Da li će poliranje popraviti malo stanje stvari? Sjaj i nije toliko loš, ali je površina malo neravna, meni to i ponajviše smeta. Može li poliranje malo poravnati površinu?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

tesko. Reko sam ti sta treba.
stopanjac23
Zarezivač olovaka

Post by stopanjac23 »

Hvala Pezzo na pomoći i na savetu
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo je jednostavno pretanko da bi ga polirao.
Moras da imas deblji sloj laka, koji je manje nalik na pomorandzu,
Stvar je u tome da nakon sto je lak nanet, i dobro osusen tj. da potpuno otvrdne, ti ga smirglas kako bi izravnao sva udubljenja. kad prvo prodjes finom smirglom,dobices mat povrsinu i gomilu sitnih udubljenja koja ce i dalje biti sjajna (tamo gde je udubljeno i smirgla nije dohvatila).
Cilj ti je da dobijes kompletno mat povrsinu, to jest da je potpuno poravnas.
Tek nakon toga ide poliranje.

Ko sto pezzo napisa, podloga je naneta pretanko, i nije dobro ismirglana nakon nanosenja. Jedna od stvari kuju podloga radi je upravo da popuni sitne neravnine koje na drvetu prirodno postoje.
Nakon sto se ona poravna, lak mnogo ravnije "legne", i tada cesto nije ni potrebno polirati (naravno zavisi kako hoces na kraju da izgleda).
Ovo je u sustini jako lose izlakirano. Menjaj lakirera.
Post Reply