goga
E dok sam ja crtao, nagomilali se odgovori od predloga sa sekirom.Bojan wrote:Pajjo, ne daješ nikaki kontruktivan odgovor.
Možda bi mogao na cirkularu sa vođicom, što da ne. Jedino što mi u ovako "sitne" sate pada na pamet jeste neka kombinacija sa nekom četvrtkom u koju je urezan V profil, koji bi držao oblicu u mestu prilikom sečenja.
Svojevremeno sam i ja imao taj problem pa sam ga rešio uz pomoć ovog alata dužne 80 cm.
Nisam imao problema ali sam bio u svakom trenutku spreman da odskočim od cirkulara.
Prilažem na brzinu napravljenu skicu sa meni potrebnim merama:

Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
kalup brate
ako je spretan uz firung
pokusacu da skicnem (skiciram)

i jos samo da testera izlazi iznad materijala (sto je malo verovatno) sve bi bilo O.K.
ako je spretan uz firung
pokusacu da skicnem (skiciram)

i jos samo da testera izlazi iznad materijala (sto je malo verovatno) sve bi bilo O.K.
Last edited by pajja on 15 Jul 2008 23:41, edited 1 time in total.
Velja je ovde apsolutno u pravu i to treba poštovati.velja wrote:Svako provlacenje preko cirmulara gde je obradak pritisnut sa obe strane je vrrrrllloooo opasno. Zacas se komad zakrerne i krene prema vama.
Obzirom da su sinoć bili kasni sati ja možda nisam bio dovoljno jasan u opisu metode.
U sopstvenoj režiji sam sebi svojevremeno napravio cirkular. List testere je dimenzije HM 250x2,8/2 (METABO). Gornji obod testere je kod maksimalno spuštene radne površine na visini od 95 mm. Bočni firung sam izradio od L profila 60x60x6 mm. Iza lista testere na udaljenosti od 150 mm urađen je prorez paralelan sa površinom lista testere. Iz proreza mogu po visini podešavati (polumesečastog oblika) lim izrađen od opružnog čelika koji je po pravcu apsolutno paralelan sa ravni lista testere.
Prilikom sečenja oblica taj lim (iza testere ponavljam) je bio izvučen cca. 30 mm. Bočni firung je u odnosu na ravan "V" alata bio udaljen na nekih 5 mm. i praktično je bio podešen u položaju "za nedaj bože".
Ocrtao sam na oblici mesto rezanja i lagano uvlačio oblicu uz pridržavanje iste sa oba identična bočna "V" alata. Nadalje su mi list testere a potom i lim iza iste bili "firunzi" po pravcu do konačnog prosecanja.
Kod prve sam se ježio od straha (da se nešto neplanirano ne desi), kod druge već nisam, a kod treće sam se opet ježio za svaki slučaj.
I posle svega napred opisanog mislim da je pajja dao bolje rešenje uz malo pitanja (jer iz skice mi je nešto nejasno):
- Dali je firung, firung od cirkulara ili je deo kalupa ?
- Čeona pločica za vijke, da li je deo kalupa ?
- Da li je kalup sa "V" izrezom sa prišravljenom čeonom pločicom pa onda sve skupa prišravljeno
za čelo oblice ?
Ili ja nisam ništa shvatio, mada je ovo ipak sigurniji predlog pod uslovom, da list testere izlazi iznad materijala !?
Last edited by yetta on 16 Jul 2008 11:48, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje