Sarke za vrata debljine 38 mm koja idu na korpus od 18mm

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Sarke za vrata debljine 38 mm koja idu na korpus od 18mm

Post by Fagus Silvatica »

Kao što piše u naslovu treba mi rešenje za vrata koja su debljine 38 mm a idu na korpus od iverice od 18,ne mogu klasične klap jer će smetati susedna vrata :/
Ako neko ima neku ideju i predlog sve je dobrodošlo.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Au, pa zar je moralo tako?
Nešto razmišljam,... Kada bi stavio jednu lajsnu od 18 mm iverice na korpus (širina lajsne jedno 7 do 8 cm, da imaš za šta da učvrstiš šarku), tako da dobiješ duplu debljinu, verovatno bi moglo sa kolenastim šarkama, s tim da montiraš vrata na preklop sa korpusom nekoliko mm kao sa ravnom šarkom, ne "utapaš" vrata kao što se inače radi sa kolenastim. A možeš i da "utopiš" vrata, ako ti tako odgovara.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Sad sam odradio neka merenja i mislim da bi preklop mogao da ide do 4 mm i tada bi ti vrata u otvorenom stanju došla do spoja te 2 iverice, tj. mogao bi čak da otvoriš oboja susedna vrata istovremeno. Ako ti nije potrebno da ti susedna vrata budu istovremeno otvorena, mogao bi bez lajsne verovatno da napraviš preklop vrata preko korpusa od 1 mm (kada su vrata zatvorena).
A ako staviš lajsnu, a nije bitno da susedna vrata budu istovermeno otvorena, preklop bi mogao da ide do 18 mm.
Možda sam gdegod pogrešio za 1 mm, ali mislim da bi tako moglo gledajući i mereći neke kolenaste šarke koje imam kod sebe.

U stvari, ovo sa preklopom od 18 mm ne ide, moja greška, ali bi par mm bilo realno izvodljivo, više ne bi moglo zbog samog kolena na šarki.
Last edited by rsinisa on 31 May 2014 19:09, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Fagus Silvatica wrote:Kao što piše u naslovu treba mi rešenje za vrata koja su debljine 38 mm a idu na korpus od iverice od 18,ne mogu klasične klap jer će smetati susedna vrata :/
Ako neko ima neku ideju i predlog sve je dobrodošlo.
Kakva je situacija sa BLUM spojnicama koje imaju kot otvaranja 170 stupnjeva? Bi li one zadovoljile?
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Hvala rsinisa na iscrpnom odgovoru :)
Hvala i djuro2 na odgovoru i ispada da ću upotrebiti sarke sa uglom 170 stepeni uz male distancere između 2 korpusa :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ima blum spojnicu za profilna vrata do 32 mm debljine, možda se može nategnuti i na 38?
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Fagus Silvatica wrote:ispada da ću upotrebiti sarke sa uglom 170 stepeni uz male distancere između 2 korpusa :)
Mislio sam da pričaš o jednom korpusu i situaciji gde bi normalno išle polukolenaste. Ako imaš 2 korpusa, onda ne treba da dodaješ šlajfnu pošto imaš debljinu od 36 mm (ne trebaju ti ni distanceri), ali ako si već našao rešenje, onda dobro :).

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 02 Jun 2014 21:57, edited 1 time in total.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Biljeznik može neki link za tu šarku?
Rsinisa trebaju mi distanceri jer ide korpus do korpusa :)
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Imam jednu kolenastu šarku montiranu radi probe na dva mala komada iverice jer sam nedavno po prvi puta radio sa njima pa sam morao da vidim kako se konkretno montira. Ova kod mene ima pomeraj od nekih 5 do 6 mm ka unutra (u odnosu na korpus) kada se vrata otvore, a sama šarka (tj. rupa fi 35 mm) može da ide nekih 5 ili 6 mm dalje od ivice vrata koliko dozvoljava koleno, pa sam na osnovu tih merenja došao do zaključka da bi evenutalno mogla da ti bude od koristi. No, moguće da sam negde i pogrešio u merenjima.

Pozdrav.
Sinisha
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Last edited by BILJEŽNIK on 05 Jun 2014 14:52, edited 1 time in total.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Rsinisa vrata nalezu na korpus zato ne mogu da koristim kolenaste :)
Biljeznik hvala puno na ovoj informaciji :)
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Fagus Silvatica wrote:Rsinisa vrata nalezu na korpus zato ne mogu da koristim kolenaste :)
He, sad ispada kao da se ja tu nešto "vadim", ali ko kaže da kolenaste ne mogu da nalegnu na korpus? Pre nego što sam napisao prvu poruku odradio sam neka merenja i na osnovu toga napisao sve ove poruke. No, da ne ispadne da se nešto raspravljamo, ja ću ovih dana isključivo radi sebe da odradim to što mi se učinilo da može, moram ja da budem siguran u sebe, nema nikakve veze sa tobom; jednostavno moram da vidim da li još uvek mogu da verujem sebi :D

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Upravo sam napravio test i sve je onako kako sam i izmerio. Sa preklopom vrata od 3 mm preko korpusa, vrata debljine 38 mm taman dolaze do spoljne ivice jednog korpusa, što znači da uz dva korpusa od 18 mm, jedan uz drugi bez razmaka, mogu da se otvore oboja vrata istovremeno. I to sve sa rupom od 35 mm izbušenom sa centrom na standradnih 21,5 mm od ivice. Ako nije neophodno da oboja vrata budu istovremeno otvorena, preklop može da se poveća za još 5 do 6 mm koliko dozvoljava samo koleno na šarki, tj. onda bi centar rupe išao na oko 27 mm.

Napravio sam i fotografije koje ću da postavim sutra, vreme je da se ide u krevet jer... sutra se radi.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 06 Jun 2014 01:28, edited 1 time in total.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Najbolje je da postavis slike pošto nikako da skontam na koji si nacin odradio :)
Taman posla da se raspravljamo hvala tebi na ideji :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

rsinisa wrote:Upravo sam napravio test i sve je onako kako sam i izmerio. Sa preklopom vrata od 3 mm preko korpusa, vrata debljine 38 mm taman dolaze do spoljne ivice jednog korpusa, što znači da uz dva korpusa od 18 mm, jedan uz drugi bez razmaka, mogu da se otvore oboja vrata istovremeno. I to sve sa rupom od 35 mm izbušenom sa centrom na standradnih 21,5 mm od ivice. Ako nije neophodno da oboja vrata budu istovremeno otvorena, preklop može da se poveća za još 5 do 6 mm koliko dozvoljava samo koleno na šarki, tj. onda bi centar rupe išao na oko 27 mm.

Napravio sam i fotografije koje ću da postavim sutra, vreme je da se ide u krevet jer... sutra se radi.

Pozdrav.
Sinisha
Koju šarku si koristio prilikom testiranja, krivu, polu krivu?

Jedino u šta sumnjam je da se rupa za šarku može bušiti na 27mm a da se to ne odrazi na preveliku udaljenosti krila od korpusa u zatvorenom polozaju. Da je to tako kao što kažeš ne bi postojala 3 tipa šarki već bi se sve rešavalo sa različitim bušenjem.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Fagus Silvatica wrote:Najbolje je da postavis slike pošto nikako da skontam na koji si nacin odradio :)
Evo idu slike, malo kasnim zbog raznih obaveza.
Fagus Silvatica wrote:Taman posla da se raspravljamo hvala tebi na ideji :)
Malo se šalim, meni svejedno :), ja sam odradio merenja jer je i mene zaintrigirao slučaj (da ne kažem problem).
Sasa wrote:Koju šarku si koristio prilikom testiranja, krivu, polu krivu?
Krivu.
Sasa wrote:Jedino u šta sumnjam je da se rupa za šarku može bušiti na 27mm a da se to ne odrazi na preveliku udaljenosti krila od korpusa u zatvorenom polozaju.
Svaka šarka ima neke tolerancije u okvirima kojih može da se dobije neko malo drugačije rešenje, ako je baš potrebno da se šarka upotrebi na nestadardan način.
Sasa wrote:Da je to tako kao što kažeš ne bi postojala 3 tipa šarki već bi se sve rešavalo sa različitim bušenjem.
Možda je upravo to bilo bitno da se izbegne - bušenje na različitim pozicijama, pa zato postoje 3 tipa šarki. A i tolerancije jednog tipa šarki su premale da bi obuhvatile sve slučajeve.
Ovako se, sa posebnim šarkama, na vratima uvek buši rupa na istom odstojanju što je lakše za industrijsku proizvodnju. A i mnogim majstorima koji rade ručno lakše je da imaju 1 šablon.

Idu slike u sledećoj poruci.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 09 Jun 2014 21:30, edited 1 time in total.
Post Reply