pu lepila
pu lepila
trazio sam po forumu i ne nalazim nigde da je neko spominjao da koristi pu lepilo.interesujeme da li neko koristi i kakva su mu iskustva.ja sam poceo da koristim kleiberitova lapila i za sada se dobro ponasa ,samo neznam na duze staze
- maricaiivica
- Moderator
Ja sam se poigrao sa nekoliko razlicitih proizvoda 
PU lepkovi vezuju uz pomoc vlage, kada nema vlage on ostaje tecan. Vlagu uzima iz drveta, vazduha,...
Kada dodje u dodir sa vlagom, oslobadja CO2 i tako ekspandira ali i otvrdnjava. Kada pogledas strukturu tog bujanja, vidis gomilu mehurica.
Mehurici u lepku ga cine slabijim. Postoje PU lepkovi koji mnogo bujaju ali postoje i oni koji bujaju jako malo. Oni koji bujaju malo daju daleko kvalitetnije spojeve, daleko su sporiji pa im je minimalno vreme presovanja i po 2-3 sata, za razliku od onih 30ak minuta kod brzih.
Dodatnim vlazenjem povrsine koja se lepi se ubrzava proces i pojacava ekspandiranje. Nekada je cak i obavezno vlazenje povrsine ako ce se lepiti povrsina koja nema ili ne propusta vlagu.
Postoje i PU lepkovi koji sluze za montaze, gusti su i nece da se slivaju, teku. Obicno su pakovani u kartusu, poput pakovanja za silikon.
mbole rece da hoce da stvrdne ako ga ne koristis cesto i to se desi zato sto si istisnuo deo lepka iz boce i u nju je usao vazduh (vlaga). Kada to uradis par puta, na povrsini ce se stvoriti kora sa stvrdnutim lepkom. Cesto ce ispod njega ostati lepak koji mozes koristiti
Zatvarati stisnutu bocu!
Obavezno koristiti rukavice, skidanje sa koze nije moguce.

PU lepkovi vezuju uz pomoc vlage, kada nema vlage on ostaje tecan. Vlagu uzima iz drveta, vazduha,...
Kada dodje u dodir sa vlagom, oslobadja CO2 i tako ekspandira ali i otvrdnjava. Kada pogledas strukturu tog bujanja, vidis gomilu mehurica.
Mehurici u lepku ga cine slabijim. Postoje PU lepkovi koji mnogo bujaju ali postoje i oni koji bujaju jako malo. Oni koji bujaju malo daju daleko kvalitetnije spojeve, daleko su sporiji pa im je minimalno vreme presovanja i po 2-3 sata, za razliku od onih 30ak minuta kod brzih.
Dodatnim vlazenjem povrsine koja se lepi se ubrzava proces i pojacava ekspandiranje. Nekada je cak i obavezno vlazenje povrsine ako ce se lepiti povrsina koja nema ili ne propusta vlagu.
Postoje i PU lepkovi koji sluze za montaze, gusti su i nece da se slivaju, teku. Obicno su pakovani u kartusu, poput pakovanja za silikon.
mbole rece da hoce da stvrdne ako ga ne koristis cesto i to se desi zato sto si istisnuo deo lepka iz boce i u nju je usao vazduh (vlaga). Kada to uradis par puta, na povrsini ce se stvoriti kora sa stvrdnutim lepkom. Cesto ce ispod njega ostati lepak koji mozes koristiti

Obavezno koristiti rukavice, skidanje sa koze nije moguce.
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
za namestaj i gradjevinsku stolariju.za sada mi se cini mnogo boljim od klasicnog lepila za drvo a i relativno brzo mozes nastaviti obradu.nekada u subotici bio je izbor lepila neverovatan i sve do pre dve godine je bilo dobrog grckog lepila e to je nestalo sa njihovom krizom.i od onda imas samo henkelova lepila sto ja bas nisam pristalica i nesto mi se nesvidjaju,mozda ja gresim ali ja sa njima nisam bio zadovoljan
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
- maricaiivica
- Moderator
Idu pva na 60% a nisu cak ni tako kada postavis stvari ali... PVA lepak funkcionise uz pomoc te vode koja cini drugih 40-50%. Bez te viode nema prodiranja u pore drveta pa ni slepljivanja. Pravilna matematika bi bila cena po m2 zalepljene povrsine. Potrosnja po m2 jeste na strani PU lepka ali je i dalje povoljniji PVA.
U koliko zelis da napravis nesto kvalitetno, sto ce dugo stajati napolju ili nositi velike tezine, cemu poredjenje cene?
U koliko zelis da napravis nesto kvalitetno, sto ce dugo stajati napolju ili nositi velike tezine, cemu poredjenje cene?

- maricaiivica
- Moderator