Sobna vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
MR47
Precizni šegrt

Sobna vrata

Post by MR47 »

Posto nisam pristaša papirnatog saća i ostalih ispuna odlučio sam se za izradu punih sobnih vrata.Sredinu bih napravio od jelovine debljine 30 mm a potom bih ljepio orahov furnir ili daščice debljine 12 mm,i to horizontalno.Stavio bih još inox lajsne,nekih 4 komada.Najviše me zanima da li bi te orahove daščice radile previše,znači da nebi došlo do deformacija i kako bi se orah slagao s jelovinom.Koristio bih skrivene šarke,a štok bi bio od oraha?Zanima me vaše mišljenje i koja ljepila da koristim.Za sad imam Den Bravenovo d3 ljepilo i zadovoljan sam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Upisi odakle si, to jest lokaciju u profilu (pravila foruma).

Sto se tice oblaganja orahovim furnirom, to se radi vekovima, i nema problema. Naravno pod uslovom da je drvo suvo kako treba.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Jasno mi je za furnir,ali ovo bi bio furnir debljine 8 mm,pa se bojim da da nebi radio po širini previše pošto bi ga slagao horizontalno,znači najdulja ploha bi bila po širini ljepljena.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Povrsina kojom se to lepi je ogromna, tako da ne bi smelo da bude problema. Sper je upravo tako napravljen, pa mu se slojevi ne raspadaju sami od sebe.
Pored toga, pre 200 ili 300 godina nisu pravili furnir koji je 0.8mm debeo, vec upravo nesto tipa 5-6 ili vise mm.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Puno ti hvala na odgovoru.Odlučio sam se za jelovinu pošto najmanje radi,a orah ću prorezivati na cirkular.Samo mi reci kak je to najbolje zalijepiti u kućnoj radinosti?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh, to bas nije jednostavno.
Jedna od varijanti je da napravis caul, odnosno bowclamps (pisali smo skoro o njima), neke ploce od iverice, medijapana ili sta vec imas, i gomila stega.
Druga je ploce i brdo cigli, knjiga, dzakova cementa... mada to nije bas najsrecnije resenje.
I najzad, ostaje ti varijanta da ti neko to usluzno zalepi na vakum presi.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

E sad mene zanima da li vrata od punog drveta imaju prednosti u odnosu na vrata od sacastog materijala uradjena po propisu. Recimo konstrukcija od laminiranog drveta, obloga od spera ili medijapana 8mm i u sredini sace. Naravno zavrsnica od furnira. Mozda gresim ali mislim da vrata od punog drveta imaju vecu tendenciju krivljenja. Takodje su i teza sto je dodatno opterecenje za stok.
Last edited by ivanob1 on 31 Dec 2013 15:54, edited 1 time in total.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Mislim da nebi smjelo dolaziti do krivljenja ako je drvo suho i bez deformacija.Ulazna vrata su mahom od punog drveta i ako je sve ok ona su na mjestu.Pobornik sam masivnih stvari,jer ne volim onaj šupalj zvuk zatvaranja vrata.Jedino bi bila alternativa ubaciti par traka kamene vune između jelovih dasaka i na to okomito polijepiti furnir.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Najverovatnije nce da se krivi, ali drvo, ma koliko da je dobro osuseno ce uvek raditi u sve tri dimenzije, sa promenom vlage u prostoriji. Ako vrata pravis od dasaka lepljenih jedne uz drugu, one mogu da rade i do santimetar dva u siinu, sprecavajuci vrata da se lepo zatvore, ili da uopste brava dodje do ragastola.

Vrata moraju da budu konstruisana tako, da onoguce drvetu da slobodno radi, a da pri tome ne menjaju spoljne dimenzije. Zato vrata ako su od punog drveta moraju da imaju ram i panele koji slobodno stoje u tom ramu.

Ideja da zalepis punu drvenu plocu, pa onda preko nje stavis furnire nikada nece raditi kako treba. Jos ako jezgro nije rezano tangencijalno, ode mast u propast kad tad.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Moze li mi neko dati ideju kako bi najbolje bilo napraviti vrata.Nakon svega ja sam došao do ideje da napravim ram i onda paralelno s frizom stavim par letvi,između kamenu vunu i preko toga furnir.Daske bi imale slobodan prostor,izolacija bi bila ok.Da li bi mogao onda debljinu furnira povećati na 10 mm ili bi bolje bilo zadržati se na 7?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja licno to ne bih uradio tako. Misljenje je jedno, a krajnji rezultat moze biti brljotina. Ne valja tako kako si zamislio. Na kraju kad to izlakiras, dobices defektna vrata jer će lak uvući/poviti povrsine gde nemaju oslonca ispod i dobices ulegnuća koja ti se neće svideti. Kad se nesto lakira, zato se i lakira sa obe strane. Panel vrata bi unutra morala imati saće. I najjednostavnije i najjeftinije ti je da kupis to gotovo i odneses nekom ko ima presu, da ti isfurnira kako treba, a ti mozes sve ostalo. Sam ga tako nikada neces lepo isfurnirati bez odgovarajuce opreme, to nisu poslovi za uradi sam bez alata, znanja i zanata.
To je moje iskreno misljenje.
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Cijenim tvoje mišljenje,ali ne sviđa mi se odgovor da nosim drugom ili da kupujem gotovo.Ja stvarno neznam zar ne postoji nikakva mogućnost izrade punih sobnih vrata,jer znam da postoje radionice koje to rade pa onda i oni to nekak moraju napraviti'Nije li tako?Zašto bi se furnir uvijao ako bi razmak između letvi na kojem on leži,tj.na kojem je zalijepljen bio nekih 3-5 cm.Ni kod saća nisu manje rupe.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma cenim i ja tvoj entuzijazam, ali ako stavljas letve sa tim malim razmakom, gde ces staviti kamenu vunu i sta ce ti ona ? Ako pak pravis puna vrata, to mozes nekako i napraviti, ali ako se radi furniranje cele povrsine, imaces opet dugih problema. Ne kupuju ljudi prese zato sto nisu potrebne. Nisam ti ja rekao nista sto moras da me poslusas, tvoja stvar ako ne verujes. Ja sam mnogo km furnira zalepio i mnogo namestaja izlakirao i sa sacem i bez, pa su mi ti problemi poznati i zato sam ti to i napisao, a ti radi sta se tebi svidja.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ovo moze da bude varijanta za lepljenje http://www.youtube.com/watch?v=Ibjna46w6pk
MR47
Precizni šegrt

Post by MR47 »

Kamena vuna i mora i nemora.Može i pur pjena da popuni te praznine.Znači,ja bi napravio ram od jelovine,pa ubacivao jelove letvice i na to ljepio poprečno daščice 7 do 8 mm debljine i 20 cm širine te bih svakih 20cm odvajao inox lajsnama.Zato sam nekako mišljenja da nebih trebao vakuum prešu pošto imam vremena svaku daščicu posebno lijepiti.
Post Reply