Nastavljanje daske za plocu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
cvrle
Samostalni majstor

Nastavljanje daske za plocu

Post by cvrle »

Dobio sam grabove daske iz susare trebao bih napraviti sto za slavu od 200cm,daske su 210cm, e sada ide problem,daske su se toliko izvitoperile da je nesto nevidjeno morao bi ih kratiti bukvalno na pola znaci 100-115cm da bi uopste mogle prici abrihteru.
Kako da ih nastavim u duzinu ploca treba da bude slobodna jer sto ce biti montazno demontazni,mislio sam da pravim falc a ispod da postavim precku pa da pojacam virmanima ili sta vec.
Molio bih iskusnije ako imaju neku ideju rado je prihvatam.
Hvala unapred.
:/
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za to se koristi spoj na "cesalj", ali za to ti treba (velika) glodalica i odgovarajuce glodalo, koje pretprostavljam da nemas (jer da imas ne bi ni pitao :))

Ako daske pri lepljenju slozis ko cigle u zidu (pola na pola), a u cela koja se sastaju ubacis tiplove ili keksice ili napravis falc, samo koliko da pri lepljenju ne pobegnu gore dole, trebalo bi da dobijes sasvim OK plocu. Naravno cela moraju da budu obradjena perfektno pod 90 ili da budu secena "unakrst" kako bi se uglovi uklopili u tacno 180.

Dakle u jedan red slozis dve daske od po 100cm, pa u sledeci tri daske od 50, 100, 50 cm, pa opet 100, 100, pa 50, 100, 50... itd.

Ako lepak izmedju dve daske na celoj duzini ne uspe da ih zadrzi na mestu, nikakva "pojacanja" ti nece pomoci. Grab je prilicno "miran" nakon sto se osusi, tako da ne bi trebalo da imas nekih upredanja i slicno.

PS
Sta ti je virman? Jedino sto znam da se tako zove je nalog za bezgotovinski prenos sa racuna na racun.
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Hvala mbole kao i uvek tu si sa pravim savetom.
Sto se tice vijka trebalo je turban, :D to se desi kada pises virman i kucas poruku,siguran sam da razumes.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lapsus tastaturis :)

Nego... ako ti ostane malo tog graba... treba mi 5-6 dascica. Otrpilike 13mm debele, oko 25 cm dugacke, i reda 14-15cm siroke. Ovo su krajnje mere, tako da bi trebalo da budu malkice vece zbog finalne obrade.
Ako ima, javi se na PP, pa da se dogovorimo oko para i transporta. Ako nema... nikom nista, cekacu da se osuse neki trupcici sto sam ih razrezao proletos.
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Vazi profesore,cujemo se cim zavrsim
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:treba mi 5-6 dascica. Otrpilike 13mm debele, oko 25 cm dugacke, i reda 14-15cm siroke.
To mozes da osusis i u mikrotalasnoj :)
Da ne pravis grabulje ? :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

:smejanje::smejanje::smejanje::smejanje:

pa Bole je i susio u mikrovelle :part::part::part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pravim rucku za testeru.

U principu moze da se osusi u mikrotalasnoj, ali za ovu namenu mi treba da bude bas lepo suva, posto je procep u koji ulazi testera 0.5 ili 0.6mm, mora da bude perfektno tacan, to jest ne moze 0.6 za list od 0.5mm, a svako pa i najmanje krivljenje rucke dovodi do krivljenja lista testere.
Post Reply