Drveni škripac?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
riba
Pred-majstorsko zvanje

Drveni škripac?

Post by riba »

Zadnjih dana sam vec nekoliko puta pogledal ovaj video - https://www.youtube.com/watch?v=IQnGgoO-CvY

Imam solidan škripac, ali kovački, slican ovome

Image[/img]

Dobar je za grube stvari, ali nikako za nesto finije.

Obzirom da imam vijak od skele kojeg u videu autor koristi sam škripac me nebi kostao nista osim vremena, a to nije problem.

Ukoliko sam dobro vidio na videu lik koristi mekano drvo ??
Ima li netko ideju koje ljepilo koristi za spajanje vijka s drvetom?
Mislim da bi dobar bio dvokomponentni akril.
I na kraju razmisljanja kak se to moze ponasati pri koristenju?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepak koji je on koristio je neki gradjevinski. Dobra varijanta je epoksidni kad spajas raznorodne materijale.
Drvo koje je koristio je bor, koji spada u mekane, ali je dosta tvrdji od jele/smreke.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Drvo je mekano , no dobro je napravljeno , iz više komada, lamelirano , odlično , no ne bih baš trošio vrijeme na ovakvo nešto , jednostavnije je kupiti metalni škripac , pa umetnuti dvije daske , možda bi se od ovog navoja mogao iskombinirati škrip u stolarskoj tezgi , ali raditi ovakvu vrstu drvenog škripca po meni ne isplativo , no fora je
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Za stolarski stol sam vec nesto iskombinirao - link #11. Ne izgleda nimalo ugodno za oko, ali odradjuje posao sasvim zadovoljavajuce.
Obzirom da se time bavim iskljucivo kao hobijem i ne bi me kostao nista nije nikakav problem da ga napravim, jedino imam jelu i nisam siguran kako bi se ponasala.
I cesljusti koje je lik napravil bi sigurno napravio drugacije - funkcionalnije.
Ako bi sve radio od jele da li bi moglo doci do nezeljenih posljedica?
Naravno za potrebe jakog stezanja uvijek ostaje kovacki "šrafštuk".
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jela je premekana.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

riba - dobro si to složio , nego reci mi kako si naručio AEG mašinu , preko e-baya? ili preko nekoga ,po nekome :D cijena dobra a strojček još bolji , i ja bi :D

što se tiče samog škripca , i ja mislim da je jela premekana , bor je ipak malo žilaviji , a izrada nije komplicirana , s obzirom da ti je to hobi , zašto ne pokušati :)
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidim da AEG ima distributera u Hr:

Data-Bak (RUCNI ALATI) Alan Vorih
Zagrebacka cesta 5, Laduc
10292 Senkovec
Phone : +38513397298
Fax : +3853397234
Email : data-bak3@zg.t-com.hr
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Eto sto se tice AEG alata, mbole ti je sve rekao sto se tice uvoznika, a ja cu dodati da sam jeftinije do glodalice dosao preko firme Alati Milic.
Ali da ne bi bilo sve tak jednostavno najprihvatljiviju ponudu sam dobil iz njihove poslovnice u Zaboku. Ne znam njihov nacin rada , ali Zabok mi je bio jeftiniji od centrale u Zg.
Da tu ne bi bio kraj, uz glodalicu dolaze cahure u mm (metricke mjere), a meni je trebala 1/2 ".
Naravno kontaktirajuci g Voriha kao glavnog distributera, a i ostale prodavace na malo na podrucju RH nije postojala mogucnost nabaviti cahuru od 1/2 cola.
Nisam bio lijen pa sam poslao upit u AEG UK i nakon veoma kratke prepiske na kucnu adresu je stigla cahura 1/2" s maticom. Naravno 4free.
Takodjer se ovim putem zahvaljujem g. Roger Hallu koji mi je to i omogucio.
Inace u mob. mi je od AEG tools ostal kontakt broj 01/3315070
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

:buga: riba - hvala na odgovoru , mislim da ću i ja tvojim putevima :tummenupp: :smejanje:

Treba mi ozbiljnija glodalica , sad imam za glodala sa prihvatom 6 i 8 mm , a i ja bi 12 i 12,7 mm :pun:

Post Reply