ВЛАГА У РАДИОНИЦИ

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stolart
Majstor majstora

ВЛАГА У РАДИОНИЦИ

Post by stolart »

У последње време све ме више мучи мисао да ми је у радионици присутна влага ! А јуче сам дефинитивно то и закључио !
Добар део намештаја који направим се расуши , искриви или дође до некакве деформације !
Када радим са буквом то је најизраженије , а десило ми се то чак и на медијапану . Да не бих дужио какве се ту ствари дешавају , треба ми помоћ како да је се решим .
:forbannad:
Размишљао сам да је целу обложим у стиропор и под префарбам бојом за подове . јначе део радионице је укопан и тајдео је камен , а остатак је од цигле и бетонског блока . Простор није мој, већ је простор мог доброг друга .
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

...pozdrav
nemam iskustva u praksi ali mozda probati sa jednim malim odvlazivacem vazduha ... ima na net-u nesto malo informacija na nasem jeziku ... vidim da se mogu naci novi za 20.000 tak hiljada ... pa sa njim odrzavati relativnu vlagu vazduha na nekih 50-55-60 odsto sto bi trebalo umnogome da smanji probleme u radu sa drvetom i slicno ... citam da ih na zapadu dosta ubaciju u susare za drvo da izvlace vlagu iz drveta/vazduha tako da moze da se ide sa blazim rezimima zagrevanja gradje ...
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Пусти неки линк или нешто да знам о чему је реч .
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

...evo linka samo da ne bude tretiran kao reklama ... u pitanju su ovakve sprave
http://www.acs-klime.rs/Midea_odvlazivac.php
manje/vise rade automatski, zada se potrebna vlaznost, i jesu i nisu mali potrosaci mada mislim da ima da se nadje i onih od 200 W ...
...citam iz dijagrama iz knjige "hidrotermicka obrada drveta" - Branka Kolina da bi sa regulisanom relativnom vlagom vazduha u radionici 50-60 odsto, na temperaturi radionice 15 C, ravnotezna vlaga u drvetu bila izmedju 9 i 10 odsto ... sto nije rdjavo
neka razmisljanja idu u pravcu da se moze klimatizovati prostor gde se vrsi sama masinska obrada, ili sto je po meni bolje jedna prostorija u kojoj ce se vrsiti sklapanje/lepljenje i odlaganje gotovih proizvoda ... ili idealno imati dve klimatizovane prostorije ...
...napominjem, ovo su samo neka moja razmisljanja, iskustva u praksi nemam, planiram nabavku jedne (mozda polovne) ...
...iz mog iskustva MDF i sirova iverica kada se kupe vec su puni vode/vlage jer se ne skladiste u klimatizovanim prostorima, tako da ih ja uvek 10-tak dana susim kod kuce ...
pozdrav
nenad7
Zarezivač olovaka

Post by nenad7 »

imas i neke jeftinije (verovatno i losije ) varijante tih absorbera,

http://www.roma.rs/Proizvodi/Specijalni ... /7550.aspx

http://www.nonstopshop.rs/i-12070/apsorber-vlage

ima ih vise vrsta/velicina,
ne znam da li su efikasni, nisam ih licno probao, ali par puta sam video da ih investitori drze u zgradama, dok su jos u fazi izgradnje, da izvlace vlagu iz zidova...
kada sam pitao majstora koji radi na jednoj od tih gradjevina rekao mi je da svaki dan moraju da prazne te rezervoare, jer se napune vodom...
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Сад лепо у Београд , узмем кревет , преправим или правим нови , вратим у Београд и је_о ћар вајду .
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

malo je cudno da ti se u vlaznoj prostoriji rasusi drvo???

najjeftinije je kupi dzak soli i drzi u toj prostoriji :D

ili kupi silica gel. kad se nakupi vlage lepo ga osusis pa ponovo :D

http://galenikamagmasil.com/web/index.p ... /silikagel
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

E za ovu informaciju dugujem rucak
:skool:
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Не расуши се ништа у влажној, него када буде неко време код муштерије . Расуши се или се искриви , свашта нешто .
hkruno
Precizni šegrt

Post by hkruno »

to ti nije sigurno zbog vlage u vazduhu,nego zbog materija.Nije ti dobro odradjena fosna daska ili bilo sta drugo.,dali uzimas takozvane (zive ) daske zbog sara ili ti materijal nije dobro osusen ili samo susenje nije odradjeno kako treba,menjaj mesto gde kupujes materijal,pa ces videti dali ti se isto desava
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nije bas da nije do vlage u vazduhu. U vlaznom podrumu vlaga zna da bude na nivou 70-80%. Kod takvog procenta vlage, ma kako je drvo suseno, doci ce na 14-16% vlage u drvetu. Kada to isporuci musteriji koja ima centralno grejanje, tokom hladnih zimskih dana zime vlaznost vazuha u prostoriji zna da padne i na 20-30%. U takvim uslovima vlaznost drveta zna da ode i na 8%. Bukva itekako radi, sa tih 8% promene vlage u drevetu tangencijalna deformacija (Popreko na godove i vlakna) je 3-4% ako ja dobro citam tabelu. Ako su mu daske siroke 100 mm, suzice se za 4mm, a to se itekako vidi.

Pored smanjivanja vlage u radionici, jedini ispravan nacin za borbu protiv ovoga je resavanje konstrukcije tako da se apsolutno dozvoli rad drvetu.. Tako se nekada radilo, i dasticno su se smanjivali problemi sa radom drveta.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

јма ли неко идеју где да набавим добар влагомер ваздуха у просторији ?
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

...BR je rekao skoro sve sto treba da znas ...
...kucaj u pretrazivac "higrometar" ili ako hoces da kupis polovan idi na KP ... imas i kao posebne uredjaje i u sklopu meteoroloskih kucnih stanica (mere t, vlaznost, pritisak ...) ... verovatno ovih stanica ima i kod kineza za jos manje pare ... jevtiniji uredjaji nisu bas tacni (greska 2-3 odsto) ali mogu da posluze ... skoro je neko na ovom forumu pominjao jevtine merace vlage u drvetu (oko 2000 din) - kupi jedan !
...mislim da bi neki od 1000-2000 din sasvim zadovoljio
jun, jul, avgust nisu toliko kriticni po pitanju vlage u vazduhu bar u kraju srbije gde ja zivim (pratio sam) ... u Ivanjici je verovatno drugacije ..
ako zivis od ovog posla, radis dosta proizvoda od drveta za po kuci/ za u stanove, i to tokom cele godine, probleme moras resavati jednim klimatizovanim/grejanim prostorom gde ce ti materijal stajati
... ono za 3-4 odsto skupljanja/sirenja je tacno s tim se bocnica i polubocnica skupljaju/sire jos vise
... konstrukciono ... jedan od nacina kako se problemi mogu resavati je sto ce se na kriticnim mestima stavljati furnirana iverica ili furnirani MDF
...kada doneses materijal iz susare nemoj da se vuce po radionici - neka to bude max jedan-dva dana ... nikada nemoj raditi masinsku obradu pa ostavljati da se susi ! iskljucivo obradjivati tek kada je osuseno onoliko koliko treba
...nadam se da sam koliko/toliko pomogao ... problem nije komplikovan i ne iziskuje neke velike finansije za resavanje koliko zahteva malo volje, strpljenja i bolju organizaciju
hkruno
Precizni šegrt

Post by hkruno »

nisam hteo da zalazim duboko u temu i u raspravu oko vlage u radionici,dok nisam nesto proverio i ispitao.Ja jos uvek stojim iza toga da to nema veze sa vlagom u vazduhu,zasto zato sto ja obicno najvise zimi i pravim namestaj koji ulazi u kucu koja se greje naravno i tih problema nikada nisam imao.Drugo u subotici ima dve velike fabrike za proizvodnju namestaja koji vec decenijama postoje i koje samo i namestaj i rade.oni suse materijal na prirodan nacin i drvo im stoji pod supama napolju i leti i zimi prave namestaj i leti i zimi.nema toga desavanja sto pricate a i nemaju nikakve skupljace vlage u vazduhu,a i zamislite vi na nekoliko desetine hiljada kvadrata pogona da sakupljaju vlagu.nebi nikom da podcenjujem znanje ili strucnost ali ovde nesto nestima u nasim razmisljanjima,po vasem sve fabrike namestaja staju zimi i po velikoj vlagi u vazduhu jer ce im se rasusiti proizvod,ja stojim iza toga da je to do materija kako je osusen i pripremljen.
era
Majstor početnik

Post by era »

Mislim da vlaga u radionici nije bezazlena, jer može drastično uticati na kvalitet proizvodnje, iskusio sam to radeći sam sebi u stanu kuhinju, pa se prvi put rasušila i izvitoperila.
Onda sam se okrenuo ljudima iz struke, mašincima hidro-tehničkog smera, ako znaš nekog ko je te struke, najbolje je da ga odvedeš na lice mesta, jer možda problem nećeš rešiti skroz ako u prostoriju uneseš neki apsorber vlage, već treba da vidiš gde vlaga nastaje i najjeftinije rešenje da se ona sa tog mesta odkloni, naravno naveo si da radionica , tj. prostor, nije tvoj već si kod dobrog drugara. E sad ako mu je to u sklopu kuće ili nekog drugog prostora, sedneš i dogovoriš sa njim da se rešite izvora vlage. Jer je mnogo bolje naći trajno rešenje, nego trenutno sanirati problem.
Post Reply