žičano jezgro

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
budak
Šegrt

žičano jezgro

Post by budak »

Ulegao je dečiji krevet (sad su to u stvari studentkinje-nisu više deca), rasparao sam sa strane i primetio da su dve spirale pukle. E sad kako su međusobno vezane gustom spiralom u čitavoj dužini kreveta nemam pojma kako to da zamenim ?
Krevet je prilično očuvan i sviđa mi se što ima žičano jezgro. Ne bih ga bacio, želim da ga spasim, naći će svoje mesto u vikendici ako mi ovo ne uspe kako treba (sumnjam u to).
Dakle, treba da razdvojim velika jezgra od one guste spirale koja ih spaja (spaja po dve) i da je izvučem da bih mogao da izvadim polomljena jezgra. One se protežu čitavom dužinom kreveta. Prva ili krajnja prolazi kroz sva obodna jezgra ali unutrašnja prolaze kroz sva jezgra na pravcu i pritom spajaju susedne. Prvu sam lao skinuo (onako da probam) ali one unutrašnje koje spajaju po dva jezgra ni da mrdnu. E to je problem, kako to da skinem ?.
Izgleda kao na sici samo vez okvira.

Image

Uploaded with ..us
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zicano jezgro ima svoj vek trajanja. AKo su neke opruge popucale, verovatno ce i ostale da krenu uskoro.
Cak i da uspes da skines spiralu koja povezuje opruge, bojim se da ces jako tesko uspeti da ih vratis nazad.
Spiralu u sustini treba da "odvijes", bukvalno kao da odvijas sraf, samo sto prvo moras da oslobodis vrh na krajevima. "Odvijas" je drzeci spiralu za kraj koji se "uvlaci" u jezgro. Na taj nacin kada nategnes spiralu da bi je odvio, spirala se malo rasiri. Ako je drzis na onom drugom kraju koji "izlazi" iz jezgra, kad pokusas da ga zakrenes spirala se steze i ne dozvoljava da se okrene. Ali to je sizifov posao.
Mislim da ti je isplativije da kupis novo zicano jezgro, i zamenis ga celog.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

slazem se sa boletom.
sada ima zicanih jezgara u svim dimenzijama, skines staro i stavis novo.
ne zaboravi da ispod njega stavis filc ili sundjer da ne bi lupalo.
gore normalno nov filc pa sundjer.
poz
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

Kupovati novo jezgro zbog 2-3 polomljlena federa je...:ironisk:
Zamena jeste malo komplikovanija ali ne i nemoguca:
Puknute federe mozes odmah odseci i odstraniti da ne smetaju, ispraviti krajeve spirale da dobiju pravilan oblik (kao cela spirala).
Nauljenim parcetom sundjera lepo podmazati spiralu i odviti (moze i nekim klestima ako ti je lakse).Isto tako i sa donjom spiralom (obrati paznju na to koja ti je donja a koja gornja spirala jer znaju da budu razlicitog "navoja",mozes imati problem kod vracanja).
Kada skidanjem spirala razdvojis jezgro na pola,polovine zarotiraj tako da krajevi sada dodju u sredinu. Ovako produzujes vek jezgra jer delovi kod nogu i glave nikad ne trpe opterecenje kao sredisnji deo.
Opet nauljis i spoji spiralama koje si skinuo.
Spajanje ces najlakse uraditi ako gledas i "prepisujes" kako je spojen susedni red federa.Brojis namotaje i obracas paznju na polozaj federa i nema problema.Ide malo teze ali ide.
Sada ti je lakse da zamenis one popucale federe koje si skinuo jer su na krajevima (ili kraju).
Ako dodje do problema tu sam...:cool:
Svaka batina ima dva kraja
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Si cuo nekad za zamor materijala ? :)
Staro zicano jezgro, kome su pukle 2-3 opruge je na kraju svog zivotnog veka, i samo je pitanje dana ili meseci kada ce da pukne jos par.

Ne pricamo o novom jezgru po kome je neko skakao pa je zbog toga puklo par opruga, vec o jezgru koje ima gooooodina:
"Ulegao je dečiji krevet (sad su to u stvari studentkinje-nisu više deca)" (dok od deteta dodjes do studentkinje, prodje 15-tak godina.
budak
Šegrt

Post by budak »

Hvala svima na odgovorima...

Pa krevet ima jedno 7 godina, a moja deca će uvek biti deca..šalim se..
Skakala opet mala deca mog brata i zato je puklo a jezgra izgledaju kao da su juče pravljena (mada ne znam kako izgledaju ona koja su matora ili dotrajala).

Tamanamus mi je dao nadu...znači - može!!!!
Čekam slobodan dan i još nešto, ima li gde da se kupi samo jedno jezgro tj. dva, prodaje li to neko?

I baš me interesuje, kako je to spajano originalno - da ne kažem fabrički ?
Last edited by budak on 06 Jul 2013 00:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno da ima da se kupi jedno ili dva jezgra (ako mislis na celo zicano jezgro, a ne na pojedinacnu spiralu).
Prost upit na googletu "zicano jezgro" vrati prilican broj pogodaka.
Recimo:
http://www.andrijasevic.co.rs/strana/zoj
http://zicanajezgra.com/zicana-jezgra.html

Postoji masina koja plete jezgra.
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

mbole wrote:Si cuo nekad za zamor materijala ? :)
Staro zicano jezgro, kome su pukle 2-3 opruge je na kraju svog zivotnog veka, i samo je pitanje dana ili meseci kada ce da pukne jos par.

Ne pricamo o novom jezgru po kome je neko skakao pa je zbog toga puklo par opruga, vec o jezgru koje ima gooooodina:
"Ulegao je dečiji krevet (sad su to u stvari studentkinje-nisu više deca)" (dok od deteta dodjes do studentkinje, prodje 15-tak godina.
Mozda jezgra sa kojima si ti bio u kontaktu :)
Jezgra slicna opisanom (i jos gora,na kojima je menjano i po 20-30 federa),odradjena na nacin koji sam opisao garantujem da ce izdrzati jos toliko,cak i vise od pojedinih novih.
Ako se bas boji da nec dugo izdrzati mogu se dodati i trake sundjera debljine 4- 5 cm (visine i sirine jezgra),koje se uvuku izmedju redova.
Image
E to je vec prava stvar :cool:
Last edited by TAMANAMUS on 06 Jul 2013 06:59, edited 1 time in total.
Svaka batina ima dva kraja
ShmizlaBre
Zarezivač olovaka

Post by ShmizlaBre »

Поздрав свима,
данас сам постала члан овог сајта.
Тражећи по нету савет како да заменим 2-3 поломљена федера у душеку, налетела сам на прави одговор баш на овом форуму.
јмам само једно питање: где се може купити појединачно опруга (2-3 комада, толико ми треба), не цело језгро.
јначе, заменила сам комплет платно на једном душеку, а на овом другом морам да заменим прво те 2-3 опруге, па ћу и неку слику поставити у току и по завршеном послу.
Хвала унапред на одговору, надам се да ће га бити.
*** мајсторица за све и свашта, што очима види рукама уради ***
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Dobrodosla na forum. Nadji nekog tapetara namestaja, oni ih sigurno imaju i dace ti.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:prsgore:

Dobro došla na forum pozitivne energije :)

A ako ne možeš da se snađeš šaljemo ih iz Trstenika ;)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Dule, ti si uvjek siroke ruke.
budak
Šegrt

Post by budak »

Gde se ne seti da otvorim ženski nalog ???
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

budak wrote:Gde se ne seti da otvorim ženski nalog ???
:skratta::skratta::skratta:

ko zna mozda ni ova dama nije zensko :ongel::ongel::ongel::smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

budak wrote:Gde se ne seti da otvorim ženski nalog ???
nemoj da pomislim da ti i ovo ime odgovara potpuno :pucko:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply