Hitno potreban savet

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Hitno potreban savet

Post by smejuljicans »

Nedavno sam napravila jednu podnu lampu kojoj je postolje stara greda.Debela,stara i poprilicno ispucala. Prve veceri kad sam je unela u kucu,cula sam cudno "krckanje" u drvetu i pretpostavila da je neki crvic( ili kako se vec naziva to sto napada drvo?) s obzirom da smo ga izvukli iz neke garaze gde je godinama stajalo.U prodavnici su mi dali tecnost kojom sam premazala i spricem ubrizgala u pukotine(veoma je intenzivnog mirisa) i sve je bilo o.k.).Medjutim,od nedavno ponovo cujem to cudno grebuckanje,ne znam ni kako bih ga nazvala.ponovila sam sve,ponovo tecnost,spric,vetrenje napolju,...ali nista.I dalje . Brinem jer su mi u prodavnici rekli da ti crvici mogu da se uvuku u sve sto je drveno i naprave poprilicnu stetu,a nevidljivi su golim okom(ako je nebuloza,ne snosim odgovornost :).Molim vas za savet i pomoc.
Hvala unapred.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Crvići su opaka stvar , moguće je riješiti problem potapljanjem drva u drvocid , tako ostaviti par dana da drvo dobro upije drvocid u svaku poru , nakon toga izvaditi i ostaviti da se osuši .
Moja punica je restauratorica drvenih sakralnih kipova , kipovi se nakon skidanja preslika ubace u specijalnu smolu i ostave cca 6 mjeseci , nakon toga ide popravak kredom i nanošenje polimenata i završna obrada .
Tebi bih savjetovao da probaš naći neko korito i ostaviš cca tjedan dana u drvocidu , potom ostaviš tjedan dana na sušenju i onda osluškuješ :skratta:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Probaj da tu lampu rasšrafiš koliko možeš i da taj deo gde je crv staviš u mikrotalasnu ili u zamrzivač na 3-4 dana
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kupi u apoteci 5%-tni rastvor formalina i ubrizgaj ga u svaku rupicu i odmah utrljaj svećom/parafinom da zatvoriš rupice, da ne lapi.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Ili izbaci lampu na par dana iz sobe pa slusaj da li cujes te zvukove :). Ako cujes zameni gredu.
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Post by smejuljicans »

Hvala svim na savetima. Greda je visoka i iz jednog komada,tako da ne staje ni u jednu mikrotalasnu,niti zamrzivac :). Nisam razumela zasto da osluskujem napolju? Znaci,u svakom slucaju,lampu moram izneti napolje?Kad kazete "crvici su opasna stvar",znaci sta konkretno? Ja bih da izbegnem menjanje grede,jer mi se svidja ovako stara i ispucala,a i tesko da mogu naci drugu te debljine.Cudno mi je da se posle prvog tretmana tom tecnoscu nista vise nije culo,a sad je opet pocelo???
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

mislio sa da osluskujesh u sobi, kada lampa nije tu ;)

A napolju mozhesh da je tretiras sa nekom hemijom, da ti ne smrdi u stanu/kuci :)
Last edited by nickme on 10 Apr 2013 21:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem je sto crvici prave nove crvice :)

A crvici jedu sve sto je drveno u okolini. Kada se jednom "zapate", jako ih se tesko resiti, posto su jaja koja ostavljaju imuna na vecinu hemija za "kucnu" upotrebu.
Dzaba sto crv ugine od hemije, ako je pre toga polozio jajasca. Nakon nekog vremena, eto podmlatka, koji nastavlja gde je prethodna generacija stala.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

mnogo cudna stvorenja kazu da mogu i po par godina da se ucaure i da nejedu i onda opet krenu da krckaju i moj ti je savet ako tu jos imas drvenog namestaja da ti izbacis tu lampu da se nebi tu uselio
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ova zima je prošla...nadam se...
Ako ništane postigneš u narednim danima sačekaj narednu zimu pa lapmpu izbaci napolje nekoliko dana kada temperatura bude jako niska ili je odnesi u neku hladnjaču i ostavi unutra nekoliko dana na temperaturi ispod nule i rešićeš stvar sigurno...
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel stvarno mislis da te bubice pocrkaju od zime na terasi, a ne pocrkaju od zime u sumi?

Ako uginu na -10, odakle onda jos uvek ovde? Trebalo bi da su vekovima, milenijumima, milionima godina unazad odavno svi pocrkali, i nestali sa planete :)

Ko sto rekoh, uopste nije toliki problem u samim crvicima, problem je u jajima, koja ne da trpe niske temperature, nego ih je par miliona godina evolucije upravo na to spremilo. Recimo da crvic i ugine na hladnom. Verovatno, mozda i ne zivi duze od par meseci, samo koliko da ti izgricka malo namestaja, i da polozi jaja. I na prolece eto nove generacije, umnozene, koja veselo gricka.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole wrote:I na prolece eto nove generacije, umnozene, koja veselo gricka.
:smejanje::smejanje::smejanje::smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Post by smejuljicans »

Joj ljudi moji,naplasiste vi mene BAS! Znaci,ja sam njih prvim tretmanom mozda malo i "zaplasila"(kao vi mene komentarima :-) ),ali se sad ocigledno pojavio podmladak. S obzirom da zivim u Grckoj-vrlo niske temperature su iskljucene. A tu lampu vec mesecima imam u dnevnoj sobi gde je sav ostali namestaj drveni. Pa nemojte mi reci da je moglo da se "zarazi" sve ostalo??? A ja bila tako srecna i ponosna na svojih rucica delo...Da li je istina da drvo mora imati neku rupicu da bi se crvic uselio? Znaci,najbolje bi mi bilo da cekam sledecu zimu...pa u kamin??? Jer sve i da stavim bilo kakvu hemiju(kao sto vec i jesam dva puta),ako postoji verovatnoca da se larve ponovo izlegu...pa koja je onda svrha?
Hvala vam svima na dobronamernim savetima.Mozda ipak jos smislite neko resenje da se ne odreknem svoje lampice :/
smejuljicans
Brzi dodavač alata

Post by smejuljicans »

nickme,
:hurra:
a ja se pitam-zasto bih osluskivala napolju,zaboga!:). Tako su me muz i deca ubedjivali da je to sto ja cujem ustvari zvuk kazaljki sata koji je na suprotnom zidu! Ipak,nisam jos tako daleko stigla da cujem "krckanje" u glavi(samo ponekad razgovaram sama sa sobom,ali jos uvek ne naglas,tako da nije alarmantna situacija ;) ) Sad kad je napolju ne cujem nista,samo da se zna!(znam,recicete mi-pa nek' tamo i ostane,je l?) :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mora imati rupicu, barem ne vidljivu, da bi se uselio.
Rupica nastaje kad se "iseli", odnosno kad od crvica postane "leptiric", i krene u "svaleraciju".
Posle zanimacije sa suprotnim polom, zenka polozi jaja, iz njih krenu u drvo maaaali mallllecki crvici, njupaju, rastu, uhvati ih pubertet, izbuse sebi prolaz napolje, pretvore se u odraslog insekta, i cela igranka krece iz pocetka.
Post Reply