Šabloni za kronere

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
mrakanferzo
Šegrt

Šabloni za kronere

Post by mrakanferzo »

Poz. majstori. E ja imam jedno pitanje za sve vas, pošto je definitivno iz vaše struke. Moji momci bi trebali da rade neke stolove i krevete koji bi bili izrađeni od masivnog drveta, gazda je kupio mašine za obradu masiva i sve to.
E sad, mi imamo jedan jako dobar sto koji bi koristili kao bazu za naše stolove, izrađen je uglavnom od masiva, ploča je blago zaobljena sa svih strana, a noge su nepravilnog oblika sa nekim utorima i izrezbarenim dijelovima. Ono što mene zanima je način skidanja tih svih krivulja na nogama.
Sve što ja znam je da se te rezbarije dobijaju pomoću kronera. Ja moram da skinem šablon rezbarije recimo za jednu nogu, i da pošaljemo šablon do tokara da napravi taj kroner, al ja nemam pojma kako da to izvedem.
Padalo mi je napamet da radim odljevak od gipsa za izrezbareni dio (NEGATIV), ali opet bi htio da se konsultujem sa vama. Ako ko ima kakav štos ..........
....."Istinski duševni mir proizilazi iz svjesnog prihvatanja najgoreg".....
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

pantograf ili CN
mrakanferzo
Šegrt

Post by mrakanferzo »

e moj pajo sad si be zbunio.......
e možda vam slike šta mogu pomoći:

Image

Image

Ovo su ta dva stola. E sad bi mi nešto u ovom fazonu da pokušamo izvesti, ali nam treba način da ih skinemo.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Prica prvog stola:
Svaki traksler ima nekakav slican sablon za nogu,mozete i vi da ga napravite(priblizno) na parcetu kartona ili lepenke,tako sto cete vuci profil olovkom a potom makazama iseci,mere merite na originalu a nakon toga on steluje sablon da bih dobio potrebnu debljinu.
Prica drugog stola:
njegove noge su (po meni)napravljene iz minimum tri komada koja su medjusobno slepljenje,pre slepljivanja su okelovana(glodalom poskidane ivice),mislim da se i tu sablon lako da napraviti na parcetu medijapana koje ce nakon toga sluziti kao sablon po kome se vodi lager,sablon se sece ubodnim a na meru se dovodi smirglanjem.Sto se tice bocne sare ne znam,mozda stvarno neka cnc ili rucni rad(sto je malo verovatno)
Ploca:
Mislim da je mnogo "kvalitetnije" da bude medijapan furniran nego puno drvo,.................
Nadam se da sam vam makar malo pomogao.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

prvi astal je strug - definitivno
drugi - pantograf - definitivno
mrakanferzo
Šegrt

Post by mrakanferzo »

Ok drugovi hvala vam. Mislim da ćemo naći rješenje. Sa duletom se slažem u vezi gornje ploče stola, tako ćemo i raditi, a paja mi je proširio vidike :D. Pa dobro, imaju i ovdje neki stolari, ali mi ne ulijevaju neko sigurno znanje oko šablona i izrade stolova.......zato sam htio i s vama da se čujem
Vama hvala u svakom slučaju, kad uradimo jedan sto imaću na umu da ga pokažem, pa da čujem vaš cenjeni sud.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dule wrote:Prica drugog stola:
Sto se tice bocne sare ne znam,mozda stvarno neka cnc ili rucni rad(sto je malo verovatno)
Meni lici da je i bocna sara radjena glodalicom sa sablonom i caurom. Koliko mogu da vidim (slika nije bas neka), ta sara je iste debljine/dubine celom duzinom.
Post Reply