stolarska kombinirka yakoruda kp321

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
bradilko
Šegrt

stolarska kombinirka yakoruda kp321

Post by bradilko »

Kao sto sam vec i rekao hobi mi je obrada drveta, kad imam vremena volim da provodim slobodno vreme u radionici. Imam ovu bugarku kombinirku i hteo bi da cujem iz iskustva drugih vasa misljenja. Desava mi se cesto da mi prilikom secenja na cirkularu izbaca sklopka, znaci secem dasku debljine 6-7cm, npr, bukovinu i desi se to da ne mogu to da odradim, da mozda ja ne ocekujem previse po pitanju mogucnosti ove masine ili me zeza nesto u vezi elektrike, mnogo bi mi znacio savet.
I da pitam dal neko ne prodaje od nje suport za slicovanje i futer, ovo kad sam nekad kupovao nije imao covek ove delove a voleo bi da je kompletiram, pa ako je neko raspolozen za trgovinu uz obostranu korist, izvolte sa ponudom.;)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Motor povuče veću struju kada seče tako zahtevan materijal što dovodi do reakcije sklopke. Verovatno na motoru mašine nemaš bimetalnu zaštitu koja bi trebala prva da odreaguje ili je pak loše podešena. Ovako kako se kod tebe dešava sklopka je preuzela zaštitu motora iako je njen primarni zadatak ne da štiti motor nego da spreči paljenje instalacije. Sve u svemu dobro je što motor to izdržava jer čisto sumnjam da je sklopka toliko slaba za tu instalaciju. Možda je i motor "pri kraju" ali tu nema šta da uradiš osim da čekaš da crkne tj. da sazri kvar pa da ga previnkluješ, promeniš lagere...
Koliko toliko bi pomoglo kada bi imao adekvatnu testeru za te deblje materijale ( ima odeljak o testerama za uzdužno i poprečno rezanje, uglovi zuba, brojevi zuba testere i dr. ) i normalno da je testera oštra kako bi se izbegla nepotrebno opterećenje motora. Obrati pažnju i da firung cirkulara nije loše podešen pa da materijal pritiska testeru što mašini dodatno otežava rad.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ja je imam i zadovoljan sam, na njoj su motori relativno slabi 2.2 KW a kao sto kaze sasa probaj sa adekvatnom testerom, ipak to je veliki zalogaj za nju, tu struja nije u pitanju, moj savet je da seces pola i pola. Sto se tice suporta kod mene je skinut tj. ne koristim ga vise godina jer ni nije bio potreban pa da vidim sta moze da se uradi po pitanju toga
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

Malo je 2.2 kw za debelu dasku od 6-7 cm , ako je tvrdo drvo na tu debljinu meni motor od 4 kw gusi i moram da usporim.Bitan je i izbor testere ,ja obicno koristim vidijumke, takodje ako rezem uzduz meko drvo koristim testeru CMT 24 zuba, dok za poprecni rez i za tvrdo drvo koristim AKE testeru 48 zuba fi 350.
mladen978
Precizni šegrt

Post by mladen978 »

i ja u svojoj radionici imam ovu masinu i po mojoj proceni dve stvari na koje treba obratiti paznju ,kada se sece tvrdo drvo u toj debljini, jeste izbor testere i brzina kojom se vrsi rezanje.
naravno sve ovo se odnosi na alat koji je ostar i koji je namenjen za poduzno secenje.
pozdrav
bradilko
Šegrt

Post by bradilko »

Razmisljam o svemu sto ste napisali, sto se tice snage motora imam ja i cirkular zasebno isto snaga 2,2 kW, trofazni isto kao i na ovoj masini, ali druga pesma, ja sa njom rastruzem 10cm bukovinu suvu bez problema, testere su iste i na ovoj i na yakorudi je Ake testera za uzduzno secenje, ostrene kod Ake Djantara prva liga, sto se tice motora ispravan, stavljeni novi lezaji na sva tri motora, u servisu radjeni motori, nego ne svidja mi se sto je remenica sa jednim kaisem, bar je kod mene tako, i u ormaricu koji je na masini, imam zastitne K 16 dve i jednu K10 e ta K10 je za cirkular, posto Pajja rece da su sva tri motora 2,2 kW, da nije to problem, razmisljam se da ovaj majstor od kog sam kupio masinu nije tu nesto menjao, jel i kod vas ovako? Nikad mi nije bilo problema prilikom rada sa dihtom i frezerom, Inace i ja sam zadovoljan sa masinom, diht je vrhunski, precizan je maksimalno u milimetar, a moze da tera samo tako, a i frezer je odlican...
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Bradilko, pogledaj da li se razlikuje obodna brzina testere kod yakorude i tog drugog cirkulara pošto su testere iste, motori isti,...to može biti jedina razlika
pozz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moguce je i da je neko menjao tu sklopku, pa nije imao onu od 16A vec stavio od 10A. A 10 je na samoj granici za 2.2KW.
Koja ti je sklopka na tom drugom cirkularu?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sklopka se steluje - mozda je na min a i kad bi se stavila jaca kad testera zapne dolaza do proklizavanja remena oko remenice jer se motor spanuje rucno, mislim ima kratku polugu (ko razume shvatice)
Last edited by pajja on 14 Mar 2013 20:36, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ozbiljna profesionalna stolarska masina treba da ima motor 4kw, mada ponekad ni to nije dovoljno ali sve ispod toga su prilicno ogranicene mogucnosti i to treba tako i prihvatiti. Ako ne moze iz jednog prolaza, onda iz dva. Ta snaga je potrebna ne samo za cirkular, vec i za ostale operacije. Ali od onoga sto se nudi na trzistu, svako bira sta ce mu zadovoljiti potrebe i ta kombinirka uglavnom zadovoljava potrebe manje stolarske radionice, ali nije svemoguca. U svakom slucaju treba kontrolisati stanje i zategnutost remena i uopste sta se desava, pa intervenisati i odrzavati je.

Sto se proklizavanja remena tice, mislim da bi trebalo remenje nove generacije da je bolje. Bas ce mi trebati par komada i ako neko ima vise iskustva i znanja, nebi bilo lose da nam o tome nesto i napise, mislim na klinasto remenje.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Kada je meni inžinjer pravio mašinu stavio je jedan klinasti remen širine 9,5 mm za motor od 3 kw i kada sam mu ja kazao da je to možda tanak remen ili pak da možda treba staviti dupli isti mi je kazao da se do dimenzije remena dolazi proračunom i da je ta dimenzija za tu snagu dovoljna. Taj proračun mi nije poznat ali ima ovde mašinaca pa možda oni mogu da pomognu.
Znam samo da ukoliko je remen kratak odnosno ukoliko su remenice blizu jedna druge ili pak ukoliko je prečnik remenice manji poželjno je da remen bude zubčasti jer bolje prijanja uz zidove remenice i ima bolje hladjenje. Nisam čuo da se kvalitet remena razlikuje toliko mnogo od proizvodjača do proizvodjača mada možda ima i toga. Kupovao sam ih u Lagertonu u Nišu jer su jeftiniji osetno u odnosu na bilo koju radnju ili prodavnici u mom gradu.
Pozz
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

Ja imam na scm cirkularu od 4kw dupli remen, prilicno su kratki ,tako da mislim da jedan nije dovoljan, dok na frezeru 4 kw imam samo jedan.Svi su klinasti.
Last edited by zzz on 14 Mar 2013 22:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pricali smo pre nekog vremena o kaisevima i remenicama, Koliko ih je dovoljno za koju snagu...
viewtopic.php?pid=57814#p57814
i
viewtopic.php?pid=57830#p57830

Tako da u zavisnosti od broja obrtaja i precnika remenica, jedan V nazubljeni kais moze da ide sve do 11Kw
A pri prenosu koji je otprilike za cirkular (2800:4000 rpm, remenica na osovini cikrulara od 80mm) jedan remen bez problema trpi 3Kw

Gates ima program za proracun koji moze da se skine s neta.
http://www.gates.com/europe/brochure.cf ... on_id=5297

No ovo ode u off, posto covek nema problema sa proklizavanjem kaisa, vec sa iskakanjem sklopke.

Malo je sasavo da za iste motore ima razlicite sklopke. Sto se tice stelovanja, mozes da je stelujes, ali ne bi smelo da mozes da je nastelujes preko nazivne amperaze, samo na manje od toga.
Ako neko ima istu masinu, i zna da nije na njoj nista menjano, neka pogleda kakve su sklopke, pa da pomognemo coveku.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Hvala Bole, jesmo o tome vec tupili, secam se toga, ali i remenje ima svoj vek trajanja posle koga gubi neka svojstva. Mislio sam, ako neko ima preporuku, kupio bih neko kvalitetnije remenje klinasto sa zupcima. Malo skrecem temu, ali mi je potrebna informacija, mislim da zbog toga nije potrebna nova tema. Ima u Zemunu, ali uglavnom je to pravljeno za automobile, kao ovo: http://www.belt.co.rs/index.php?page_id ... ng=srpski# ali kod masina pretpostavljam da ima razlike i u brojevima obrtaja i u snazi i u promenljivim opterecenjima, pa bih voleo ipak uzeti nesto sto je i predvidjeno za industrijske masine (ako znas neku specijalizovanu prodavnicu).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kumakis na Novom Beogradu kod arene drzi Gates: http://www.kumakis.rs/sajt/index.php/

Ovi kaisevi o kojima smo pisali u staroj temi su upravo njihovi i za takve namene, i predvidjen vek trajanja je nesto reda 25000 sati, za pogon konstantnim momentom i umerena udarna opterecenja, sto je otprilike opterecenje kod stolarskih masina.
Post Reply