Ivan Milakovic postavlja pitanje o strugu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Bojan
Administrator
Administrator

Ivan Milakovic postavlja pitanje o strugu

Post by Bojan »

(Ivan Milakovic se pozalio da ne moze da se registruje i zamolio me je da postavim pitanje umesto njega:)

Definitivno najbolji site o stolariji na ovim
prostorima. Dva dana se već ne skidam sa njega. ©to
sam ja do sada gubio vrijeme i živce po ostalim
sitovima??!! (Bilo me zao ovo da izbrisem :) )

Pa, imam jedno pitanje. Dobio sam na poklon (odnosno,
dobit ću 100%) tokarski stroj za obradu METALA.
Tokarski stroj je STRUG na srpskom, koliko ja znam
; uostalom hrv. i srp. narodni izrazi se gotovo
uopće ne razlikuju (sve su to germanizmi ;
živjeli Slaveni !), univerzitetska filologija me ovdje
ne zanima. Dakle, stroj je mali, lijepi, jako stari
(vjerojatno još dio jugine reparacije), austrijski ili
njemački, zaboravio sam mu ime. Prijatelj koji mi ga
poklanja kaže da više ničemu ne služi, da ima previše
'lufta' (oni to računaju u 'stote'), da je dao svoje,
samo mu smeta itd. Htio ga je baciti na otpad.
Kao što je vlasnik ovoga sitea negdje napisao da je
najveća stolarska kvaliteta fantazija, ingenioznost,
hrv - srp 'snalažljivost' (ko se zna snaći ni na
zahodu nije gladan) ; moja ideja je upotrijebiti
/ preraditi / mozgati i fantazirati / taj stroj kao
tokarski stroj (strug)za obradu DRVETA. Stroj radi
amerikaner, posmak i sve ostalo.

E sad, da li je to uopæe moguće ; da li je to
veæ netko probao ; ili ću ja biti taj Tesla /
nobelovac; ili će me popljuvati / satrti /
sažgati.

Bit ću zahvalan na svakom odgovoru /mišljenju /
sugestiji / 'pljuvanju' (ne mene, nego prijedloga); itd.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Evo, da i ja odgovorim. Video sam kod jednog metalo strugara da je pravio drvena postolja za neke brendirane domaće flaše sa rakijom. Ne znam zašto nisu pravili na običnom strugu, već na strugu za metal, al eto, video sam da je to moguće. A sad ostali...
imilako
Dodavač alata

Post by imilako »

Evo registrirao sam se uz Bojanovu pomoć ... hvala i na prvom odgovoru.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je stari, mail i austrijski onda je verovatno EMCO.
Sto se tice obrade drveta na strugu za metal, ne vidim nikakav problem da se to izvede. Naravno trebaju ti drugaciji nozevi od onih za metal, i koriste se vece brzine nego pri rezanju istog precnika metala.
U krajnjoj liniji postoje i za drvo automatski strugovi koji se skoro ne razlikuju od onih za metal. Kako tacno izgledaju nozevi za obradu drveta nazalost ne znam. Ono sto pretpostavljam je da su uglovi rezanja mnogo ostriji.
U svakom slucaju mozes da napravis nosac koji bi stavljao umesto onoga za nozeve i koji bi bio jednostavna T sipka (kako to vec izgleda na strugovima za drvo) na koju bi oslanjao uobicajena rucna dleta.
Preporucio bih ti da ne demontiras kompletno originalna kolica. Ako nista drugo sutra ces moci da otkratis neki sraf ili da napravis neku osovinicu ili ... Daklem ostala bi kolica, a menjao bi samo nosac alata (to je obicno jedna rucka na vrhu koju potpuno odvijes i onda mozes da skines "kockicu" kojom se stezu noriginalni nozevi za metal).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Moja prva masina je bila strug(traksla),posto sam ja metalac,pravio sam da moze da obradjuje metal,a u to vreme (oko1995-6)najbolje traksle koje sam video bile su napravljene na starim strugovima,to sto je bio Ruskla skola mislim da mu je bilo samo polus,mnogo mirno je radio nosio je sablon vrlo lako(mi to zovemo kopir strug) i komadi su izlazili samo tako.
Prvog sam ga i prodao(ako sam ista drugo i prodao) jednostavno se nismo nasli,bilo mi je isuvise monotono....
Da se vratin na postavljeno pitanje,imas najbolji komad za rad,rezultat ne moze biti los(i ja mislim da treba da sacuvas mogucnost obrade metala,makar na grubo) zato samo napred
djagi
Majstor

Post by djagi »

sve zavisi koje komade radis,tj koja ti sara treba takav noz ces i praviti uglavnom sam.Za obradu drveta a i metala nozeve tj profile pravis od stirije HSS.Ja cu uslikati neke detalje sa mog struga pa vidi sta mozes da iskoristis i prilagodisi gledaj da sto manje skidas delove sa originala da bi ti koristio i za nesto od metala da napravis.Poslacu ti sliucice .Pozdrav
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Neznam kakav je srug? Moj prijatelj je metalostrugar i baš pre par meseci je remontovao strug! Majstor što mu je pomagao oko remonta, naglasio je da NE obrađuje DRVO!! zbog sitne prašine!! Å teti samoj mašini (strugu), kad se prašina zavuče u onaj menjač onda počinje sex!!!! Oped kažem neznam kakav je tvoj strug???? Å to Dule reče ostavi ga makar za grubu obradu metala!! :)

Pozdrav svima :cool:
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Koje je godiste taj strug?ja znam ljude sto imaje neke strugove cak iz 65-te godine i rade precizno, ja mislim i da taj tvoj strug isto moze da se ugodi da opet radi precizno , dovedi nekog masinbravara da pogleda to! verovatno zeza futer i ona sina po kojoj klizi ono sto drzi noz , ali to sve moze da se ugodi , tako da bih ti preporucio da ugodis taj strug i za precizne poslove

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply