Odrzavanje namestaja od prirodnog drveta

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
starsaya
Dodavač alata

Odrzavanje namestaja od prirodnog drveta

Post by starsaya »

Postovani,

Zanima me cime smem da brisem/odrzavam vrata plakara koja su od prirodnog, nelakiranog drveta (mislim da je bukva u pitanju). Suva krpa definitivno nije dovoljna, a plasim se da ga ne ostetim nekim sredstvom za ciscenje.

Hvala unapred.
zzz
Precizni šegrt

Post by zzz »

neparena bukva je dosta sklona vitoperenju narocito kad se pokvasi,mozda nekim sredstvom za odrzavanje drvenih podova.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kao prvo, dobrodosao ponovo (nnije te podugo bilo).
Kao drugo upisi u profilu grad odakle si (lokacija).

E sad, da vidimo sta cemo sa tim vratima :)
Najpre, da li su ta vrata icim mazana? Napisao si da nisu lakirana, ali da li su mazana nekim uljem, voskom... ili je u pitanju zaista golo drvo?
Ako je golo drvo, nema puno pomoci osim da brises prasinu, ili da ga sam premazes necim od ova dva pomenuta.

Ako je mazano necim, onda ga treba ponovo mazati tim istim.

Vosak ili ulje, daju "ton" drvetu, malo mu istaknu godove, dobije malo "amber" boje... i naravno nakon toga je mnogo lakse odrzavati ga, posto ne upija vodu (vlagu i dalje upija i otpusta, ali to je normalno za drvo).

Ako je ipak golo drvo, mozes da probas ne nekom parcetu koje se ne vidi kako bi izgledalo nakon nauljivanja, ili voskiranja (ili oba, prvo ulje, pa kad se osusi onda vosak).

Od ulja kod nas jedino sto je lako dostupno je cisto laneno ulje (pravi ga Zvezda, trazi bas laneno ulje, ne firnajz, bez obzira sto ti trgovci kazu da je to isto, bukvalno na flasi pise bas "Laneno ulje").
Do voska se isto prilicno tesko dolazi, ali neki dan sam nasao neki "Mellerud" na NBG buvljaku, i nije los. Kutijica od 375gr je doduse oko 15 evrica.
Mozes i sam da napravis vosak mesanjem pcelinjeg voska, lanenog ulja i terpentina. Ima negde na forumu tacna receptura, potrazi malo.
starsaya
Dodavač alata

Post by starsaya »

Hvala na odgovorima. U pitanju je bas golo drvo. To je americki plakar koji je 15 godina stajao u jednoj a sad ga prekrojavam za drugu sobu pa je bila idealna prilika da sva ta vrata ocistim dok se opet ne montiraju. Drvo je skroz ocuvano, tako da necu da rizikujem, usisala sam sve i prebrisala suvom magicnom krpom. Dobro da sam pitala pre nego sto sam roknula Pronto il nesto slicno :)
Hvala jos jednom!
Pozz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ups, izvinjavam se na promasenom polu.
Iz nicka nisam mogao da zakljucim da se radi o gospodji(ci).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

To se cisti smirglanjem sitnom smirglom ili finom celicnom vunom u pravcu godova. Medjutim, sve zavisi koliko je to drvo vremenom pozutelo, pa bi se na mestima gde se osmirgla previse izbelilo. Resenje bi bilo da se komplet prebrusi ili samo malo i oprezno na mestima gde ima vise prljavstine i paziti da se ne izbeli previse i odskace od drugih mesta gde nije smirglano. Upravo zbog lakseg odrzavanja, zastite i vizuelnog efekta je bolje da drvo bude lakirano.
dejanpetrovic
Zarezivač olovaka

Post by dejanpetrovic »

Lakiranje je najbolje rešenje a posle je i održavanje i čišćenje mnogo lakše.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lakiranje je sigurno najjednostavnije resenje.
Da li je najbolje, zavisi od puno faktora.
A u igru ulazi i licni ukus, posto ono sto je jednome lepo, drugome je ruzno.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Sirovo" drvo je doslo u neku modu sredinom i vise krajem 90-tih, najvise u Nemackoj. Proizvodjace bas briga, napravice kako god kupac to zeli, a na kupcu je da se snalazi kada se to isfleka, na to se ne daje garancija. Tacno je da postoje hemikalije kojima se moze svaka fleka izbrisati, ali se radi o jako otrovnim supstancama, tako da nema sanse da se nadju u slobodnoj prodaji, to je samo za industriju.

Takvim kupcima, kojima je prestiz najbitniji, ne treba da je skupo ni da povremeno zamene takav namestaj. Meni se golo drvo ne svidja za namestaj. Postoje razne vrste lakova, manje ili vise upadljivih, tako da ih ima za svaciji ukus. Lak na namestaju je zastita drveta od crvotocina, gljivica, zadrzavanja prljavstine i raznih klica. Vecina njih se moze prebrisati i vlaznom krpom i sredstvima za dezinfekciju, pa je u svakom slucaju prakticnije da namestaj bude lakiran.
Post Reply