4mm daske viri - rezat, blanjat, brusit ili ?
4mm daske viri - rezat, blanjat, brusit ili ?
recimo slijepim nesta broskog poda i jedna 110mm x 19mm daska ostan virit par mm.
pretanko mi je za rezat japanskom pilom kojom inace sve rezem.
nezahvalno je za blanjat jer je po presjeku godova pa mi otkine kraj.
previse je za brusit.
sto ciniti?
hvala
z
pretanko mi je za rezat japanskom pilom kojom inace sve rezem.
nezahvalno je za blanjat jer je po presjeku godova pa mi otkine kraj.
previse je za brusit.
sto ciniti?
hvala
z
Dobrom tankom japankom moze da se odsece oko 3mm. Ne mora da bude perfektno ravno doteras ga.
Za blanjanje popreko na godove treba ti specificna blanja. Takozvani "low angle block plane". Pored toga dok blanjas, sa zadnje strane (gledano na smer balnjanja) stegnes otpadnu dascicu koja ne da da se otkidaju vlakna na izlaznoj ivici, ili napravis "shooting board" (potrazi na netu ima slika kako izgleda i kako se radi).
Pada mi na pamet i roto raspa za grubo skidanje.
Za blanjanje popreko na godove treba ti specificna blanja. Takozvani "low angle block plane". Pored toga dok blanjas, sa zadnje strane (gledano na smer balnjanja) stegnes otpadnu dascicu koja ne da da se otkidaju vlakna na izlaznoj ivici, ili napravis "shooting board" (potrazi na netu ima slika kako izgleda i kako se radi).
Pada mi na pamet i roto raspa za grubo skidanje.
Umjesto toga može staviti disk te na njega brusni papir koji je finije granulacije. Roto mi se čini malo grubo za ovo.mbole wrote:Pada mi na pamet i roto raspa za grubo skidanje.
Mogao bi pokušati dlijetom (oštrim naravno). S jedne strane do polovine pa sa druge. Na taj način nećeš otkidati ni jedan kraj jer ćeš zapravo na kraju skidati srednji sloj godova.
- peradetlic
- Majstor majstora
"recimo slijepim nesta broskog poda i jedna 110mm x 19mm daska ostan virit par mm."
---
Nije bas jasno sta si hteo. Ako si mislio na duzinsko nastavljanje, onda se to reze gerom. Ako se radi o kraju koji ide do zida, onda se on pokriva lajsnom i pitanje gubi smisao. Ako ti treba da precizno skines 1mm, moze na razne nacine, glodalicom, tracnom sa grubljom smirglom ili na disku sa smirglom, pa i gerom.
P.S.
Ne vidim razlog za postavljanje dve teme za jedno isto pitanje.
---
Nije bas jasno sta si hteo. Ako si mislio na duzinsko nastavljanje, onda se to reze gerom. Ako se radi o kraju koji ide do zida, onda se on pokriva lajsnom i pitanje gubi smisao. Ako ti treba da precizno skines 1mm, moze na razne nacine, glodalicom, tracnom sa grubljom smirglom ili na disku sa smirglom, pa i gerom.
P.S.
Ne vidim razlog za postavljanje dve teme za jedno isto pitanje.
Last edited by Pezzo on 21 Feb 2013 10:28, edited 1 time in total.
Ne citas pazljivo 
Pitanje u drugoj temi nije isto, tamo se radi o obaranju ivica.
Takodje, covek je u ovoj temi napisao da je slepio nekoliko komada brodskog poda, to jest napravio plocu, i sada mu jedna slajfna viri (na duzinsko nastavljanje nikako ne moze da viri).
Nacina postoji gomila, i zavise najvise od toga koliko je ta ploca siroka i cime od alata raspolaze.
Za relativno siroku plocu, najjednostavniji je cirkular sa sinom
Za dosta usku, ger
E sad, naravno, treba i imati ger ili cirkular. Posto je u samom pitanju pominjan pretezno rucni alat, takav sam mu uglavnom i preporucio.
Roto raspa postoji u tri granulacije, tako da ona fina moze sasvim lepo da skine 4mm a da ne napravi neki problem.
Naravno ceona brusilica takodje radi, bilo da je stabilna bilo da je na busilici.

Pitanje u drugoj temi nije isto, tamo se radi o obaranju ivica.
Takodje, covek je u ovoj temi napisao da je slepio nekoliko komada brodskog poda, to jest napravio plocu, i sada mu jedna slajfna viri (na duzinsko nastavljanje nikako ne moze da viri).
Nacina postoji gomila, i zavise najvise od toga koliko je ta ploca siroka i cime od alata raspolaze.
Za relativno siroku plocu, najjednostavniji je cirkular sa sinom
Za dosta usku, ger
E sad, naravno, treba i imati ger ili cirkular. Posto je u samom pitanju pominjan pretezno rucni alat, takav sam mu uglavnom i preporucio.
Roto raspa postoji u tri granulacije, tako da ona fina moze sasvim lepo da skine 4mm a da ne napravi neki problem.
Naravno ceona brusilica takodje radi, bilo da je stabilna bilo da je na busilici.
Pa razumem to Bole, ali u obe teme se radi o brusenju. To zavisi i od smirgle. Kod nas po oglasima imas 50 metara smirgle za 20 eura, ali ja je necu kupiti, kupujem 3M i slican kvalitet, nije ni svaka smirgla ista.
Pitanje je i da li je on spajao taj brodski pod u tablu ili je ugradjen... ako je vec polozen i zakucan, onda se koriste specijalne potopne testere za rezanje poda. Ako je ta tabla zasebna, onda moze glodalicom da se obrije to malo. Za zaobljavanje ivica, vise ili manje, moze takodje glodalicom. Za brusenje, moze i rucno, tampon i smirgla, nije to ko zna kakav posao.
Pitanje je i da li je on spajao taj brodski pod u tablu ili je ugradjen... ako je vec polozen i zakucan, onda se koriste specijalne potopne testere za rezanje poda. Ako je ta tabla zasebna, onda moze glodalicom da se obrije to malo. Za zaobljavanje ivica, vise ili manje, moze takodje glodalicom. Za brusenje, moze i rucno, tampon i smirgla, nije to ko zna kakav posao.
Pa da, one rumunske smirgle sa buvljaka ne vredi ni gledati, a ne koristiti.
Nas Radenko je lepo napisao uz svoj profil: smirglaj, nikad dosta. A treba i malo znati oko toga. Trebalo bi na sajtu da bude i koja tema, bar kako napraviti tampon za smirglanje i kako se drzi smirgla, jer mnogi ne znaju ni to. Ja sam pre godinu-dve kupio smirgle za 500 evra i ne trcim u prodavnicu za metar-dva.
Nas Radenko je lepo napisao uz svoj profil: smirglaj, nikad dosta. A treba i malo znati oko toga. Trebalo bi na sajtu da bude i koja tema, bar kako napraviti tampon za smirglanje i kako se drzi smirgla, jer mnogi ne znaju ni to. Ja sam pre godinu-dve kupio smirgle za 500 evra i ne trcim u prodavnicu za metar-dva.