Precizne dimenzije kod rada sa masivom
Precizne dimenzije kod rada sa masivom
Treba da napravim orman od čamovine. Dimenzije plafona, dna, leve i desne stranice "kutije" ormana moraju biti istih dimenzija. Kako se to postiže kad je masiv u pitanju? Do sada sam radio samo sa ivericom i to je bilo lako. Dimenzije su bile precizne u 1mm.
Kako, zavisi pre svega od alata kojim raspolazes.
Ako imas stabilan cirkular onda je naravno jednostavno.
Sa rucnim je vec malkice komplikovanije. Ako ne uspevas da njime izrezes bas tacne mere (moras da koristis neku vodilicu), onda nakon sto si isekao stegnes sve 4 straneice zajedno, tako da im se jedna strana poklapa, a suprotnu obradis blanjom (treba ti dugacka blanja za ravnanje).
Uvek ti ostaje mogucnost da odneses kod nekog na usluzno rezanje.
Ako imas stabilan cirkular onda je naravno jednostavno.
Sa rucnim je vec malkice komplikovanije. Ako ne uspevas da njime izrezes bas tacne mere (moras da koristis neku vodilicu), onda nakon sto si isekao stegnes sve 4 straneice zajedno, tako da im se jedna strana poklapa, a suprotnu obradis blanjom (treba ti dugacka blanja za ravnanje).
Uvek ti ostaje mogucnost da odneses kod nekog na usluzno rezanje.
Imam ručni cirkular i hoću da napravim sto za isti, tako da ću u suštini imati stabilan cirkular. To će mi omogućiti iste mere sastavnih delova i to je ok. Ono što me brine je sledeća faza. Prednje - kant - strane ovih elemenata će biti vidljive i neophodno ih je obraditi. Obradu sam planirao da radim ručnim glodalom za koje sam već napravio sto (glodalo umesto blanje). Budući da je graničnik sa prednje strane (iza glodala u odnosu na materijal), bojim se da mi delovi neće biti isti u mm. Padalo mi je na pamet da postavim graničnik sa zadnje strane materijala. Ima li ovo smisla? Jel postoji neko elegantnije rešenje?
Tacno tako uzmes letvu duzine stranice i postavis je da zadne strane naravno odbijes 28 mm ili 30 mm od testere, i letvu koju si uzeo (najbole bi bilo uzeti otpadak od univera) stegnes stegama i cepas.acke wrote:Imam ručni cirkular i hoću da napravim sto za isti, tako da ću u suštini imati stabilan cirkular. To će mi omogućiti iste mere sastavnih delova i to je ok. Ono što me brine je sledeća faza. Prednje - kant - strane ovih elemenata će biti vidljive i neophodno ih je obraditi. Obradu sam planirao da radim ručnim glodalom za koje sam već napravio sto (glodalo umesto blanje). Budući da je graničnik sa prednje strane (iza glodala u odnosu na materijal), bojim se da mi delovi neće biti isti u mm. Padalo mi je na pamet da postavim graničnik sa zadnje strane materijala. Ima li ovo smisla? Jel postoji neko elegantnije rešenje?
P.S.Moras prethodno proveriti da li je komad koji seces u vinklu da nebi dobio trapez ili romb.
Mozes da ides vodjicom sa zadnje strane, ili da koristis pomocnu letvu kao sto napisah u elektricnim alatima (zalepis je dvostruko lepljivom tacno na ivicu tvoje daske, i onda ti ona predstavlja oslonac na vodjici, posto glodalo ne ide skroz kroz pomocnu letvu).Budući da je graničnik sa prednje strane (iza glodala u odnosu na materijal), bojim se da mi delovi neće biti isti u mm. Padalo mi je na pamet da postavim graničnik sa zadnje strane materijala. Ima li ovo smisla? Jel postoji neko elegantnije rešenje?
ako hoces da bude iste dimenzije mozes ako uzmes i obradis jedno parce na koje ti treba mere,onda drugi deo jedna strana obrabotuvas i seces je sa 1-2 mm posiroka.Ako imas frezer uzmes bit sa lagerom i postavljas ploce paralelno jedna strana da ti bude paralelna a druga imas 1-2 mm vise .Onda sa frezerom ide tako da lager da ti kliza na ploca koja ima vistinske mere a noz bi ostranio nepotrebni materijal i imas idealni dimenzii bez razliku .Ovaj princip radim i e idealni ako nemas masina za taa namena.Pozdrav
- Marko Enter
- Majstor majstora