nosač kuhinjskih elemenata
nosač kuhinjskih elemenata
pozdrav,
imam jedno početničko pitanje: trebao bih objesiti element na zid i planiram koristiti nosače kuhinjskih elemenata (onaj L oblik). Kako planiram raditi falc za leđa onda ne mogu taj nosač staviti uz sam rub bočne stranice nego ga moram odmaknuti bar za dubinu falca. Pitanje je da li to mogu tako napraviti i da li smeta što je odmaknut? Dosad sam te nosače koristio jedino za učvršćivanje polica ali tada idu do kraja stranice odnosno nalegnu na sam zid
hvala
imam jedno početničko pitanje: trebao bih objesiti element na zid i planiram koristiti nosače kuhinjskih elemenata (onaj L oblik). Kako planiram raditi falc za leđa onda ne mogu taj nosač staviti uz sam rub bočne stranice nego ga moram odmaknuti bar za dubinu falca. Pitanje je da li to mogu tako napraviti i da li smeta što je odmaknut? Dosad sam te nosače koristio jedino za učvršćivanje polica ali tada idu do kraja stranice odnosno nalegnu na sam zid
hvala
Simke, to se ne radi tako. Za svaki elemenat izrezes po jedno parce univera (iverala) ili od cega je vec pravljeno, duzine gornjeg poklopca viseceg elementa i sirine deset santimetara i ubacis ga u vrh elementa sa zadnje strane kao deo poledjine. To keksericom spojis i zalepis za poklopac (gornju plocu elementa) i stranice, a posle kroz tu dasku iide sraf u tipl u zidu. Kad tako uradis, onda to nema gde da makne. Poledjinu normalno stavis tamo gde treba.
Evo kod mene se to i vidi na ovoj slici pri vrhu unutar elementa, vidi se malo i bela pozadina ispod te slajfne i vidi se sraf na koji sam stavio ukrasnu kapicu: uploads/3753_g1.jpg
Evo kod mene se to i vidi na ovoj slici pri vrhu unutar elementa, vidi se malo i bela pozadina ispod te slajfne i vidi se sraf na koji sam stavio ukrasnu kapicu: uploads/3753_g1.jpg
Last edited by Pezzo on 22 Jan 2013 14:43, edited 1 time in total.
U varijanti sa falcovanim ledjima, L nosaci nisu dobro resenje.
Za tu varijantu se koriste sina i odgovarajuci nosaci za nju.
ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=558
i ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=559
mogu jako lepo da se nasteluju, a prednost sine je i sto mozes da biras gde ces da srafis, posto je perforirana na svakih 5-6 cm
Za tu varijantu se koriste sina i odgovarajuci nosaci za nju.
ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=558
i ovo: http://www.artinvesthome.com/katalog.php?prodID=559
mogu jako lepo da se nasteluju, a prednost sine je i sto mozes da biras gde ces da srafis, posto je perforirana na svakih 5-6 cm
Hvala na odgovorima. Buduci da imam samo jedan element (nije rijec o kuhinjskim elementima nego o samostalnom ormaricu) ne znam koliko mi se isplati igrati sa sinom I tom vrstom nosaca. Da li to znaci da se za takve konstrukcije poledjina ne upusta nego se samo sarafi na rubove stranica? U tom slucaju mogu L nosaci?
Kolega,malo ti je sistem kačenja davno prevaziđen :skratta:Pezzo wrote:Simke, to se ne radi tako. Za svaki elemenat izrezes po jedno parce univera (iverala) ili od cega je vec pravljeno, duzine gornjeg poklopca viseceg elementa i sirine deset santimetara i ubacis ga u vrh elementa sa zadnje strane kao deo poledjine. To keksericom spojis i zalepis za poklopac (gornju plocu elementa) i stranice, a posle kroz tu dasku iide sraf u tipl u zidu. Kad tako uradis, onda to nema gde da makne. Poledjinu normalno stavis tamo gde treba.
Last edited by ST STOLAR on 22 Jan 2013 18:34, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Prvo olovkom pomocu libele povuces horizontalnu crtu na zidu za gornju granicu elementa. Zatim odmeris i postavis tiplove gde si ih predvideo i ponovo izmeris tacnu poziciju tiplova u odnosu na crtu na zidu i to preneses na elemenat, pa ga tek tada izbusis. Srafovi treba da imaju dva navoja, sa jedne strane za tipl, a sa druge masinski koji ide kroz drvo. I to je sve. Ako tacno meris, nece biti krivo.
Taj sistem može proći za pojedinačne elemente,ali za nekoliko elemenata koji moraju biti spojeni kao jedan i po vaservagi na neravnim zidovima(svi su neravni) ima da se dobro izmučiš dok sve to uštelaš a i dok se buši rupa na zidu zna se desiti da pobjegne rupa malo dalje od označenog jer žbuka ili cigla znadu biti mekši ili tvrđi.
Last edited by ST STOLAR on 23 Jan 2013 07:35, edited 1 time in total.
Upustanje ledja i falc, su po meni zgodni samo zbog brze proizvodnje, kada raspolazes stabilnim cirkularom.
Ledja koja su zasrafljena na korpus na puno mesta (ili prikovana, mada ja vise volim sitne srafove 3X16 ili 3X18 ), ukrucuju element bolje nego ledja koja su samo ubacena u falc.
Ledja koja srafis mozes da upustis u korpus za debljinu lesonita, kako ne bi imao "rupu" sa zadnje strane. To upustenje je duboko koliko je lesonit debeo, a sirine 12-13mm (2/3 debljine univera). Ledja secec za 2mm uze.
Za jedan element sina nema puno smisla.
Ako ipak ostajes pri falcu, mozes da koristis i Pezzovo resenje, s tim da bih ja rupe u toj dodatnoj dasci napravio sire (recimo ako je sraf debeo 8mm, da napravis rupu 12mm), i stavio debelu siroku podlosku, kako bi mogao da se malo koriguje polozaj. Posle jos treba nekako zamaskirati glave srafova.
Druga varijanta su dve daske (ali daske, ili sper, ne univer), jedna postavljena kao Pezzova, samo sto joj je donja ivica odrezana po 45 stepeni. Drugu istu takvu zasrafis za zid, a onda element "okacis" o njih. Potrazi na netu "french cleet", slika sve govori.
Ledja koja su zasrafljena na korpus na puno mesta (ili prikovana, mada ja vise volim sitne srafove 3X16 ili 3X18 ), ukrucuju element bolje nego ledja koja su samo ubacena u falc.
Ledja koja srafis mozes da upustis u korpus za debljinu lesonita, kako ne bi imao "rupu" sa zadnje strane. To upustenje je duboko koliko je lesonit debeo, a sirine 12-13mm (2/3 debljine univera). Ledja secec za 2mm uze.
Za jedan element sina nema puno smisla.
Ako ipak ostajes pri falcu, mozes da koristis i Pezzovo resenje, s tim da bih ja rupe u toj dodatnoj dasci napravio sire (recimo ako je sraf debeo 8mm, da napravis rupu 12mm), i stavio debelu siroku podlosku, kako bi mogao da se malo koriguje polozaj. Posle jos treba nekako zamaskirati glave srafova.
Druga varijanta su dve daske (ali daske, ili sper, ne univer), jedna postavljena kao Pezzova, samo sto joj je donja ivica odrezana po 45 stepeni. Drugu istu takvu zasrafis za zid, a onda element "okacis" o njih. Potrazi na netu "french cleet", slika sve govori.
ST STOLAR, nisi pazljivo procitao sta sam napisao. Ja obelezim na zidu i mesta gornjih uglova, pa posle postavljanja tipla na taj obelezeni ugao stavim list papira sa pravim uglom i samo ubodem olovkom u centar tipla. I taj papir naslonim u gornji ugao elementa i ubodem tacno mesto na koje dolazi tipl. Rupu u drvetu busim burgijom za tiplove (8mm), ona ima onaj vrh sa iglom i nema promasaja. Nisam sve pisao u detalje da nebih davio, ali eto, jednostavno je.
Drugo, sto se tice neravnih zidova, uopste tu nema problema. Za niz elemenata se uvek povuce kanap po zidu i vidi se kakva je situacija. Ako pogledas na linku onu moju sliku, primetices da mi je donji deo elemenata naslonjen na zidne plocice. Gornji deo sam od zida udaljio za debljinu tih plocica, podmetanjem parcica poledjine na srafu, tako da sve to stoji gde treba i savrseno horizontalno i vertikalno i svi su elementi i medjusobno usrafljeni. I ako zatreba da se skine koji elemenat, nema mnogo posla. Uglavnom, sve to stoji jedno do drugog tacno u milimetar, kao da je iz jednog komada.
Drugo, sto se tice neravnih zidova, uopste tu nema problema. Za niz elemenata se uvek povuce kanap po zidu i vidi se kakva je situacija. Ako pogledas na linku onu moju sliku, primetices da mi je donji deo elemenata naslonjen na zidne plocice. Gornji deo sam od zida udaljio za debljinu tih plocica, podmetanjem parcica poledjine na srafu, tako da sve to stoji gde treba i savrseno horizontalno i vertikalno i svi su elementi i medjusobno usrafljeni. I ako zatreba da se skine koji elemenat, nema mnogo posla. Uglavnom, sve to stoji jedno do drugog tacno u milimetar, kao da je iz jednog komada.
"zastario" ali definitivno jedan od najboljih sistema za kačenje elemenata je taj sa gornjim vezačem .
neki dan sam popravljao kuhinju renomirane marke staru cca 8-10 godina , nevjerojatno no morao sam mijenjati sve nosače gornjih elemenata ( kačenje na šinu ) . Plastika nosača je popucala i još uvijek mi nije jasno kako je to sve skupa stajalo na zidu .
Doduše , imao sam već par popravaka tvorničkih kuhinja , baš zbog tih problema , dok s druge strane nisam imao ni jednu primjedbu na sistem kačenja elementa sa gornjim vezačem .
Kod tih stvari uvijek gledam kupiti kvalitetni okov , jer nikako ne bih volio da me netko tuži da je skoro izginuo zbog mene
neki dan sam popravljao kuhinju renomirane marke staru cca 8-10 godina , nevjerojatno no morao sam mijenjati sve nosače gornjih elemenata ( kačenje na šinu ) . Plastika nosača je popucala i još uvijek mi nije jasno kako je to sve skupa stajalo na zidu .
Doduše , imao sam već par popravaka tvorničkih kuhinja , baš zbog tih problema , dok s druge strane nisam imao ni jednu primjedbu na sistem kačenja elementa sa gornjim vezačem .
Kod tih stvari uvijek gledam kupiti kvalitetni okov , jer nikako ne bih volio da me netko tuži da je skoro izginuo zbog mene
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif