Izbor i nacin montiranja sarki za vrata bez falca?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Izbor i nacin montiranja sarki za vrata bez falca?

Post by vectrabg »

Treba da montiram vrata od camovine bez falca.
Image

Okvir vrata su letve 5x5, a preko njih je daska 9x2 i ima staklo 4mm. Koje od ove tri vrste sarki da izaberem i da li je potrebno staviti dve ili tri? Ovo su standardne sarke i visina im je oko 10-11cm.
Image

Ako se stavljaju tri da li raspored treba da je jednak izmedju njih ili se prve dve stave na vrh vrata a treca na na dno?
era
Majstor početnik

Post by era »

Ovde bih stavio dve šarke i to one kod kojih je lako skinuti vrata, a to su ove u sredini. e sad pozicija šarki je dve gore dole i jedna u sredini i miran si, jer ako zatreba da skineš vrata samo ih "svučeš" sa šarki umesto da ih odšrafljavaš.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

era wrote:Ovde bih stavio dve šarke i to one kod kojih je lako skinuti vrata, a to su ove u sredini. e sad pozicija šarki je dve gore dole i jedna u sredini i miran si, jer ako zatreba da skineš vrata samo ih "svučeš" sa šarki umesto da ih odšrafljavaš.
Ne razumem te. Da li stavljam 2 ili 3 sarke?
era
Majstor početnik

Post by era »

Pa tri šarke , jer sam ja uvek na strani da bude sigurno, i obavezno šarke sa kojih možeš da slineš vrata, jer nikad se nezna kad to može da zatreba.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Neko kaze dve gore i jedna na dnu. Od tebe cujem dve gore i jedna u sredini. Zar nema neki standard po kome se one stavljaju?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ona sarka koja je gore, ona nosi vrata. Donja sarka drzi vrata u osi, one ne trpi nikakvu silu. Treca sarka je bolje da bude gore ali je lepse kada je u sredini :)
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Gornja sarka nosi istu težinu kao i donja,,srednja isto nosi težinu samo na dole in ne na stranu....

To slovenac zna.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Pa zašto upošte treba takve sarke kad majstore nema vrata in ne znaje ali bude vrata imala falc ili ne ... :forvonad::forvonad::forvonad:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Slovenac, potpuno si ti u pravu samo sto ja jos nisam video da se sarka "slomila na dole" al da se iscupala iz drveta, e to jesam mnogo puta. To sto je iscupalo sarku nije tezina samih vrata vec vec poluga :)

Vektrabg, dve sarke gore
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

slovenija wrote:Pa zašto upošte treba takve sarke kad majstore nema vrata in ne znaje ali bude vrata imala falc ili ne ... :forvonad::forvonad::forvonad:
Ako sam te dobro razumeo, da odgovorim. ;)

Na trzistu nije lako naci delove, pa zato unapred gledam sta ce mi trebati i spremam za kupovinu. Nisam profesionalni majstor, pa lutam i oko same izvedbe i resenja. Hteo bih to sve sam da uradim, ukoliko je moguce, pa i resenja moram prilagoditi onome sto mogu sa hoby alatom da uradim.

U pitanju su dvoja vrata. Jedna ce biti sa falcem, a druga bez falca. Spoljna vrata bez falca su prva koja treba da uradim da zatvorim prostor, a kasnije cu se pozabaviti vratima sa falcem koja su unutra (inace vrata sa falcem mi je fenomenalno objasnio profesor mbole :buga: i tu nisam ni u kakvoj dilemi sta treba da radim).
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Kad bi ti bio u mojoj blizini... vse bih imao urađenu u dva sata :prs: :smejanje::happy:

lp
era
Majstor početnik

Post by era »

Ja nigde nisam video da se treća šarka stavlja gore, a što se tiče momenta, vaka šarka trpi svoj deo, i ako se raspodeli na jednako rastojanje, smanjuje silu koja nastaje uvijanjem vrata kada se otvaraju, jer ma koliko drvo bilo utegnuto znate si da će da radi, nije problem prvih 2-3 godine, ali vrata se postavljaju da bi služila, pa smatram da se tri šarke postavljaju na istom razmaku ne samo da bi smanjile moment koji se pojavljuje , jer vrata faktički vine okačena na šarkama, već da bi se dala što veća stanilnost osi oko koje se vrata okreću tokom otvaranja ( osa same šarke), i u većini slučajeva kada dođe do pucanja (čipanja ) šarke nije zbog težine vrata, već krivljnja (vitoperenja) samih vrata, tako da je sigurnije staviti tri šarke na istom razmaki nego dve gore, a jednu dole.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Verujem da ovde ima ljudi koji statiku mnogo bolje poznaju od mene a neće da podele sa nama svoje znanje o ovom problemu.
Oni neće pa da probam ja:
Krilo hoće gornju šarku da isčupa, donju hoće da odgura a srednja je tu samo da spreči vitoperenje krila.
Ako staviš dve šarke gore red je i da staviš dve dole. E sad, što se pre primeti deformacija na gornjoj nego na donjoj strani jer više smeta kad "padne" krilo nego kad upire u donju stranu štoka (ne pića nego ragastova) to je za drugu temu
Težinu vrata nosi samo jedna šarka jer još niko nije uspeo da u milimikron tačno postavi šarke da se teret raspodeli. Neko će da kaže da se ta pojede pa se raspoređuje teret. Neće bit jer i drvo radi i samo se smenjuju - jedna nosi, jedna ili dve odmaraju
Koliko ćeš i gde da ih staviš najviše zavisi od kvaliteta šarki (a i majstora). Kvalitetne šarke +kvalitetan majstor =dovoljno je i dve. Druge kombinacije prepuštam...
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

феникс wrote:Težinu vrata nosi samo jedna šarka jer još niko nije uspeo da u milimikron tačno postavi šarke da se teret raspodeli.
.
Pa može se i u milimikron...sa sassba šarkima :prs:
..za mene najbolji šarki :prs: ... vrata imaš lahko zatvorena in jih lahko nastavljaš gore, dole ...levo desno...

Image
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

slovenija wrote:Pa može se i u milimikron...sa sassba šarkima :prs:
..za mene najbolji šarki :prs: ... vrata imaš lahko zatvorena in jih lahko nastavljaš gore, dole ...levo desno...

http://www.avgustin-trgovina.si/stavbno ... 432717.jpg
Ni majstori što su pravili tu mračnu spravu sa tvog avatara ne mogu da rade sa tačnošću od milimikrona.
Da su šarke dobre - jesu ali milimikron je ipak mera koja se u stolariji ne meri
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply