Ukrasna pregrada

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
LinoLena
Dodavač alata

Ukrasna pregrada

Post by LinoLena »

Lep pozdrav svima u ovo sunčano subotnje popodne!

Imam nekoliko pitanja za stolare pa ukoliko je neko voljan da pomogne, bila bih zahvalna. Elem, trenutno konstruišem (pravim nacrt) nešto što bi trebalo da služi kao pregradni paravan koji bi vizuelno odelio deo jedne uske prostorije, odnosno sakrio mašine koje se nalaze iza njega (u pitanju su mašina za pranje i mašina za sušenje postavljene jedna iznad druge).

To nešto bi trebalo da izgleda kao krila od vrata fiksirana na jednom kraju, koja bi mogla slobodno da se pokreću i izmeštaju u položaj pod uglom od 90 stepeni u odnosu na početni. Potpuno pregrađivanje ne dolazi u obzir iz više razloga, kao ni to da de sa druge strane fiksira ili spaja na bilo koji način (stoji prozor), jedino može nečim na podu da se podboči da to ne bi landralo.

Dakle, treba mi nešto što će stajati kao otvorena vrata od kuhinjskog elementa, a koja se po potrebi mogu sklopiti. Pitanja su sledeća:

1. Od kog drveta i kog promera letvi da se napravi ram (ukupna visina je 180, širina 110) a da se ne krivi? Bukva bi odgovarala po dizajnu najviše.
2. Da li mora neka središnja ispuna (šper ploča npr. od kakvih se prave leđa ormara i sl.) ili može da stoji jednostavno prazno pa se preko samo navuče neprozirno platno koje se nekim sistemom može podići pa mašinama prići bez da se ram pomera (ovo zato što postoji neka stalažica o koju bi zapinjao, pa je potrebno izmeštati i onda bi bilo lakše da se pomera samo kad mora).
3. Kakve šarke i koliko komada?
4. Treba li neko ojačanje u vidu poprečne prečke negde po polovini rama?
5. Kako najbolje pričvrstiti taj fiksni (desni na crtežu) deo na zid (to je zapravo zub u zidu dubok oko 18 cm za štok vrata).

Hvala!

Image
LinoLena
Dodavač alata

Post by LinoLena »

Druga verzija, sa kliznom ispunom, možda bi mi više odgovarala:

Image

Podrazumeva dvoja vratanaca istih dimenzija od kojih donja klize ka gore, a gornja ka dole. Naravno, u jednom trenutku može da postoji samo jedan otvor, ali to nije problem.

Kakav bi tu mehanizam onda išao i od kog materijala da se naprave (debljina, vrsta).
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

LinoLena wrote:Lep pozdrav svima u ovo sunčano subotnje popodne.
Leptiricu sarenicu dobro nam dosla :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A mozda neka rolo ili panelna zavjesa!? :/
LinoLena
Dodavač alata

Post by LinoLena »

Hvala!

Saša,

Ako misliš samo na zavesu bilo kog tipa, to mi ne odgovara iz razloga što bi išla do plafona jer nigde drugde ne mogu da pričvrstim garnišnu ili bilo koji drugi mehanizam i pa bi mi u potpunosti odvojio taj deo od ostatka prostorije (zatvorene terase) tako da bi prozor od kupatila ostao zarobljen, a kupatilo bez dnevne svetlosti i prirodne ventilacije. Ovako bi ostao čitav metar lufta kroz koji bi mogao da cirkuliše vazduh.

Ako misliš da se zavesa ili roletna pričvrsti na drveni okvir, to je isto jedna od opcija. Zato me i interesuje koliko se sve to bi ili ne bi krivilo? Da li je bolje da postoji međuprostor ispunjen nekom drvenarijom ili samo provizorno da stoji neko platno (roll zavesa, rimska zavesa itd)?

Pretpostavljam da je u redu da okvir bude 10 cm širok i debeo 3 (ili treba i viiše) i da bi ove tri šarke ovako postavljene mogle da to sve drže bez problema? Kako najbolje da spojim deo na koji se kači krilo sa zubom koji pravi zid?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice ovog tvog resenja, tri sarke ce drzati, nije problem, ili postavis klavir sarke celom duzinom.

Kako to spojiti sa zidom zavisi od dosta stvari, pocevsi od toga kakav je i od cega zid. Daj neku skicu/sliku prostora da ne pogadjamo.
LinoLena
Dodavač alata

Post by LinoLena »

Treba pregraditi prostor visok 2.80, širok 1.2 i dubok 1.2 metra. Taj deo nalazi desno od dvokrilnih vrata, a na istom zidu na kom su ta vrata je i mali prozor od kupatila. Na suprotnoj strani je tanji zid koji je zastakljen tako da ne dozvoljava nikakvo pričvršćivanje u gornjem delu. Takođe, pri dnu zida idu cevi od grejanja. Jedini način da se bilo kakva pregrada pričvrsti jeste da se montira na deo zida u prilogu. Taj zub je širok nekih 17-18 cm, a to bordo što se nazire je deo štoka pomenutih vrata napravljen od drveta. Zid je od cigle.

Image
Post Reply