Ajmo redom
To sto je bavalit fasada, smao znaci da treba da nadjes odgovarajuce dugacke tiplove, koji ce da prodju kroz fasadu, izolaciju i da se uhvate za blok ili sta je vec iza te fasade. Ima toga, samo treba malo potraziti po radnjama. Naravno mozes i da kacis gore i dole, ako ti je tako lakse.
Meni nekako smeta ovo zagradjivanje ulaza na terasu sa leve strane iz cisto prakticnih razloga (zato sam i predlozio kaubojska vrata). Jednostavno nezgodno je obilaziti tu pregradu kada se kreces iz pravca glavnog ulaza, al ako tebi odgovara... ovo je OK.
4X2 je tanko (tanko je 2, 4X4 bi jos moglo da prodje). Racunaj da ce neko, nekada zveknuti ramenom u taj "stub", nespretan, popio malkice, zagledo se u zgodnu komsinicu...
A mislim da se nece ni ukolpiti lepo u ostale vertikale koje su 10X10 ili tako nesto.
Generalno gledas da sve vertikale budu ili iste, ili da imas dva tipa pa samo njih kombinujes. Svaka koja je sama "strci" i ne uklapa se u sliku.
Recimo da su postojeci stubovi 10X10, i ako bi nove stubove izmedju postojecih na ceonom delu stavio da budu 5X5 (ili koja god mera), onda bi onaj na boku uza zid trebalo da bude dimenzija starog stuba (10X10), a ovaj do sredine na boku dimenzija 5X5. Tako bi dobio uskladjen i simetrican izgled.
Vrata mozes da stavis direktno uz stub, dve sarke su dovoljne s tim da naravno zavisi i koje su sarke u pitanju.
Ja bi radije isao na vrata sirine 90. Hteces nekada da uneses nesto na tu terasu. Recimo astal je tipicno sirine 80. Znam da moze "na kant" al mnogo je zgodnije ako ne mora.
E sad sledeca poruka sa tri slikice

Meni licno se najvise izgledom dopada prva varijanta (sa tri dela). Nekako se uklapa sa prozorom koji je na kuci. Ako naknadno zakljucis da zelis da zatvoris i levi deo, nije tesko dodati stubic.
Koliki ce biti stubovi/grede, moras vec sam da zakljucis, posto je to vise estetska stvar (naravno ako ne stavis nesto pretanko).
Ako su postojeci stubovi 10X10, mislim da bi mogao da ides sa 8X8. Taman ce vizuelno da ga izdvoji. Ili 6X6 ako ti se tako vise svidja.
Pa sledeca poruka
Da to su ti. Ne izgleda to tako strasno kada se namontira stub unutra. Cela nauka je da malo podignes stub da ne lezi direktno na betonu i ne moze da pije vodu. No, ako bas zelis, moze i direktno da se srafi u pod, samo onda moras nekako dobro da zastitis celo stuba (recimo da ga natopis epoksidom), a i moraces da se zanimas sa vezom. Najruznije resenje su ugaonici.
Veznici za 90 stepeni postoje, nisu obicni ugaonici, u sustini obuhvate stub sa tri strane. Ako imas vremena da napravis alatkicu, mozes i ovako:
viewtopic.php?pid=32725#p32725
Cini mi se da moze i da se kupi dal bese Wolfcraftova a i metabo je prikazao jedan sablon:
viewtopic.php?id=1516
Panele uskladi sa postojecim, ili menjaj i njega (opet estetika). Moze tih 2X2 i 4X2. Prijatelj ti je dao dobar savet.