Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Ograda terase u dvoristu?

Post by vectrabg »

Potrebno je da zatvorim prednji deo kucne terase u dvoristu. Sa bocne strane terase se vec nalazi ograda (koju je neko drugi radio) napravljena od letvica camovine 2x2cm u razmaku od 4.5cm (sace), koja zatvara ceo bocni prostor (1.40x2.15)

Mislim da uradim prednju stranu terase slicno bocnoj strani. Paneli mi odgovaraju zbog lakse montaze i transporta. Iznad donjih panela bih stavio dasku za cvece. Postojeci stubovi sa strane su 10x10 i mislio sam da stavim dva 10x5 u sredini kao nosace panela.

Kako ovo izgleda? Moze li bolje ili jednostavnije?

Image
Last edited by vectrabg on 05 Oct 2012 13:42, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pa izgleda dobro jest uvjek može i bolje ALI može i lošije,po meni u svakom slučaju trebaš pratiti postojeću situaciju znači kako je na boku tako napravi i ove stranice.
Čovijek sniva a Bog realizira!
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Imam par pitanja:

1. Da li su stubovi 10x5 standardne velicine ili 10x8? Mislim kojih ima najcesce na skladistima?
2. Da li treba da se ispod stuba nesto postavi da se izoluje od vlage i kisnice? Na terasi je sada keramika.
3. Kako da spajam panele sa stubovima?
4. Koja je standardna visina ograde? 1m?
5. Kolike treba da je sirine daska za cvece? I koje visine da stavim letvice kao stranice da saksije ne padnu?
6. Kako da ostvarim spoj izmedju stubova i gornje grede na kojoj se sada nalazi lamperija? Da li treba da usecam lamperiju na tom delu gde dolazi stub da bi prisao samoj gredi ili ne?
Last edited by vectrabg on 05 Oct 2012 12:58, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Pored ceone ograde, hteo bih nesto da stavim i sa bocne strane. Jedan deo fiksiran, a drugi vrata. Sirina od zida do stuba je 1.40m, prva stepenica 30, a druga 70.

Evo i bocne slike:
Image
Last edited by vectrabg on 05 Oct 2012 13:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

2. da, postoj eza to odgovarajuci nosaci od pocinkovanog debelog lima. Ima ih po radnjama. Tebi treba varijanta koja se srafi (postoji i ona koja se zaliva betonom).
3. zavisi od toga kako ce izgledati paneli
4. zaista ne znam tacno, ali cini mi se da je oko 1 do 1.1m
5. zavisi od saksija koje hoces da stavis na nju, prilagodjavas sirinu postojecem stanju, ne postoji "standard"
6. Zavisi da li lamperija lezi na gredi, ili je odvojena od nje. Imas i za to limene elemente.

Neka standardna sirina vrata je 80-90cm.
Sad od tebe zavisi hoces li i tu da stavljas stub, ili samo stubic. A mozes i da napravis "kaubojska" to jest dvokrilna, sto je po meni najbolja varijanta, posto ti onda nikada nece smetati da prolazis. Jedno krilo za postojeci stub, drugo za stubic koji prisrafiz na zid.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Koliki je raspon između postojećih stupova?

Ja da sam na tvom mjestu nebih ništa komplicirao sa dodatnim stupovima ja bih na visinu od 1 metar stavio jednu gredicu npr. 10x10 cm i negdje u sredini stavio jedan stupić koji ide od ispod te poprečne gredice pa do poda.
Visina ograde je u većini slučajeva 90-100 cm i u dosta slučajeva ide neka pokrivna daska iznad samih letvica pa ti to nekada izađe oko 110-120 cm ovisno o tome kolko odigneš od poda.
Čovijek sniva a Bog realizira!
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Napravio sam skicu bocne strane. Sta mislite o ovome?

1. Da li levi panel moze sam stajati u okviru 4x2, stegnut uz beton stepenica (dole) a gore uz lamperiju. Za zid ne bi moglo jer je to bavalit fasada.
2. Mogu li da stavim vrata direktno uz stub 10x10 sa desne strane i koliko je sarki dovoljno?
3. Kako izgledaju dimenzije i estetika?

Image
Last edited by vectrabg on 05 Oct 2012 23:18, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Å trkić wrote:Koliki je raspon između postojećih stupova?
Raspon je 3m.
Å trkić wrote:Ja da sam na tvom mjestu nebih ništa komplicirao sa dodatnim stupovima ja bih na visinu od 1 metar stavio jednu gredicu npr. 10x10 cm i negdje u sredini stavio jedan stupić koji ide od ispod te poprečne gredice pa do poda.
O ovome bih mogao i da razmislim, ali 10x10 greda duzinom od 3m ce biti isuvise gruba/nezgrapna za panele. Ako moze neka druga dimenzija. I ne znam koliko ce to biti simetricno panelu u cosku gornjeg reda. Namerno sam ostavio taj prvi stub sa leve strane - ako se desi da odlucim i taj levi cosak da zatvorim sa panelom. Onda bi ostao samo prazan srednji panel - kao prozor u pozadini.

U medjuvremenu sam probao varijante, i nije mi se svidelo kako izgledaju prve dve.

Image

Image

Image
Last edited by vectrabg on 06 Oct 2012 00:20, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:2. da, postoj eza to odgovarajuci nosaci od pocinkovanog debelog lima. Ima ih po radnjama. Tebi treba varijanta koja se srafi (postoji i ona koja se zaliva betonom).
Jesu li ti oni od debelog lima sa sinom i plocom sa cetri otvora za vezu sa betonom (500din)? Vidjao sam to. Visina je oko 8cm. Deluje mi nekako grubo.
mbole wrote:3. zavisi od toga kako ce izgledati paneli
Koji je tvoj predlog za panele? Letvice 2x2, na 4cm, a okolo ram od 2x4 ili nesto drugo? Prijatelj mi rece da je najbolje da uzmem daske 30x400, i da mi neki stolar isece i obradi letvice, a ja da na licu mesta sklapam i montiram.
mbole wrote:6. Zavisi da li lamperija lezi na gredi, ili je odvojena od nje. Imas i za to limene elemente.
Lamperija je direktno kucana na gredu. Na koje limene elemente mislis? Klasicne ugaonike? Mislim da sam i njih sa tim stopama za stubove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo redom :)

To sto je bavalit fasada, smao znaci da treba da nadjes odgovarajuce dugacke tiplove, koji ce da prodju kroz fasadu, izolaciju i da se uhvate za blok ili sta je vec iza te fasade. Ima toga, samo treba malo potraziti po radnjama. Naravno mozes i da kacis gore i dole, ako ti je tako lakse.

Meni nekako smeta ovo zagradjivanje ulaza na terasu sa leve strane iz cisto prakticnih razloga (zato sam i predlozio kaubojska vrata). Jednostavno nezgodno je obilaziti tu pregradu kada se kreces iz pravca glavnog ulaza, al ako tebi odgovara... ovo je OK.

4X2 je tanko (tanko je 2, 4X4 bi jos moglo da prodje). Racunaj da ce neko, nekada zveknuti ramenom u taj "stub", nespretan, popio malkice, zagledo se u zgodnu komsinicu...

A mislim da se nece ni ukolpiti lepo u ostale vertikale koje su 10X10 ili tako nesto.
Generalno gledas da sve vertikale budu ili iste, ili da imas dva tipa pa samo njih kombinujes. Svaka koja je sama "strci" i ne uklapa se u sliku.
Recimo da su postojeci stubovi 10X10, i ako bi nove stubove izmedju postojecih na ceonom delu stavio da budu 5X5 (ili koja god mera), onda bi onaj na boku uza zid trebalo da bude dimenzija starog stuba (10X10), a ovaj do sredine na boku dimenzija 5X5. Tako bi dobio uskladjen i simetrican izgled.

Vrata mozes da stavis direktno uz stub, dve sarke su dovoljne s tim da naravno zavisi i koje su sarke u pitanju.

Ja bi radije isao na vrata sirine 90. Hteces nekada da uneses nesto na tu terasu. Recimo astal je tipicno sirine 80. Znam da moze "na kant" al mnogo je zgodnije ako ne mora.

E sad sledeca poruka sa tri slikice :)
Meni licno se najvise izgledom dopada prva varijanta (sa tri dela). Nekako se uklapa sa prozorom koji je na kuci. Ako naknadno zakljucis da zelis da zatvoris i levi deo, nije tesko dodati stubic.

Koliki ce biti stubovi/grede, moras vec sam da zakljucis, posto je to vise estetska stvar (naravno ako ne stavis nesto pretanko).
Ako su postojeci stubovi 10X10, mislim da bi mogao da ides sa 8X8. Taman ce vizuelno da ga izdvoji. Ili 6X6 ako ti se tako vise svidja.

Pa sledeca poruka :)

Da to su ti. Ne izgleda to tako strasno kada se namontira stub unutra. Cela nauka je da malo podignes stub da ne lezi direktno na betonu i ne moze da pije vodu. No, ako bas zelis, moze i direktno da se srafi u pod, samo onda moras nekako dobro da zastitis celo stuba (recimo da ga natopis epoksidom), a i moraces da se zanimas sa vezom. Najruznije resenje su ugaonici.

Veznici za 90 stepeni postoje, nisu obicni ugaonici, u sustini obuhvate stub sa tri strane. Ako imas vremena da napravis alatkicu, mozes i ovako: viewtopic.php?pid=32725#p32725
Cini mi se da moze i da se kupi dal bese Wolfcraftova a i metabo je prikazao jedan sablon: viewtopic.php?id=1516

Panele uskladi sa postojecim, ili menjaj i njega (opet estetika). Moze tih 2X2 i 4X2. Prijatelj ti je dao dobar savet.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Doslo je do korekcije izgleda. Zbog nedostatka svetlosti u sobi, ostavljen je prazan prostor od 50cm iznad panela. Stubovi su 8x8, a stafne 5x8. Da li se lako nalaze 8x8 stubovi na stovaristima?

Kritike dobrodosle!

Image

Image
Last edited by vectrabg on 09 Oct 2012 12:29, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da bi se estetski lepse uklopile vertikale (stubovi) od isto 5X8. Ovako konstrukcija deluje malo "tesko", a nema potrebe za vise od toga.
Tih 5X8 u pravcu normalno na povrsinu resetke nosi potpuno isto kao 8X8, a u pravcu paralelnom sa resetkom, em nemas nekih naprezanja, em to ukrucuje sama resetka.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore nista bez tvog saveta! U pravi si! Odmah se primeti razlika i na crtezu :-)

U medjuvremenu sam napravio korekciju crteza i pojednostavio izradu - kako bih imao iste panele 92x62. Visina ograde je 140cm. Mislim da je dovoljno svetlosti ostavljeno. Ostaje mi nejasno da li paneli treba da leze na horizontalnoj stafni ili da ostavim neki razmak izmedju? Ne znam sta je uobicajeno? Stavicu cvece sa visecim zardinjerama na kuke - da ne montiram posebno dasku od 3m.

Image

Imam pitanje sto se tice nosivosti. Ova dva noseca stuba 10x10 (mozda su 10x12 zaboravih da proverim) su malo ispucala nakon 8god - ocigledno od tereta. Kao da je doslo do uvijanja. Vidi se na slici:

Image

Ovo je i prilika da se i cela krovna konstrukcija dodatno ojaca. Pretpostavljam da ce 2 vertikale 5x8 zadovoljiti tu funkciju?
Last edited by vectrabg on 10 Oct 2012 00:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Te grede nisu ispucale od pritiska, vec jednostavno same od sebe. Stub upravo tako prska kada je deblji, posto se razlicito brzo suse delovi spolja i iznutra (spolja brze osusi i zato se skupi, a unutrasnjost je jos vlazna i rasirena, pa spoljasnji deo mora da popusti). Ne sekiraj se, to nije problem, osim ako ih zapustis pa ne obnavljas zastitu, a unutra se zadrzava vlaga (tada oce da truli).

E sad za krivljenje. Sa slike se ne vidi. Stavi uz nju neku ravnu letvu (najbolje onu aluminijumsku gradjeivnsku) pa vidi jel se stvarno iskrivila ili te oko vara, i ako jeste za koliko.

Mislim da nema neke potrebe za ojacavanjem krovne konstrukcije. Koliko sam video tebi su rogovi oslonjeni na grede koje idu ivicom zida, i prepustene su za nekih 1.2 do 1.5m do oslonca na horizontalnu gredu, koju drze ova dva stuba. Pri tom ti je jos i krovna konstrukcija relativno lagana, posto je gore tegola a ne crep. Sasvim dovoljno. Ove 5X8 uopste ne moraju da dodatno nose, a i nisu za takvo opterecenje (vitke su pa hoce da se izvijaju pri pritisku).

Meni licno se ovako kao na slici najvise dopada. Kvadrati resetke su tako "zaokruzeni" podjednako sa svih strana. Kad bi izbacio donju i gornju, delovalo bi da tu fali nesto. Cista estetika.

Mislim da ti kracnje resetki sa gornje strane nece doneti vise svetla u sobi, ili ce ta razlika biti toliko minimalna da je zanemarljiva, a pokvarices estetiku. One bas i ne sprecavaju prolaz svetla, odnosno to rade zaista minimalno ako budu istog rastera kao ova postojeca. Glavni uzrocnik slabijeg svetla su sama nadstresnica nisko iznad prozora (koju ne mozes da uklonis) i relativno mali prozor.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Izgleda da smo istovremeno poslali poruku. A u medjuvremenu sam ispravio prvobitnu poruku i zamenio crtez :-) Sta mislite o ovoj varijanti sa istim velicinama panela? I da li da stoje na stafnama horizontalno ili da ostane prostora?
Last edited by vectrabg on 10 Oct 2012 00:49, edited 1 time in total.
Post Reply