Izbor vijka za spajanje punog drveta? (Pomoc oko nadstresnice)
Izbor vijka za spajanje punog drveta? (Pomoc oko nadstresnice)
Koja se debljina vijka koristi za spajanje punog drveta (camovina) i da li je potrebno prethodno probusiti pilot rupu ili ne? Pravim manju nadstresnicu, spajam 4x2 i 4x3 letvice i zanima me da li postoji neki standard pri izboru vijaka ili se koristi sta padne pod ruku?
Dosad su mi najvise odgovarali crni knauf (mislim da su 4 a mozda i 3.5), jer odlicno udju u drvo i naprave jak spoj.
Za ivericu koristim beli 4x50, i busim prethodno rupu 3.
Pozdrav svima :-)
Dosad su mi najvise odgovarali crni knauf (mislim da su 4 a mozda i 3.5), jer odlicno udju u drvo i naprave jak spoj.
Za ivericu koristim beli 4x50, i busim prethodno rupu 3.
Pozdrav svima :-)
Last edited by vectrabg on 21 Sep 2012 02:16, edited 1 time in total.
Na postojece drvene grede 10x10 stavljam manju nadstresnicu 1x1m sa letvama 4x3. Da li je vijak za drvo 6x100 dovoljno jak za nosac (3 nosaca po 2 vijka)? Pretpostavljam da prethodno moram burgijom 4 napraviti pilot rupu u gredi za vijak 6?
Da je u pitanju betonski zid, tipl 10 i 6 bi bili sasvim dovoljni, ali nemam iskustva sa drvenim gredama.
Da je u pitanju betonski zid, tipl 10 i 6 bi bili sasvim dovoljni, ali nemam iskustva sa drvenim gredama.
Last edited by vectrabg on 21 Sep 2012 02:17, edited 1 time in total.
Spojio sam teme posto se u sustini radi o istoj stvari.
Generalno gledano, manji problem ti je sraf, izuzev u ekstremnim slucajevima (ako stavis nesto bas tanko) retko kad je on taj koji ce da popusti. Uvek popusti veza sa zidom, rascepi se greda, daska, sta je vec, a gotovo nikad ne pukne sraf.
Ne postoji "standard", posto je svaka konstrukcija posebna, pa se za svaku radi poseban proracun ako bi isao po PS-u.
Ono sto ne znamo je kako ti izgleda konstrukcija. Odnosno sta je "nosac".
Daj neki crtez.
Generalno gledano, manji problem ti je sraf, izuzev u ekstremnim slucajevima (ako stavis nesto bas tanko) retko kad je on taj koji ce da popusti. Uvek popusti veza sa zidom, rascepi se greda, daska, sta je vec, a gotovo nikad ne pukne sraf.
Ne postoji "standard", posto je svaka konstrukcija posebna, pa se za svaku radi poseban proracun ako bi isao po PS-u.
Daj neki crtez.
Vijci za knauf ploče su vijci za knauf ploče
, ( postoje i vijci za knauf ploče sa rjeđim navojem - baš za drvo )
no za spajanje konstrukcije koriste se iver vijci . Letvu koju treba zašarafiti u gredu treba prije probušiti tako da vijak prođe kroz nju normalno , a u gredu ne treba bušiti za debljine vijaka do 6 mm , preko treba izvršiti predbušenje sa 1mm manjim svrdlom od tijela šarafa

no za spajanje konstrukcije koriste se iver vijci . Letvu koju treba zašarafiti u gredu treba prije probušiti tako da vijak prođe kroz nju normalno , a u gredu ne treba bušiti za debljine vijaka do 6 mm , preko treba izvršiti predbušenje sa 1mm manjim svrdlom od tijela šarafa
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Hvala na savetu. Razumem da svaka konstrukcija ima svoje zahteve, ali sam ocekivao malo precizniji odgovor po pitanju vezivanja navedenih iverica 4x3 i 4x2. Mislio sam da ipak postoji standard i da se upotrebljavaju recimo iver vijci fi4. Jer po meni su fi2 i 3 preslabi a od fi 5 pa navise prejaki.ropee wrote:Vijci za knauf ploče su vijci za knauf ploče, ( postoje i vijci za knauf ploče sa rjeđim navojem - baš za drvo )
Sto se tice vezivanja nosaca za gredu poslusacu vas savet i probati da uvrnem 6x100 u gredu automatskom busilicom, pa ako nebude islo onda cu da probusim prethodno sa 5.
Hvala na vremenu. Imam crtez ali bi mi uzelo vremena da vam sve "desifriram" a pri tome moram i uneti tehnicke mere, sto je vec ozbiljniji tehnicki crtez koji trazi vremena.mbole wrote:Spojio sam teme posto se u sustini radi o istoj stvari.
Daj neki crtez.
Ukratko:
Nadstresnica:
- Leksan 10 1.5x1.5m
- Nosaci leksana iverice 4x2
- Ispod nosaca leksana 4x2 su 3 glavna nosaca 4x3, a oni su preko debelih L vinkli spojeni za gredu. Valjda vijak 6x100 ne moze da pukne na smicanje. Ne znam koja je ukupna tezina konstrukcije, ali nema vise od 20-30kg.
Last edited by vectrabg on 21 Sep 2012 23:34, edited 1 time in total.
Tu ti nije problem tezina same konstrukcije. Problem je kad padne sneg, ili krene da duva ozbiljniji vetar, posto tada tezina postaje znacajno veca.
Srafovi nece puci sigurno, posto njih mozes da opteretis daleko vecom silom, ali se bojim za te letve. Mnogo je to tanko za toliku povrsinu.
Ne kapiram bas kako za gredu vezujes letve L nosacem. Da ne mislis na stub (greda-horizontalno ili krovna greda-rog pod malim uglom u odnosu na horizontalu, stub - vertikalno)?
I jos me buni: "- Nosaci leksana iverice 4x2" Sta su "iverice"?
Srafovi nece puci sigurno, posto njih mozes da opteretis daleko vecom silom, ali se bojim za te letve. Mnogo je to tanko za toliku povrsinu.
Ne kapiram bas kako za gredu vezujes letve L nosacem. Da ne mislis na stub (greda-horizontalno ili krovna greda-rog pod malim uglom u odnosu na horizontalu, stub - vertikalno)?
Hvala na tvom vremenu! Nadam se da ces se snaci u mom crtezu. Slazem se sa tobom da je ovo dosta laka konstrukcija. Mozda bih mogao umesto 4x3 letvi nosaca stavim 4x4.mbole wrote:Tu ti nije problem tezina same konstrukcije. Problem je kad padne sneg, ili krene da duva ozbiljniji vetar, posto tada tezina postaje znacajno veca.
Nosaci leksana su letve 4x2

Uh, bojim se da ce ovde biti problema.
Problem je u kacenju ovih vinkli za ovo sto na slici izgleda ko betonska ploca, a pretpostavljam da je ustvari drvena greda u koju bi ti to da zasrafis.
Jednostavno poluga je prevelika. Ovako odokativno sa slike rastojanje izmedju dva srafa kojima se vinkla kaci u gredu je reda 4-5cm.
Duzina pluge koja to hoce da savije i iscupa iz grede je negde oko 95 cm.
To ce reci, kad na kraj nadstresnice stavis 1 Kg, te srafove hoce da iscupa sila od 95/5=19Kg. Kad padne sneg ili dune iole ozbiljniji vetar) na kraju te nadstresnice ce komotno biti jedno 10Kg, to ce reci da ce tvoje srafove na cupanje da optereti sa 190 Kg, i to samo od snega na samom kraju nadstresnice. Iskreno mrzi me da sad racunam kolika je sila pri kontinualnom opterecenju, al komotno racunaj na jedno 300 kila, koji ce da opterete srafove na cupanje, a ne na smicanje.
To ce jednostavno da se iscupa, sve i da se ne pokrive vinkle i ne popucaju letve (donje letve su opterecene na sabijanje i ovako tanke krecu u izvijanje).
Cak i da vinkle produzis na gore pa da dobijes vece rastojanje za kacenje, opet ce to biti nekih 10-tak cm, pa ce poluga i dalje biti prevelika.
Kada bi konstrukcija bila takva da je donji kraj vinkle (tacka pored koje na drugoj slici stoji broj 4), oslonjena na nesto (neki stub, zid...), tada bi bilo dovoljno podebljati horizontalne letve tako da budu nesto reda 5X10 na kant ili slicno, posto gornja letva je opterecena na zatezanje, i (naravno ako je dovoljno dobro pricvrscena na gornjoj tacki), ne bi dozvoljavala konstrukciji da se iskrivi.
Iskreno, ako je ova ploca jedino sto imas za sta bi mogao da to prikacis, jedino resenje koje ja vidim je neki stub koji bi drzao kraj nadstresnice, i da na desnoj strani prve slike jos dodatno povezes ugao sa plocom nekom vertikalnom letvom.
Problem je u kacenju ovih vinkli za ovo sto na slici izgleda ko betonska ploca, a pretpostavljam da je ustvari drvena greda u koju bi ti to da zasrafis.
Jednostavno poluga je prevelika. Ovako odokativno sa slike rastojanje izmedju dva srafa kojima se vinkla kaci u gredu je reda 4-5cm.
Duzina pluge koja to hoce da savije i iscupa iz grede je negde oko 95 cm.
To ce reci, kad na kraj nadstresnice stavis 1 Kg, te srafove hoce da iscupa sila od 95/5=19Kg. Kad padne sneg ili dune iole ozbiljniji vetar) na kraju te nadstresnice ce komotno biti jedno 10Kg, to ce reci da ce tvoje srafove na cupanje da optereti sa 190 Kg, i to samo od snega na samom kraju nadstresnice. Iskreno mrzi me da sad racunam kolika je sila pri kontinualnom opterecenju, al komotno racunaj na jedno 300 kila, koji ce da opterete srafove na cupanje, a ne na smicanje.
To ce jednostavno da se iscupa, sve i da se ne pokrive vinkle i ne popucaju letve (donje letve su opterecene na sabijanje i ovako tanke krecu u izvijanje).
Cak i da vinkle produzis na gore pa da dobijes vece rastojanje za kacenje, opet ce to biti nekih 10-tak cm, pa ce poluga i dalje biti prevelika.
Kada bi konstrukcija bila takva da je donji kraj vinkle (tacka pored koje na drugoj slici stoji broj 4), oslonjena na nesto (neki stub, zid...), tada bi bilo dovoljno podebljati horizontalne letve tako da budu nesto reda 5X10 na kant ili slicno, posto gornja letva je opterecena na zatezanje, i (naravno ako je dovoljno dobro pricvrscena na gornjoj tacki), ne bi dozvoljavala konstrukciji da se iskrivi.
Iskreno, ako je ova ploca jedino sto imas za sta bi mogao da to prikacis, jedino resenje koje ja vidim je neki stub koji bi drzao kraj nadstresnice, i da na desnoj strani prve slike jos dodatno povezes ugao sa plocom nekom vertikalnom letvom.
Hvala na strucnoj pomoci. Uzivanje je slusati nekog ko se razume u posao :-) Vidim i ja da ce biti problema zato sam i dosao na forum.
Definitivno izbacujem 4x3 letve kao nosace, i umesto njih koristim 6x4 na kant. Izbacio bih i vinklu 40x40 2.5cm metalna kutija. A umesto vinkle da sastavim 6x4 i 6x4.
Ne postoji mogucnost postavljanja stuba na kraj nastresnice (levog kraka) zbog prolaza. Iznad pozicije jedan se nalazi postojeci krak lamperije na koju bih fiksirao kraj 4x2 letvi koje ce verovatno pomoci u drzanju kraka. Donji desni krak se moze ojacati vezom za postojeci stub. Ali levi krak ostaje potpuno slobodan.
U postojecoj konstrukciji se nalazi stafna 5x8 na koju je postavljena lamperija i sada ja u stvari produzavam postojecu nadstresnicu. Ispod stafne 5x8 je slobodan prostor gde bih mogao dodati neko dodatno ojacanje za nosac.
Ako bi ovo moglo da funkcionise koje vijke ili eksere da koristim za:
1. poziciju 1 gde spajam nosac 4x6 sa 5x8 stafnom u postojecoj konstrukciji?
2. poziciju 2, gde spajam 4x6 sa 4x6 letvom?
3. sta koristiti za spajanje pozicije 3?

Definitivno izbacujem 4x3 letve kao nosace, i umesto njih koristim 6x4 na kant. Izbacio bih i vinklu 40x40 2.5cm metalna kutija. A umesto vinkle da sastavim 6x4 i 6x4.
Ne postoji mogucnost postavljanja stuba na kraj nastresnice (levog kraka) zbog prolaza. Iznad pozicije jedan se nalazi postojeci krak lamperije na koju bih fiksirao kraj 4x2 letvi koje ce verovatno pomoci u drzanju kraka. Donji desni krak se moze ojacati vezom za postojeci stub. Ali levi krak ostaje potpuno slobodan.
U postojecoj konstrukciji se nalazi stafna 5x8 na koju je postavljena lamperija i sada ja u stvari produzavam postojecu nadstresnicu. Ispod stafne 5x8 je slobodan prostor gde bih mogao dodati neko dodatno ojacanje za nosac.
Ako bi ovo moglo da funkcionise koje vijke ili eksere da koristim za:
1. poziciju 1 gde spajam nosac 4x6 sa 5x8 stafnom u postojecoj konstrukciji?
2. poziciju 2, gde spajam 4x6 sa 4x6 letvom?
3. sta koristiti za spajanje pozicije 3?

Last edited by vectrabg on 22 Sep 2012 15:18, edited 1 time in total.
Ovo je poslednji crtez na kome sam stavio letve 4x6 na kant za horizontalne nosace.
Iz donjeg desnog kraka (poz. 3) moze da ide horizontalna letva 4x6 (ili 5x8 ili jaca ako treba) koja je fiksirana za horizontalni nosac postojece konstrukcije iznad stuba sa desne strane. I bio bi 1m na postojecoj a 1.2m bi drzao ceo donji deo.
Ispod veze vertikalnog nosaca 4x6 sa stafnom 6x8 mogu da postavim jos jednu letvu (4x6) (iznad poz. 2) koja bi se vezala za postojecu stafnu 6x8 sa donje strane - a onda stegnuti za vertikalni 4x6 kao dodatno ojacanje.
Da li ovo moze da prodje?

Iz donjeg desnog kraka (poz. 3) moze da ide horizontalna letva 4x6 (ili 5x8 ili jaca ako treba) koja je fiksirana za horizontalni nosac postojece konstrukcije iznad stuba sa desne strane. I bio bi 1m na postojecoj a 1.2m bi drzao ceo donji deo.
Ispod veze vertikalnog nosaca 4x6 sa stafnom 6x8 mogu da postavim jos jednu letvu (4x6) (iznad poz. 2) koja bi se vezala za postojecu stafnu 6x8 sa donje strane - a onda stegnuti za vertikalni 4x6 kao dodatno ojacanje.
Da li ovo moze da prodje?

Last edited by vectrabg on 23 Sep 2012 01:17, edited 1 time in total.