Pomoć !!! Šmirglanje parketa

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
luxx333
Dodavač alata

Pomoć !!! Šmirglanje parketa

Post by luxx333 »

-Pozdrav svim majstorima kao i onima koji to žele da postanu (kao na primer ja :) )

-Imam sledeći problem:

-Pre neki dan sam kupio polovnu mašinu za pranje i poliranje marke -Wirbel c-43
Ova mašina mi treba da bih smirglao parket između 3 sloja lakiranja ili pre samog lakiranja da bih uklonio
riseve koji su ostali nakon završenog posla sa hoblericom. Uz mašinu sam dobio dve četke za pranje
i tzv. " Nosač Diska" koji je u suštini jedan plastični disk koji na donjoj strani ima male bodlje koje predpostavljam
služe da se na njih stavi filc za poliranje.

*** Glavno pitanje je sledeće- Kako ja da namestim brusni/smirgl papir na ovu moju polirku i da smirglam
parket. Do sada sam ručno smirglao sa granulacijom 220 ali se nadam da će to ubuduće raditi ova moja polirka samo da nadjem način kako da od dole na taj disk ili na sam filc, ne znam ni sam, učvrstim smirgl papir. Disk je prečnika ako se ne varam-430mm i on nema "čičak" pa da zalepim smirgl na njega.Mislio sam da isečem veliki krug od smirgl papira prečnika samog diska pa da stavim na to neki filc pa od gore disk, ali mislim da bi smirgl izleteo ispod jer ga ništa ne drži a sa druge strane, brusni papir granulacije 220 imaju samo u uzanim trakama koje su širine cca 15-tak cm. Da li treba da da dokupim još nešto za ovu polirku ili postoji neko drugo rešenje?

Veliki pozdrav...
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Najprije jedan ljep pozdrav i dobro nam došao na naš forum i u ovo ljepo društvo dobrih i stručnih ljudi.:hurra:

Druga važna stvarčica koja ti je omakla jest da nisi u svom profilu popunio mjesto od kuda si mjesto stanovanja kako bi eventualni pomagači ti mogli preporučiti u koju radnju u tvom mjestu gradu ili nekom obližnjem te poslati po potrebiti materijal.

Ajmo sada malo dalje na taj tvoj problem.Neznam dali si uzeo tu mašinu novu ili polovnu,ali u svakom slučaju trebalo bi biti neko uputstvo za upotrebu i siguran sam da bi trebalo biti opisano u uputstvu kako se to radi.

Ja osobno nisam upoznat sa tom mašinom ali možda ima neko od poštovanih kolega sa foruma koji ju imaju pa će ti pomoći sa konkretnim prjedlogom a do tada daj ti postavi pokoju sliku svoje mašine pa da vidimo kako bi se dalo riješiti nastala nedoumica i da ti ta mašina radi posao za koju si ju i kupio.

I mene sada osobno zanima jedna stvar,taj parket koji si ti brusio ručno dali je bio neki stari parket kojega si obnavljao ili novopostavljeni parket,i dali si ga cijeloga ručno šmirglao?

Nadam se da sam shvatio da si to tako radio,jer ako jesi malo zeznuta rabota a i inače imaš,a sigurno znaš,mašina koje su baš za brušenje parketa i brodskog poda a one u većini slučajeva(brem one koje sam ja vidio) rade na principu tračne brusilice samo su maloo veći gabariti mašine.

Ajd da ja nedrobim više bezveze javit će se netko ko ima više iskustva od mene u tim poslovima a ti do tada poslikaj i postavi slikicu pa da vidimo kako se to da modificirati,oliti nešto da iskemijamo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
luxx333
Dodavač alata

Post by luxx333 »

Hvala za dobrodošlicu ! :)

Da, nisam uneo te podatke i to ću ubrzo ispraviti.

-Mašinu sam kupio polovnu i nemam nikakvo uputstvo a čovek od koga sam je kupio je koristio samo za pranje tepiha i nije znao da mi kaže kako da namestim brusni papir na nju ali mi je garantovao da može, jer je jednom gledao kakp čovek brusi parket sa istom mašinom.
-Da malo pojasnim...ja se hoblovanjem i lakiranjem parketa bavim par godina i imam Vrbovec hoblericu a ova polirka bi mi trebala samo za brušenje između 3 sloja lakiranja to jest nisam baš toliko jak da hoblujem parket od početka ručno :)
luxx333
Dodavač alata

Post by luxx333 »

-Evo da pokušam da postavim i sličice ovde

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Nadam se da će neki raspoloženi parketar koji danas odmara kod kuće rešiti ovaj problem :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sada su stvari puno jasnije i da se predložiti neko rješenje.Ja da sam na tvom mjestu ja bih napravio neku podlogu od nekog kvalitetnijeg špera kojou bi nekako prišarafio na postojeću originalnu ploču (nazovimo je tako) i na taj šper naljepiš čičak a šmirgla te veličine će se negdje naći a ako i ne ima na forumu tema u kojima je pojašnjeno kako su to pojedini kolege radili nastavljali trake i ljepili ih.

No pričekajmo još malo nekoga da da svoj neki prjedlog ili svoje iskustvo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

To sto si skinuo sa masine, taj disk, je dodatak(cetka) za pranje tepiha, za masinu postoji adekvatan dodatak koji sluzi kao drzac smirgle sa cicak trakom! Prodavac tih masina za Srbiju je http://www.secut.rs/sr/wirbel.php i na njihovom katalogu stoji da se masine mogu koristiti i za brusenje parketa pa predpostavljam da imaju u ponudi i taj dodatak!
Ako bas moras onda radi neku improvizaciju, a moj ti je predlog da potrazis originalno rjesenje!
luxx333
Dodavač alata

Post by luxx333 »

-Hvala Å trkiću za predlog, razmisliću.....

-Saša, ti si u pravu da bi najbolje bilo da kupim originalni disk za šmirgl ako uopšte tako nešto postoji. Ja sam takođe pročitao u opisu mašine da joj je jedna od namena i brušenje parketa tako da ću je sigurno osposobiti i za tu namenu.Inače ovaj plastični disk koji je na slici nije četka za pranje tepiha nego se ispod toga stavi filc za poliranje i te iglice na disku služe da ga drže da ne izleti ispod mašine. Dobio sam i jedan filc uz mašinu, probao sam i taj disk je baš za to.
-Danas sam probao sledeće- Stavio sam filc na ovaj plastični disk sa iglicama a onda sam uzeo brusni papir 220, onaj uzani i stavio sam jednu traku skroz popreko po sredini filca od dole i pritisnuo ga sa mašinom. Uključio sam polirku i probao na nekom starom parketu i počelo je da radi odlično ali se posle nekoliko minuta papir od dole iscepao jer se verovatno pomerao u toku rada . Sledeća ideja mi je da isečem jedan krug koliki je i prečnik plastičnog diska od recimo nekog starog etisona, da njega prislonim (licem) na te iglice a da na naličje to jest onu stranu koja je okrenuta prema podu zalepim par komada lepljive trake ali one koja je dvostrano lepljiva, tako da se zalepi na etison jednom stranom a na onu drugu da lepim trake brusnog papira. Probaću tako pa ću da vidim šta će se desiti.....Eksplodirati valjda neće :)
pedja pg
Zarezivač olovaka

Post by pedja pg »

pozdrav,srecan rad,ti diskovi su ti za pranje,isti takav disk bi trebalo da ide u kompletu sa masinom, i ne koristi se papir vec mrezice za poliranje,na cicak,mada potrazi taj disk mozda ga nadjes polovnog,tipa kao za brusilicu sto se kupuje posebno,volja ti na cicak volja ti na sarafljenje
pedja pg
Zarezivač olovaka

Post by pedja pg »

polirka bi trebalo da radi od hiljadu do tri hiljade obrtaja,tako da ako taj pair ili mrezicu ne postavis kako treba,tj. prisvrstis stalno ce ti je cijepat ili skidat,isto kao kad hoblujes pa ne stegnes dovoljno papir,tako da pogledaj po tih radnji dje kupujes papir ili ako ima servis za tu polirku,da kupis disk za papir
majstor3
Dodavač alata

Post by majstor3 »

imas da kupis sundjere za polirku ..kafeni sundjer stavis na taj disk i na sundjer kartu za brusenje, a bijeli sunder sluzi za mrezicu...
Post Reply