Iskrivila se ploča stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Ivan 1
Samostalni majstor

Iskrivila se ploča stola

Post by Ivan 1 »

Moj prvi stol.Ploča od suhe trešnje 35 mm debljine,dimenzija 120 x 60cm.
Ploča je fino ispala i stojala na panku par dana.
Kad sam danas išao pogledati ona dobila mali trbuščić.
Pitanje br.1: kako se to ispravlja (bilo je vlažno vrijeme ovih dana, ima li to veze?).
Pitanje broj 2. Stol će biti kao ćirilicom p, koji je najbolji spoj vertikala sa pločom.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Slika vrijedi više nego tisuću riječi... sa svih strana, poželjno
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze lako da se desi da je u pitanju samo okolna vlaga. Gornja povrsina je bila vise izlozena od donje (jer je donja stajala na drugoj povrsini, pa nije mogla da primi istu kolicinu vlage).

Za drugo, zavisi koliko su debeli ploca i "noge".
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Image
Ploča i noge debele su 35mm, dakle trebao bi spojiti dvije ploče od 35 mm pod 90.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Da ti nije libela kriva :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ako sam dobro video daske su presiroke i nisu presecene na uze pa kontrirane zato mislim da se izbacila.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Meni se čini da daske nisu preširoke i da su pravilno kontrirane. Vjerojatno je zbog vlage, ali nema veze. Progib je mali pa ćeš ga anulirati kad naljepiš bočne ploče. Možeš spojiti tiplama ili sa redom ili dva keksa.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko uspevam da vidim daske su oko 10cm sirine, i lepo su kontrirane. 99% da je u pitanju vlaga. Postavi plocu par dana na neke nogare (recimo onn za farbanje), trebalo bi da se vrati.

Sto se tice spajanja, prvo je pitanje kako ces da ih spojis.
Da li ce gornja crta slova П ici preko "nogu" ili noge idu sa strane?
Prvi slucaj je stabilnija konstrukcija posto se ploca oslanja na "noge" i lepo prenosi vertikalno opterecenje. Sa druge strane ovo je slabo za lepljenje (poprecni rez).
Ja bih isao plivajucim cepovima recimo dimenzija 10X30-40mm duzine 50-tak mm (kao festov domino). Na odokativno procenjenu sirinu ove ploce, po 4-5 komada.

Mozda, ako nece da ugrozi estetiku, da na sredinu sa unutrasnje strane postavis po jedan trougao recimo 15X15cm, kako bi ukrutio "nogare". Ili jos bolje dasku od 15-tak cm na kant celom duzinom ploce, i onda nogare vezes i za nju. Mislim da se ne bi videlo, osim ako neko bas zagleda ispod, niti smetalo za noge, a znacajno bi ukrutilo celu pricu. Dasku na kant, utiplujes i zalepis sa donje strane ploce, a za nogare vezes malo debljim srafovima. Glave srafova upustis ispod povrsine, i stavis preko drvene cepove. Mozes cak i od nekog tamnijeg drveta, tako da cepove namerno istaknes, ili da imaju kvadratni profil i da malo vire kao Green & Green Dobijes i cvrstocu konstrukcije, i estetiku.

Otkrivam toplu vodu, al nije lose pomenuti, covek se ponekad zaboravi. Godovi "nogara" obavezno u istom pravcu kao godovi ploce. Znaci ako "nogar" dodje na ovu ivicu koja se vidi na slici, onda godovi na njemu idu vertikalno.

Recimo ovako:
Image

Image

Image
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja se izvinjavam jer nisam dobro video. Ako je tako a jeste onda drvo jos radi. Ali sto je najgore ono uvek radi pogotovu ako je vani. Zato je vise nego tesko napraviti plocu od punog drveta.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

runer wrote:Ako sam dobro video daske su presiroke i nisu presecene na uze pa kontrirane zato mislim da se izbacila.
Daske su širine 6cm x 10kom = 60cm- rezana fosna sedmica na šnite od 40mm pa okrenuto. Drvo je 10.5% vlage. Stavio sam malo između dvije štafle stegama, mislim da će se ispraviti.
Bole ovo ti je dobra ideja sa dominom, zato što to imam čime izvesti (naš slot mortiser).
Ispod stola ide neki ormarić s ladicama, tako da ona daska može ići samo na kraj ili dva trokuta da pojačaju spoj.
Kad sam gore pisao riječ čime sjetio sam se jednog vica kad je Hecegovac zavodio djevojku (možda sam ga već napisao u razbibriga:
Oklen si ti mala.
Neću ti reć.
Ajd reci.
Neću.
Ajd prvo slovi.
I.
Hm. Neznam. Ajd drugo.
Č.
Nemam pojma.
Iščapljine, konju jedan.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

video sam situaciju,sada cu objasniti kako ja radim pa probaj sledeci put tako.

ako daske isecam i z velike sirine onda ih posle raskrajanja ostavim do sutra,kad se pobacaju obradim ih na nadmeru(abrihter-diht) sa nadmerom od 1-2mm,posle par dana ih pregledam ako se nisu dodatno bacile uradim ih na meru.

evo zasto ti ovo pisem: materijal je prilikom raskrajanja ostao u vecem komadu(kubnom) kad ga obradis skines podosta slojeva "zice",time si ga oslabio i onda pocinje da se baca.:)

kad sam ih doterao na pravu dimenziju slozim ih i na "suvo", dobro stegnem(kao kad lepim),e tu je kljucno-ako si odradio na abrihteru kantove u "vinklu"bice savrseno ravno i nece ti prilikom lepljenja trebati bocno stezanje ,

ako se neka iskrenula u stranu prilikom suvog stezanja kant doradis na abrihteru dokle god opet ne legne kako treba.

tad kad zalepis mora biti savrseno ravna ploca.:prs:

druga stavka--plocu uvek ostavljaj (dok radis a i posle) na nogarim i daleko od sunca tako da uvek moze da "popije " istu kolicinu vlage i toplote i gore i dole.

prilikom lakiranja i farbanja zapamti::: koliko slojeva gore toliko i dole :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Ko zna zna.
Ovo je abeceda za početnike.
Hvala Singer.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

sada znaš zašto ti je ploča savijena . Većina lakira doljnju stranu ploče jednom ili nijednom, a gornju stranu 3,4 ili više puta . Ovo je osnovni uzrok savijanja - neravnomjerni dotok vlage u materijal sa gornje i doljnje strane ploče
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply