Rezanje trupaca

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
ninja
Majstor stolar

Rezanje trupaca

Post by ninja »

na koju debljinu se obicno rezu daske? imam priliku nabaviti si jeftinije hrast pa ma zanima ne koje debljine je najbolje ispiliti?
koje debljine trebaju za vrata, prozore, stolove, klupice i slicno? i koliko se otprilike potrosi drva za jedna vrata ili recimo za prozor 1x1,5m?
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Hrastov trupac je najbolje izrezati na debljinu 50mm ( tavalon) , to je debljina koja se najčešće koristi u stolariji, i od koje imaš najbolje iskorištavanje prilikom izrade .

No ukoliko ovo planiraš izrezati, moraš adekvatno i uskladištiti , na ravnom, poletvano, na zraku , cca 3-5 god.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Struzi na 56-57 dok se osusi izgubi 7-8% tako da prilikom obrade dobijes cistih 50 mm. :prs:
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

i za klupice, stolice, stolove isto ide ta debljina?
ne bi htio da imam puno otpada na kraju, tipa ka uzmem 55mm a za stolicu treba 25mm onda imam jako puno za hoblati i puno toga bacam.
Last edited by ninja on 20 Apr 2012 08:55, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

pa ako imaš dosta toga za rezanje, onda si ispili i par dasaka :cool:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

pa mislim uzeti 2-3 kubika.
i jel velika razlika izmedju 1. i 2. klase? kako se tocno to odredjuje i po cemu?
era
Majstor početnik

Post by era »

Moj ti je savet da to neuzimaš bez nekoga ko je malo stručniji i koji ti može reći da li trupci valjaju, jer više vredi dobar savet nekog iskusnog stolara sa pilane koji je ceo život sa trupcima nego sva terorija sveta, a takav će te i posavetovati koje debljine da se reže jer nezavisi to samo od ličnih potreba već i od obima trpca i samog kvaliteta, a tu su razlike u iskorišćenju i do 20 % pa ponekad i 25 %. tako da je isplativije ako imašnekog prijatelja koji se bavi rezanjem građe da ide sa tobom i da te posavetuje, a posle tri četri takva posla sam ćeš imati uvid šta ti i kolko odgovara.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

to bi mi uzeo od cure tata, on je sumar, tako da me nebude nitko zaje...
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

ako je od cure tata .... onda nema greške , on je šumar
Post Reply