spajanje iveral ploce?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
haris

spajanje iveral ploce?

Post by haris »

interesuje me na koji nacin se spajaju ploce "po duzini"?
preciznije:ako ne grijesim duzina ploce je 280,a ja bi pravio plakar duzine 300.

na koji nacin je najbolje rijesiti ovaj "problem"?
kaste
Šegrt

Post by kaste »

a plafon je na 450?
sala mala.tiplovanje ili keks i unutrasnje ojacanje i obavezno jaca ledja - lesonit nikako moze sper od 6mm
mada plakar od 270 izjedno se ponasa kao pihtija iako je iz jednog dela a i vrata su velike tezine i sa cetiri sarke se dosta inertno-tesko otvaraju zbog poduznog uvijanja.
moj predlog da bude iz dva dela 150+150 ili 200+100 ili trece.
caos.
Last edited by kaste on 17 Mar 2008 13:08, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

haris wrote:interesuje me na koji nacin se spajaju ploce "po duzini"?
preciznije:ako ne grijesim duzina ploce je 280,a ja bi pravio plakar duzine 300.

na koji nacin je najbolje rijesiti ovaj "problem"?
Samo pazi, ukoliko dižeš u komadu plakar do plafona, koliko je plakar širok! Može ti se desiti da nemaš mesta da ga podigneš; zato papir u ruke i Piotagorina teorema, a može malo i trigonometrije :)
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Takav plakar jedino na licu mesta da montirash,ali po meni ti je najbolje raditi iz dva dela iz vec gore objashnjenih razloga.
VELIKE tajne MALIH majstora
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

hm korpus ti je najbolje - (ako ne i jedino pametno rješenje) ugraditi na licu mjesta, a za vrata isto bi pokušao izbjegnuti spajanje, stavi ispod neku ladicu ili stavi nekakav "cokul i gore i dole po 10 cm da ti pojede tih 20 cm bojim se da ti na tu veličinu nijedan spoj neče baš bit neko veselje :(
haris

Post by haris »

mozda sam malo pogrijesio sto nisam napomenio da bi radio plakar sa kliznim vratima.
ugradbeni ili americki kako se vec zove?
haris

Post by haris »

ne radi se o visini!!!!!!!!
mozda je vama ovo banalno pitanje ali ja se prvi put susrecem sa ovim problemima,znaci razmisljam da to pokusam sam napraviti iako nemam nikakvog iskustva u tome.
znaci radi se o duzini!!!!!

razmak od zida do zida je 320.

a ja bi radio 300 jer su oni klizni mehanizmi za vrata 300,barem oni koje sam ja gledao.

a onda bi stavio neku masku da pokrijem po 10 sa obje strane.

ili se mozda mogu nabaviti i od 320 ali ja ne znam za to?
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Sve ti je to nesto prijatelju preveliko! Ja sam bas jucer montirao ormar visine 2400 mm, i vjeruj da cu drugi puta dobro razmisliti prije davanja cijene. Ja sam do sada radio iz dva dijela, 2000 + 400 ili koliko treba, i to bude jako lijepo. Napravi posebno svaki element, i samo stavi jedan na drugi. Ne bih ti preporucio ni vrata te duzine!!!
sa zenom i cikularom nije se saliti!
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

haris wrote:ne radi se o visini!!!!!!!!
mozda je vama ovo banalno pitanje ali ja se prvi put susrecem sa ovim problemima,znaci razmisljam da to pokusam sam napraviti iako nemam nikakvog iskustva u tome.
znaci radi se o duzini!!!!!

razmak od zida do zida je 320.

a ja bi radio 300 jer su oni klizni mehanizmi za vrata 300,barem oni koje sam ja gledao.

a onda bi stavio neku masku da pokrijem po 10 sa obje strane.

ili se mozda mogu nabaviti i od 320 ali ja ne znam za to?
jesu oni od 300 najduzi ali burazeru samo za dvoja vrata,pa ti srachunaj koliko bi ti ta dvoja vrata bila velika i teschka.Sretao sam se i sa plafonom od 3.5m ali veruj mi najbolje ti je da barem u donoj zoni napravish fioke sa posebnom kutijom a ovo iznad idi sa dva para kliznih vrata.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Koliko sam shvatio, radi se o širini a ne o dužini. Postoje šine dulje od 3 m, ja sam kupio od 5 m prije pol godine jer sam radio dva ormara od 2 m i kusur svaki.
Probaj u schahchermayeru, imate ga u srbiji (pronadji na googlu), isto tako ima i Forestov sistem vodilica koji se proizvodi u Madjarskoj i pokazale su se po cijeni i kvaliteti dosta dobro.

Na tvom mjestu bih fronte ugradio u Alu okvire koji stabiliziraju plohe, a istovremeno je dovoljno elastično, i možeš onda to sve voziti lijevo desno bez straha od uvijanja, pogotovo ako ideš na uklade od 10 mm pa će sve biti lakše.
Ovisno o sistemu vodilica, vrata mogu biti maximalno široka 1400 mm. Na tvom mjestu je najoptimalnije napraviti troja vrata od cca 1100 mm širine.

Iskustvo mi je pokazalo da je najbolji iveral za vrata velike visine Kaindl jer je vrlo stabilan i otporan na uvijanje, dok se Egger voli uvijati, ako se ne skladišti i transportira kako treba, a to često ne ovisi o nama.

Vrata velikih visina, preko dva metra, koje se montiraju na šarke, najbolje je da su maksimalne širine 400 mm i obješena na minimalno 5 šarki. Tada nema opasnosti od uvijanja, ali je potrebno koristiti kvalitetan iveral, i što je najbitnije: korpus mora biti postavljen skoro idealno pod vagu. U suprotnom je nemoguće uštimati vrata.

Korpus je najbolje složiti iz nekoliko kutija, što je i statički najkvalitetnije rješenje, ali to često poskupljuje materijal za 30-ak posto, tako da sam uglavnom zbog konkurentnosti prisiljen na licu mjesta montirati korpus, po principu zajedničkih stranica. Ledja ormara nema, već se stranice šarafe u zid pomoću kutnih nosača visećih elemenata. Korpus spajam vijcima i uz navodjenje pomoću keksa koje prije spajanja lijepim ako stranka kaže da će ormar tu ostati za stalno.

Baš sam danas doznao za ovaj sistem spajanja korpusa,
http://www.lamello.com/en/products/wood ... ector.html
koji mi se čini vrlo pouzdanim i interesantnim za spajanje korpusa ovog tipa o kojem govorimo.
Jer sad sam prisiljen koristiti tzv. spojne elemente za korpus ormara, koji su ustvari plastični kutnici s poklopcem.
Ne izgledaju loše i čitava stvar se dobro drži, ali ipak bih radije koristio nešto mnogo diskretnije i pouzdanije.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

hm ponovo čitam cijeli topic, tebi izgleda nisu problem vrata nego si ti mislio cijeli korpus napraviti iz jednog komada....
dobro to ti je jednostavno napravi ga iz dva komada i zdravo :))

I ja sam nedavno radio jedna vrata nekih 250 x 150 ploča od iverala, i okolo okvir od letvica i to je zivi shit, necu reci da je prvobitni plan bio da još na iveral zaljepim i staklo od 2 mm koje sam ofarbao iz nutra i onda sam dobio onaj perla efekt naravno da je to bilo nevjerojatno teško i ispuštalo je čudne zvukove i kod najmanjeg pomjeranja (tako mi i treba kad svakog slušam :(
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Nije sve sto je lepo i dobro.Nash se posao sastoji po meni na prvom mestu da namestaj koji napravimo na prvom mestu bude funkcionalan a uz to i lep.A ako je lep na prvipogled a raspadne se posle par dana,cemu onda.Jednostavno tako vliki plakar se mora raditi iz manjih delova,zamislite kuhinju od 3metra i visece delove izjedna.Da li su cipele ili patike broj 40 i iste broj 56 jednako lepe?
Old fart
Dodavač alata

Post by Old fart »

ma rade se ormari i po 5m u dužinu i 3,2 u visinu..to sa trokutima hoda ,iako nije pretjerano elegantno korisno je jer ti za složiti ormar treba samo accu-bušilica.Slažu se elementi počevši od jednog kraja.Ja bi napravio postolje od 50 cm visine i na njemu složio ostatak ormara.Klizna vrata (koja kližu po doljnjoj vodilici) su lagana i ne savijaju se po visini ,naravno sa al-okvirom pa ormar radi sa oduzimanjem samo 2 cm od širine zida(pazi na dijagonale u tlocrtu) http://www.inet.hr/dtrumbic/kl%20vrata.jpg
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Old fart wrote:ma rade se ormari i po 5m u dužinu i 3,2 u visinu..to sa trokutima hoda ,iako nije pretjerano elegantno korisno je jer ti za složiti ormar treba samo accu-bušilica.Slažu se elementi počevši od jednog kraja.Ja bi napravio postolje od 50 cm visine i na njemu složio ostatak ormara.Klizna vrata (koja kližu po doljnjoj vodilici) su lagana i ne savijaju se po visini ,naravno sa al-okvirom pa ormar radi sa oduzimanjem samo 2 cm od širine zida(pazi na dijagonale u tlocrtu) http://www.inet.hr/dtrumbic/kl%20vrata.jpg
Prava klizna vrata su oveshena,barem po mom iskustvu,a mogu se praviti ormari u beskonachnost,samo treba isposhtovati neke stvari da bi to kolko tolko trajalo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imam jedan kupovni orman kome je gornja ploca 3m.
Sklapanje toga je UZAS, transport takodje. To samo mazohista moze sebi da uradi.
Klizna vrata su mu teska "ko tuc" (ima i ogledalo).
Konstrukcija koja bi bila iz vise elemenata bi bila i daleko stabilnija. Trazi finu nivelaciju, ali to trazi i ako je iz jednog dela jer se to sve uvija, a podovi nigde nisu ravni.
U principu vrata treba da su okacena o gornju sinu, a donja sluzi samo da im ne dozvoli da landaraju. Naravno sina se bira prema projektovanoj tezini vrata.
Znam da postoje jeftina resenja namenjena za lagana vrata od recimo crnogorice, cak sam vidjao i plasticne sine, kod kojih je oslonac na donjoj sini. No caki tako lagana vrata se vremenom iskrive.
Post Reply