Kako spojiti dva elementa, a da veza ne bude trajna?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Srkikng
Dodavač alata

Kako spojiti dva elementa, a da veza ne bude trajna?

Post by Srkikng »

Pozdrav svima :)

Ne poznajem najbolje terminologiju, pa ću pokušati svojim rečima da objasnim o čemu se radi.
Postavio sam tehničke crteže na net, jer mislim da ne bih samo rečima uspeo da objasnim o čemu se radi.

Pre mesec dana sam dao stolaru da mi izradi drveni nosač.
Ideja je da nosač bude rasklopiv, radi pakovanja i transporta (barem da ne bude sklopljen prilikom transporta, a kada se jednom slopi, ne mora opet da bude rasklopiv).
Dakle nosač se sastoji iz dva elementa (ta dva elementa se takođe sastoje iz još dva, koja su spojena lepkom i tiplom, ali to nije ni bitno), i moja ideja je bila da oni budu međusobno užljebljeni, i da postoji još neki način koji će dodatno da učvrsti tu vezu (ali taj način nisam smislio). Kada se jednom sklopi, nije neophodno da može opet da se rasklopi, ali bitno je da ja kao korisnik, mogu da dobijem rasklopljeno i da mogu sam da ga sklopim, bez nekog ozbiljnog alata.

Stolar je napravio stalak, ali kada se ta dva elementa međusobno uklope, cela konstrukcija se malo klima, jer postoji minimalan zazor između ta dva elementa. On takođe kaže, da je mogao da napravi da elementi budu toliko knap, da je potrebno npr. čekićem ih ukucati, i da bi na taj način veza bila dovoljno čvrsta, a da su elementi transportovani kao rasklopljeni.

Mene zanima, da li neko ima neku ideju, kako to drugačije da se reši?

A evo i linkova sa slikama:

http://www.rasadnikbeograd.rs/radno/uzduzni_profil.pdf
http://www.rasadnikbeograd.rs/radno/pogled_odozgo.pdf

Za moderatora:
Pročitao sam pravila prilikom registraicje :) pa se izvinjavam, ako je ovaj način kačenja fajlova nedozvoljen, i molim vas da mi objasnite kako da prikačim slike, bez podizanja na neki lični hosting, ili mi prikačite slike na post.

Nisam naveo za šta je stalak, jer je u pitanju poslovna ideja, ali ako rešim problem spajanja, ponudio bih ideju u delu berza poslova, pa možda neko od članova bude zainteresovan i da poslovno sarađujemo..
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Srkikng wrote:Pozdrav svima :)

Ne poznajem najbolje terminologiju, pa ću pokušati svojim rečima da objasnim o čemu se radi.
Postavio sam tehničke crteže na net, jer mislim da ne bih samo rečima uspeo da objasnim o čemu se radi.

Pre mesec dana sam dao stolaru da mi izradi drveni nosač.
Ideja je da nosač bude rasklopiv, radi pakovanja i transporta (barem da ne bude sklopljen prilikom transporta, a kada se jednom slopi, ne mora opet da bude rasklopiv).
Dakle nosač se sastoji iz dva elementa (ta dva elementa se takođe sastoje iz još dva, koja su spojena lepkom i tiplom, ali to nije ni bitno), i moja ideja je bila da oni budu međusobno užljebljeni, i da postoji još neki način koji će dodatno da učvrsti tu vezu (ali taj način nisam smislio). Kada se jednom sklopi, nije neophodno da može opet da se rasklopi, ali bitno je da ja kao korisnik, mogu da dobijem rasklopljeno i da mogu sam da ga sklopim, bez nekog ozbiljnog alata.

Stolar je napravio stalak, ali kada se ta dva elementa međusobno uklope, cela konstrukcija se malo klima, jer postoji minimalan zazor između ta dva elementa. On takođe kaže, da je mogao da napravi da elementi budu toliko knap, da je potrebno npr. čekićem ih ukucati, i da bi na taj način veza bila dovoljno čvrsta, a da su elementi transportovani kao rasklopljeni.

Mene zanima, da li neko ima neku ideju, kako to drugačije da se reši?

A evo i linkova sa slikama:

http://www.rasadnikbeograd.rs/radno/uzduzni_profil.pdf
http://www.rasadnikbeograd.rs/radno/pogled_odozgo.pdf

Za moderatora:
Pročitao sam pravila prilikom registraicje :) pa se izvinjavam, ako je ovaj način kačenja fajlova nedozvoljen, i molim vas da mi objasnite kako da prikačim slike, bez podizanja na neki lični hosting, ili mi prikačite slike na post.

Nisam naveo za šta je stalak, jer je u pitanju poslovna ideja, ali ako rešim problem spajanja, ponudio bih ideju u delu berza poslova, pa možda neko od članova bude zainteresovan i da poslovno sarađujemo..
Imam ideju ali cu je zadrzati za sebe kao "poslovnu ideju" :happy:
Salim se malo, dobro dosao.
Koja tezuna, visina i kolika povrsina lezi na tom postolju?
Dal bi dosao u obzir neki "okov" specijalno pravljen za ovu namenu?
Od kog materijala ste pravili ovo postolje?
Sta ces spustiti na postolje >:forvonad:
Srkikng
Dodavač alata

Post by Srkikng »

Hvala za dobrodošlicu :)

Slažem se da je ovo sa "prikrivanjem" informacija malo glupo, ali nisam znao kako drugačije to da uradim :forvonad:

Za krajeve nosača je pričvrćeno platno, tako da bude zategnuto.
Visina je oko 20-tak cm od zemlje.
Nosivost treba da bude oko 20-tak kilograma.
Materijal je puno drvo - bukva.
Recimo da može malo dete da sedne, znači opterećenje na platno i preko njega na nosač nije statično.

Ne znam za okov, možda neki primer?

Najbitnije je da sve ostane elegantno, tj. da se ne kvari skladan izgled, jer u protivnom je bolje da onda spoj bude trajno fiksiran. Možda drugačija vrsta spajanja, da ne bude žljeb u žljeb..
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Dobro dosao!

Prije svega mislim da je ova konstrukcija pretanka, 1cm?
Trebao bi je napraviti makar od 1.5 cm debljine!!!
I samo treba da dodas jedan saraf M4 sa maticom kroz sredinu ovog spoja i bez lijepljenja ce da drzi tu kilazu!

To je moj predlog, a ako ga usvojis hocu dividendu!!! :pljesk:
Srkikng
Dodavač alata

Post by Srkikng »

Hvala,

Da, slažem se za debljinu. Ovo je bio radni crtež.
Nakon konsultacija sa stolarom, povećali smo debljinu i stvarna debljina urađenih elemenata je oko 23 mm, samo još uvek nisam promenio dimenzije na crtežu...

Kada smo preuzimali elemente od stolara videli smo da konstrukcija nije stabilna, i pala nam je slična stvar na pamet. Samo što je stolar kroz sredinu ušrafio običan šraf, bez matice (koji je naravno dovoljno dugačak da je prošao kroz oba elementa :) ). I time gotovo ništa nismo dobili, tj. dobili smo to da smo spojili ta dva elementa tako da ne mogu da se odvoje, ali se i dalje rotiraju oko šrafa. Pa je ostalo pitanje, da li bi šraf sa maticom sprečio to rotiranje oko ose, da li bi pritezanjem matice uspeli da ostvarimo dovoljnu silu koja će da spreči rotiranje ta dva elementa oko ose šrafa. I takođe nam je onda palo na pamet da bi sigurno rešili problem ako bi u liniji stavili dva šrafa sa maticama, jer bi na taj način sigurno sprečili rotiranje. Ali na tom spoju ne bi baš bilo mesta za dva šrafa..

U svakom slučaju vredi probati :)

Å to se tiče dividende, ako želiš da kupiš akcije, dividenda ti je zagarantovana ;)

p.s. Ako se šraf sa maticom, ne naziva isto kao i onaj sa zašiljenim vrhom, slobodno me ispravite, samo se nadam da sam dobro opisao na šta sam mislio :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Opis je dobar za razliku od tog spoja! Ti kanali koje ste urezivali na mjestu spoja moraju biti precizno odradjeni tj. moraju bit dovoljno siroki da se moze navuci elemenat jedan na drugi a opet i dovoljno uski da nedozvoljavaju rotiranje! Saraf se stavlja da se elementi ne razdvoje a precizan kanal odradjuje ostalo!
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

Srki dobrodošao ,
pomenuo si da ne bi da otkrivaš o kakvom proizvodu je reč.
Ako malo bolje pogledaš u tabelu ispod crteža koji si dao .... piše ležaljka .
Predpostavljam da je o ležaljci reč , ali za bebe ...pošto pominješ težinu 20kg .
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nikolasd wrote:Srki dobrodošao ,
pomenuo si da ne bi da otkrivaš o kakvom proizvodu je reč.
Ako malo bolje pogledaš u tabelu ispod crteža koji si dao .... piše ležaljka .
Predpostavljam da je o ležaljci reč , ali za bebe ...pošto pominješ težinu 20kg .
Tri puta sam se vracao i citao nanovo prvi post i zakljucio da sam ja citajuci umislio lezaljku :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Takav spoj kakav si zamislio nema sanse da ne rotira. Jednostavno, metar duzine na 2cm sirine spoja pa jos to pod nekim ostrim uglom, je prevelika poluga. I da ga zelepis, rasklackace se jako brzo.

Gde samo nadje ove mere u desetim delovima milimetra za stolara :)

Elem. Sraf ili neka drvena kajlica koji se pominju, mogu da sprece ova dva elementa da se ne pomeraju gore-dole jedan u odnosu na drugi, i to je dovoljno s njegove strane. Da zaustavi rotaciju, ni pod razno. Cak i kad bi nabacio nakakav metalni ili drveni blok on bi morao da bude barem 6-7 cm u sirinu, da bi dovoljno skratio polugu.

Resenje koje mi pada na pamet je da povezes coskove nekim slabo istegljivim kanapom ili da ga prosijes kroz ivice tog platna sto ce da ide odozgo. Na taj nacin si ogranicio pomeranje.

Druga varijanta je da dodas letvice u pravougaonik, sto mislim da ne bi mnogo narusilo estetiku (mogle bi isto ovako da se nataknu na utor). Te letvice nemoraju da budu debele, posto ce po dve uvek biti opterecena na istezanje (suprotne se sabijaju).
Letvice ne moraju da idu iz coskova, recimo da su temena pravougaonika na 2/3 rastojanja od centra preseka do coska jednog od voih profila koje si vec napravio.

Trece, recimo ovaj blok koji sam pominjao. Obican kvadrat (pravougaonik, krug, elipsa, krofna, oblak, meda, zeka... sta ti vec estetski odgovara), precnika 10-tak cm ili veci, debljine malo vece nego sto su visoke letvice, sa udubljenim X kroz centar. Sklopis letvice, nataknes X zleb odozgo preko spoja, i onda ih on drzi. AKo je blok reda 10-tak cm ili vise, moglo bi da se samo nabaci (naravno da bude lepo tesno napravljeno). Ako je blok manji, moralo bi ili da se srafi ili da se ukucaju kajlice.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Znaci to je neka mobilna lezaljka za bebe!?
Pa sto odmah ne kazes!!

Jesi li ti vec vidio taj proizvod negdje ili ti je bas palo na pamet da ga pravis!?

Pitam jer proizvodi za djecu do tri godine se prave sa dosta opreza i poznavanja propisa!
Da ne bude posle povlacenja iz prodaje zbog...!?
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

Sasa wrote:Znaci to je neka mobilna lezaljka za bebe!?
Pa sto odmah ne kazes!!

Jesi li ti vec vidio taj proizvod negdje ili ti je bas palo na pamet da ga pravis!?

Pitam jer proizvodi za djecu do tri godine se prave sa dosta opreza i poznavanja propisa!
:tummenupp:
Srkikng
Dodavač alata

Post by Srkikng »

Znači, bolje urađeni žljebovi, da budu više knap, šraf koji sprečava odvajanje elemenata jedan od drugog, eventualno i lepak i na primer blok sa urezanim x, koji se spušta i obuhvata presek, bi moglo da radi posao :) Å to se tiče letvica, i ja pretpostavljam da bi one sigurno rešile problem, ali bih za početak njih pokušao da izbegnem, kao i kanap.

Hvala za sve predloge, bacićemo se na isprobavanje pa ćemo videti da li će nešto ispasti od toga :)
Hvala i za upozorenje vezano za propise.

Da, u pitanju je ležaljka, kao što piše i na crtežu :hurra:

Siguran sam da postoji neko racionalno objašnjenje zašto mere imaju i desete delove milimetra, ali pošto sam to crtao pre dva meseca, ne mogu da se setim šta je u pitanju ;) , verovatno sam nacrtao elemente određenih dimenzija, koje su bile celi brojevi, a onda je AutoCad sam izračunavao kolika je dužina između određenih tačaka na crtežu, kada se ti elementi nalaze pod određenim uglom jedan u odnosu na drugi, pa je zato ispalo da ima nekih dimenzija koje sadrže i delove od milimetra :)

Ne, nisam sam smislio proizvod, u pitanju je pokušaj kopiranja tuđe, inostrane ideje.
Gledao sam fotografiju, i na osnovu nje sam zaključio i pretpostavio kolike su dimenzije i koji je način spajanja, zato sam i stavio na početku debljinu od samo jednog centimetra.. I vrlo je moguće, da originalni proizvod uopšte nije rasklopiv, ali to onda svakako poskupljuje troškove transporta..

Pošto imamo i drugih problema, koji nisu vezani samo za drvo, ceo projekat će verovatno malo potrajati :)

Svakako čim bude gotovo, izbaciću sliku celog proizvoda, da vidite kako je ispalo.
Milanče
Brzi dodavač alata

Post by Milanče »

A da nije možda u pitanju ležaljka za nekog kućnog ljubimca npr. psa? :forvonad:
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

Milanče wrote:A da nije možda u pitanju ležaljka za nekog kućnog ljubimca npr. psa? :forvonad:
Može biti :P
Post Reply