Bagremove grede?Pomoc!
Bagremove grede?Pomoc!
Pre svega pozdrav svima prvi put postavljam temu na ovom forumu.Zeleo bih da se bavim stolariom za svoje potrebe.Dakle nikada nisam radio mada imam veliku zelju jer pored svega volim drvo.Inace sam po profesiji kuvar
. Naime posto resih da pocnem u svoje prve projekte i u svoju prvu nabavku masina muce me neke nedoumice za pocetak.Prvo posto imam odredjenu kolicinu bagremovih greda starih 10 do 15 god. debljine od 10x10 i 15x15 duzine od 2,5m i 4,5 metara. Dali je moguce iseci to u daske odredjenih debljina npr 2,5cm ili 3cm.Pitam to iz razloga jer su mi neke osobe sa navodnim poznavanjem drveta rekli da je to skoro nemoguce sada iseci u daske,jer je to nenormalno tvrdo.Molim da mi odgovorite dali je to istina?Hvala u napred! inace bih te daske koristio za stepeniste i hodnik,barem sam ja tako planirao koliko ke to moguce molim prave poznavaoce drveta da mi pomognu i odgovore.Hvala!

Hvala na odgovoru.Po njegovoj prici rekao bih da je to rekao zato sto to stoji jako dugo i da je dosta tvrdo i da je skoro nemoguce iseci.Posto je odgovor potvrdan zanima me dali je moguce spajati dve daske odredjene debljine sirine 15 cm na gazistu stepenica ?Moram ih spajati dve po 15 cm da bih dobio 28 ili 30 cm koliko je odprilike moje gaziste?I dali koristiti obicno spajanje lepkom ili je potrbno koristiti neku od metoda spajanja?
Last edited by kuvar on 14 Oct 2011 16:39, edited 1 time in total.
Koliko god da je drvo tvrdo, celik i vidija su ipak "malkice" tvrdji 
List ce se brze tupiti, ali naravno da se moze iseci.
Sto se tice lepljenja bocno, ne samo da moze nego je i preporucljivo ko sto su ti kolege vec napisale. Ako nemas veliku glodalicu da lako odradis falcovanje, posluzice i obicna kekserica. Moze i bez nje, samo je teze, posto daske hoce da "beze" kad ih namazes lepkom. Falc ili keksici ih "uglave" da ne mogu da klizaju jedna u odnosu na drugu. Naravno treba ti i gomilica stega. Bitno je da pre toga daska bude apsolutno "cetvrtasta" (potrazi na osnovnom sajtu clanak "ucetvrtastimo daske").
Naravno koristi kvalitetan lepak otporan na vlagu tipa Titebond II ili III (imaju i drugi proizvodjaci, al ovaj mi prvi pada na pamet).

List ce se brze tupiti, ali naravno da se moze iseci.
Sto se tice lepljenja bocno, ne samo da moze nego je i preporucljivo ko sto su ti kolege vec napisale. Ako nemas veliku glodalicu da lako odradis falcovanje, posluzice i obicna kekserica. Moze i bez nje, samo je teze, posto daske hoce da "beze" kad ih namazes lepkom. Falc ili keksici ih "uglave" da ne mogu da klizaju jedna u odnosu na drugu. Naravno treba ti i gomilica stega. Bitno je da pre toga daska bude apsolutno "cetvrtasta" (potrazi na osnovnom sajtu clanak "ucetvrtastimo daske").
Naravno koristi kvalitetan lepak otporan na vlagu tipa Titebond II ili III (imaju i drugi proizvodjaci, al ovaj mi prvi pada na pamet).
Planiram da kupim neke masine za pocetak glodalicu i verovatno jos jednu masinu koliko budem imao para,posto planiram da pravim jos neke stvari ako bog da.Posto dasku isecem na odredjenu duzinu koja bi mi bila najeftinija varijanta za ravnjanje dasaka za stepeniste a i za ubuduce projekte?Mozda neka kombinacija dihta i abrihtera samo neznam dali cu imati dovoljno para za kvalitetnije modele a ove jeftinije ako ih ima neznam koliko je moguce zavrsiti posao sa njima?Inace za glodalicu verovatno ce biti plavi bosh,posto je cale profesionalni bravar i ima dosta bosovog alata koji je po njegovom misljenju jako dobar.A za ostalo pomoc,za ravnjanje?
A cena neka jeftinija varijanta okvirno od koliko za kombinovanu masinu?Da planiram da sam radim stepeniste i hodnik sa vec napomenutom daskom bagrema,a nakon ako to sve bude kako treba i kao sto sam ja planirao i radio bih neku komodu,regal od daske.Verovatno bih me kostalo jeftinije i da kupim dasku pa da napravim nego da kupim gotov regal.
Sa bilo kojom hobi masinom neces od tog bagrema uraditi nista.Zavisno od toga sto zelis da radis,a vidim da je podosta,iskalkulisi:koliko bi ti uzeo majstor da to odradi,kolio bi te kostalo usluzno rezanje i obrada a da sam sklapas i doradjujes sitnice i na kraju cena dobre komb.masine koja ce ti ostati po zavrsenom poslu koju,naravno ako ne zelis vise da se bavis time,uvek mozes da prodas.Prosta racunica.
Pozdrav
Pozdrav
Svaka batina ima dva kraja
Kad sam napisao glodalica, mislio sam na veliku stabilnu glodalicu. Nije nemoguce izvuci falc i rucnom, ali je mucenje. U tom slucaju bolje idi keksericom.
Abrihter/diht i stabilni cirkular su ti neophodni za ovakvu obradu. Kombinovani, zasebno... zavisi od prostora koji imas i debljine novcanika.
Plus naravno negde moras prvo da rastruzes te grede, sto ce reci najbolje bansek. To moze neko i usluzno da ti uradi.
Abrihter/diht i stabilni cirkular su ti neophodni za ovakvu obradu. Kombinovani, zasebno... zavisi od prostora koji imas i debljine novcanika.
Plus naravno negde moras prvo da rastruzes te grede, sto ce reci najbolje bansek. To moze neko i usluzno da ti uradi.
Imam volju ali nemam bas nesto puno para,tacnije mozda bih mogao da izdvojim najvise od 800 do 1000 eura.U tome i jeste problem tacnije u finansijam i naravno volim drvo.Da bih kupio kuhinju nabrajam naprimer veliki regal neku komodu potrebna je gotovina i to podosta a kod pravljenja je na neki nacin odlozeno verovatno kvalitetnije i plus po mojoj meri.Pa racunam koliko je isplativije dati odredjeni kes za masine i praviti sam?Sada jedno prosto pitanje nadam se a za mene je jako slozeno,dali moze da se napravi npr kuhinja prosecne duzine 2,55 koliko je vec i npr regal od recimo 4,5m od jednog kubika dasaka kod kojih je cena koliko vidim od nekih 200e pa na gore po kubiku.zanima me cisto proizvoljno neka su debljina dasaka neki prosek.Ako je moguce dati neki odgovor hvala.